Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, AdamRo napisał:

Dobry tydzień już byk do dołu idzie na zakładach tylko na  forach internetowych drożeje. Od poprzedniego czwartku z 13,4 za O do dziś 60 gr w dół dla dużych pośredników , w zaprzyjaźnionym zakładzie.

U mnie jeden zaklad od tamtego tygodnia z 13,30 do 12,70 do dzis. Drugi gorszy zaklad na ktory nie oddaje ale ciagle mam cenniki z 13,20 na zabojcze 12,40 od jutra. Obstawiam dalsze obnizki. Zaklad na poczatku tygodnia na uboj mial zgloszone ponad 50% wiecej niz sa w stanie dziennie przerobic.

Opublikowano

No cóż ludziska trzymali  ile mogli a teraz nawozy, opryski, paliwa  trzeba kupić i sprzedać juz muszą więc znowu  spadki

Opublikowano

A ja mam pytanie z  innej beczki. Czy będąc na vacie dostajecie inne wyzsze ceny niz na ryczałcie od handlarzy? Wiadomo vat 8 % trzeba odprowadzić a handlarz i tak go odzyska więc sensownie by było godzić cenę netto i potem dopisywać vat taki by był chyba prawidłowy obrót vatu. Jak to u was wygląda, czy handlarze płacą za byka netto i potem doliczają vat czy od razu godzą cenę brutto i mają zarobek na skitce, vacie i ewentualnie tym co przykombinują na wadze?  

Opublikowano

Normalnym jest mowienie ceny netto, mowienie ceny brutto to troche robienie debila z czlowieka zeby mu sie oczy zaswiecily na wyzsza cene. Zaden handlarz nie kombinuje z vatem bo jest mu to BEZ ROZNICY. Ryczaltowiec ma stawke 7%. Vatowiec 8%. Handlarz dostaje od zakladu 8% ale jest mu to bez roznicy bo i tak musi to oddac. Zwrot podatku... czlowieku. Wole specjalnie nakombinowac zeby mi wyszedl vat do zaplaty niz prosic o zwrot.

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem twojego pytania. Cene zawsze ustalasz netto  wiec co vat ma do tego??? Vat Ty i tak odprowadzisz do skarbówki wiec niema żadnego znaczenia dla sprzedającego

Kentar jak wolisz vat zapłacić??? płacenie vatu to brak patriotyzmu:D bo albo wspierasz pisowską dyktature:P a jak PO jest u władzy wspierasz mafie Tuska:D Dlatego słuchaj zawsze opozycji i reżimu nie wspieraj:P Ja tak robie od wielu lat

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Tyran, jak mi raz vat oddadza to ja im potem 5x to bede musial oddac... :D  @artur Ciekawe co by sie stalo jakbys nagle potrzebowal gotowki i bys poprosil o gotowke a tu cyk, 7% mniej.

Opublikowano (edytowane)

Kentar ja jestem na vacie 8 lat do tej pory wpłaciłem im całe 286 zł a oni mi zwrócili grubo ponad 200 tys za maszyny, remonty, nawozy paliwa itd. 

sprzedajesz za 8% a paliwa, części, maszyny budowlanka 23% trzykrotne przebicie wiec udciwie prowadząc rejestr i tak jestem do przodu. Vat wpłaciłem 2 razy w zyciu bo po  prostu piepszłem się w rachunkach i musiałem wpłacić na konto. Potem, 2 tygodnie byłem z tego powodu chory.

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
5 minut temu, Kentar napisał:

@artur Ciekawe co by sie stalo jakbys nagle potrzebowal gotowki i bys poprosil o gotowke a tu cyk, 7% mniej.

na vacie jestem.

a rada dla ryczałtowców to przelew natychmiastowy

Opublikowano (edytowane)

Tyran, ale wiesz, ze jako rolnik jestes poblazliwiej traktowany przez skarbowke. Wiesz to, prawda?:)

@edit

Chociaz przy obecnej wladzy to wszystkiego mozna sie teraz spodziewac.

