Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tych czasach wszystko jest możliwe. Jakieś 10km ode mnie za 6 klasę dawali po 50-60 tys pod kurniki nawet się nie targowali tylko cieszyli że ktoś ziemię pod kurniki sprzedał 

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

I nadal cuda sie tam dzieja:) OSI wogóle tam przestało bic bo ruchali ich na potege:) Sam sie przekonałem na jałówce jakie tam sie cuda dzieja:) Węgrzynowo koło Makowa Maz omijac to ubojnie radze:)

a żydki w płoniawach jeszcze działają?

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Nie znasz forum ? Tu się pisze o wszystkim i o niczym 😛

Bardziej o tym drugim.choć pisząc tego posta dołączam sie do tego.

Edytowane przez sawyer23
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, lajkzxc napisał:

6 klasa za 50 tys?

Ja mam "świeżą" ofertę na 5-6 klasę za uwaga,uwaga: 80tys za ha. To nie żart. Kujawsko -pomorskie. I jeszcze nie wchodząc w szczegóły to z 20% z każdego hektara jest na straty co roku. I nie są to rogatki żadnego dużego miasta. Zastanawiam się ile by to się spłacało? 60 lat? 80?😆 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Ja mam "świeżą" ofertę na 5-6 klasę za uwaga,uwaga: 80tys za ha. To nie żart. Kujawsko -pomorskie. I jeszcze nie wchodząc w szczegóły to z 20% z każdego hektara jest na straty co roku. I nie są to rogatki żadnego dużego miasta. Zastanawiam się ile by to się spłacało? 60 lat? 80?😆 

Ja bym brał . Ziemia to lokata i cały czas drożeje . 50 lat minie jak z bicza strzelił i wtedy może (ale nie musi) być dużo droższa .:P

Naprawdę ciężko mi zrozumieć czemu ludzie tyle płacą za pola .

Opublikowano
12 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

I nadal cuda sie tam dzieja:) OSI wogóle tam przestało bic bo ruchali ich na potege:) Sam sie przekonałem na jałówce jakie tam sie cuda dzieja:) Węgrzynowo koło Makowa Maz omijac to ubojnie radze:)

Co do węgrzynowa potwierdzam. Czesto potrafia delikatnie kusic troche wieksza cena ale po wybiciu i tak sie jest na minus.

Opublikowano

W mojej okolicy jeden w tym tygodniu sprzedał ziemię ( 6z klasa) coś koło 1,2 ha  za uwaga 100tys polskich zł. Normalnie interes życia. Gdybym moją za tyle sprzedał to milioner jestem i to bez żadnego lotka...

Opublikowano

U mnie sasiad sprzedaje 4ha na jesieni chcial 160tys jeden mu dawal 120 nie chcial sprzedac a teraz na olx wystawiona za 205tys klasa IV i jeszcze w tym jest 1ha nieuzytkow podmokly teren.

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Ja bym brał . Ziemia to lokata i cały czas drożeje . 50 lat minie jak z bicza strzelił i wtedy może (ale nie musi) być dużo droższa .:P

Naprawdę ciężko mi zrozumieć czemu ludzie tyle płacą za pola .

Ziemia to dziś żadna lokata lokata to była 20 lat temu to banksterzy ludziom wmawiająże to lokatato czemu nie kupują ziemi tylko kredyty pod zastaw udzielają i to już nie tak chętnie jak kilka lat wstecz

Opublikowano
12 godzin temu, sawyer23 napisał:

Sprzedane 4hf po 7,4  ,1hf za 7,2  ,2mm po 8.Cenny brutto.Nie wiem czy w dobrym temacie pisze bo cała poprzednia strona to ceny gruntów rolnych?

W jakiej wadze i kto dobierał bo cena dobra. Wczoraj byli oglądać i wycenić od Kwiatkiewicza  z Kobylina 7,1 zł  1 RW 1 HO i 2 MO waga dobre 750 kg cena nie zadowalająca

Opublikowano (edytowane)

Skoro ban to koniec 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
19 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Jarek Ty w dzień i w nocy na AF siedzisz ,a żona usycha .

Ubierz sie ładnie dziś i ruszaj na impreze to może i Ty jakoś dziewczynę poderwiesz ale takimi tesktami to pewnie tylko swoją du..e z krzesełka poderwiesz i nic wiecej.

18 godzin temu, soltys48 napisał:

a może sąsiad podlewa zeby nie uschła

A twoja gdzie?:P Moja już podlana więc spokojna twoja rozczuchrana:)

Opublikowano
22 godziny temu, tyran3 napisał:

w Wielkopolsce  takich cen jakie piszesz za HF niema. A skoro Ci proponują no cóż??? Ja słyszałem o tym pociągu ze  zaczyna mieć opóźnienia oraz problemy z rozliczeniem podróży. Ale może dojedziesz do celu.

za NCB 

Opublikowano
20 godzin temu, rolnik115 napisał:

120tys za ha ? Toć to dwa hektary i masz mieszkanie w warszawie kupić potem wynająć i 2tys zł na czysto masz. Nie ochodzi Cię pogoda i nie trzesiesz portkami czy urośnie czy nic nie będzie. A mieszkanko to według mnie trafna inwestycja i czysta kasa

za 240 tys to możesz kupić mieszkanie w Bydgoszczy  a nie Wawa.  Jak chcesz brać taki czynsz to chociaż 350 tys, mieszkania trzeba pilnować, remontować  i uposażyć w sprzęt  umowę zawierać przy notariuszu  bo możesz spłacać jeszcze czyjeś długi i zostać z lokatorem którego nie da się pozbyć. Żeby nie było że piszę nie w temacie to powiem że lepiej byki trzymać wziąć te 7 tys za byka 4 byki i masz więcej kasy jak z tych mieszkań 😄

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, skorpion2021 napisał:

W jakiej wadze i kto dobierał bo cena dobra. Wczoraj byli oglądać i wycenić od Kwiatkiewicza  z Kobylina 7,1 zł  1 RW 1 HO i 2 MO waga dobre 750 kg cena nie zadowalająca

Pulnik malopolska największą sztuka 740 .mam je w galerii 

Edytowane przez sawyer23
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Ubierz sie ładnie dziś i ruszaj na impreze to może i Ty jakoś dziewczynę poderwiesz ale takimi tesktami to pewnie tylko swoją du..e z krzesełka poderwiesz i nic wiecej.

Chłopku roztropku dalej sobie macaj te byki haha 😁 na imprezę mówisz .Ja tylko do klubów chodzę na zabawę z swoją narzeczoną i to najlepiej Latino .

Te osoby co mają wiedzieć ,to wiedzą ,że mam bardzo fajną narzeczoną .

Nara 🤣

Edytowane przez RafaKdziela
  • Haha 2
Opublikowano

sołtys48 Jarek i rafał to bohaterowie  z kawału:P

"W szkole dzieci  w klasie chwaliły się czym zajmuje się ich tata i dlaczego  jest bohaterem. Każde dziecko mówi ze mój tata jest policjantem, lekarzem, itd ratuje życie więc jest bohaterem. Na to mały jasiu mówi ze jego tata jest bohaterem bo pracuje jako strażak  i gasi pożary dlatego jest bohaterem na koniec wypowiedzi dodaje- a sąsiad to jest taki wielki tchórz  ze kiedy tata jedzie do pożaru to on ze strachu przychodzi do mamusi pod pierzynę i się trzęsie ze strachu nawet nieraz parę godzin:D"

Dlatego na cześć naszych bohaterów jarka i rafała  hip hip hura!!!!!!  i pełne potępienie dla ich sąsiadów:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v