Edytowane przez Kentar
Opublikowano (edytowane)

Wiem ze pobłażliwie, ale ja bez kombinowania wychodze na swoje. Wszystko co sprzedam zawsze księguje, ale za to biore faktury za kazdą pierdołe gdzie vat to minimum 1 zł. Zawsze wydaje tyle ile zarabiam poza kwartałem gdzie sa dopłaty. Jakbym kombinował to bym miał o wiele wiecej zwrotu. Ale tak jest bez stresu i nerwów a niema kwartału zebym chociaż 100 zł zwrotu niedostał

A problemy zawsze są np. kupujesz cielaka godzisz cene a jak chcesz fakture lub chcesz ja wypisać to cuda niewidy

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Panowie dziś dostałem za 3 byczki propozycje 7,8 brutto dobra propozycja?? bo odmówiłem dodam że byczki 2xmm i 1xbs  waga mysle koło 700 i nie całe 24mc okolice białej podlaski 

Opublikowano
20 minut temu, artur125 napisał:

u mnie kupujący podaje cenę brutto.

kojarzy ktoś firmę Kacperitto , jakieś opinie?

Płacą po 2 miesiącach, nawet za celaki. Były kiedyś opinie na forum.

Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

Wiem ze pobłażliwie, ale ja bez kombinowania wychodze na swoje. Wszystko co sprzedam zawsze księguje, ale za to biore faktury za kazdą pierdołe gdzie vat to minimum 1 zł. Zawsze wydaje tyle ile zarabiam poza kwartałem gdzie sa dopłaty. Jakbym kombinował to bym miał o wiele wiecej zwrotu. Ale tak jest bez stresu i nerwów a niema kwartału zebym chociaż 100 zł zwrotu niedostał

Tez jestem zdania, ze na co sie da to fakture sie bierze. Aczkolwiek na 1 zlotowke vatu to juz bawic mi sie nie chce. Ale na 10 to juz co innego. Ktos powie, ze 10zl vatu to szkoda faktury brac ale z drugiej strony te 10zl zyskujemy w minute- 30 sekund drukowanie faktury, 30 sekund ksiegowanie/ dawanie ksiegowej. Ps. jesli masz ksiegowa to jestem pewien, ze Cie nienawidzi za te faktury z vatem na 1zl. :D

Opublikowano

Ja zawsze ustalam cenę brutto bo takową dostaje na konto i nic nie nie odprowadzam :) 

Opublikowano

Księgowym jestem ja sam. Ja sam sobie robiłem biznesplany na prow itd.  Ja nie wiem  co to ksioęgowa, heheh czy doradca rolny. Jedyny minus to ze nieszanuje faktur. Jak miałem kontrole ze skarbowki to pani mi powiedziała  ze wszystko jak należy ale jeszcze tak wymietolonych i brudnych faktur  niewidziała na zadnej kontroli, hehehe

Opublikowano
37 minut temu, artur125 napisał:

u mnie kupujący podaje cenę brutto.

kojarzy ktoś firmę Kacperitto , jakieś opinie?

Brutto jak kupuje byki netto jak sprzedaję cielaki, od kąd pamiętam tak jest. 

Opublikowano
1 godzinę temu, juzek89 napisał:

Płacą po 2 miesiącach, nawet za celaki. Były kiedyś opinie na forum.

dzięki za info, znajomemu zalegają z kasą ponad miesiąc. A jest ryczałtowcem, i zastanawiamy się czy do sądu sprawy nie kierować

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

Księgowym jestem ja sam. Ja sam sobie robiłem biznesplany na prow itd.  Ja nie wiem  co to ksioęgowa, heheh czy doradca rolny. Jedyny minus to ze nieszanuje faktur. Jak miałem kontrole ze skarbowki to pani mi powiedziała  ze wszystko jak należy ale jeszcze tak wymietolonych i brudnych faktur  niewidziała na zadnej kontroli, hehehe

Heh 

Opublikowano

no właśnie sam nie wiem:D ale są na tym świecie rzeczy które się fizjologom nie śnią.:D

9 godzin temu, artur125 napisał:

dzięki za info, znajomemu zalegają z kasą ponad miesiąc. A jest ryczałtowcem, i zastanawiamy się czy do sądu sprawy nie kierować

Artur w woli informacji sądy gospodarcze  wydają nakaz zapłaty po ok 6 miesiącach, hehehehe  a jak jest rozprawa to pierwsza za 6-9 miesięcy.  apelacyjna za następne 6 miesięcy

Więc jak złożycie pozew  dziś a gość dalej nie zapłaci  to kolega za już po 2 latach będzie mógł iść:P do komornika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v