Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Elvis1090 napisał:

Kontraktował ktoś cielęta z firmą Sokołów SA jak to wygląda jakie są warunki??

Własnie sprawdzałem ceny bydła Kobylin za mięsnego płaci już po 8 bez VAT... jest nadzieje na powrót cen z przed afery

a co ty myślałeś że cena spadnie i juz tak zostanie ?

Opublikowano
19 minut temu, Elvis1090 napisał:

CiKontraktował ktoś cielęta z firmą Sokołów SA jak to wygląda jakie są warunki??

A po co tobie taka pętla na szyi

Opublikowano

Kiedyś słyszałem o 5zl netto za kg żywego czyli np przywioza 250 kg oddasz jak ma 750 płacą różnicę czyli 500x5 to jak ktoś ma dużo słomy i chce zamienić w obornik to opcja dobra😀

Opublikowano
39 minut temu, leszek1000 napisał:

W tygodniu przyjadą po byki z Pniew . Pierwszy raz będą bo mają 50gr więcej jak pośrednik 

jaka cena za R?? tez tam czesto sprzedaje

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Nie pilnuje na uboju tylko pilnuje rozliczeń. Handlarz mniej więcej wie ile da mięsa dana sztuka i jak chca go skubnąć na 80kg mięsa to juz sie kapnie na rozliczeniu chyba ze nie sprawdza tego.

A to to jest oczywista sprawa.

2 godziny temu, jarecki napisał:

chandlarz który odemie odbierał mówił ze w mokobodach miał kiepske wybicia , potem golina go j..  i przeszedł do łukowa z odstawą bydła ale ze 3 lata odemie nie bierze dalej niewiem a był z oklic wyszkowa WWY 

Potwierdzam tez, na mokobodach jedynie krowa w miare sie wybijala, byka strach oddawac.

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

I co zrobi jak go jebną?

Myślisz że mu oddadzą?

To byłoby przyznanie się do winy... 

Zmieni ubojnia gdzie wozi i tyle może zrobić 

Tak, jedyna opcja w takim wypadku to zmiana ubojni.

Opublikowano

nie myslałem ze juz zostanie niska cena tylko myslałem ze dłuzej bedzie na spadku a tu niespodzianka... 

52 minuty temu, Ursus932 napisał:

A po co tobie taka pętla na szyi

a działałes z nimi ze wiesz ze zle sie wychodzi??

38 minut temu, michalcium napisał:

Kiedyś słyszałem o 5zl netto za kg żywego czyli np przywioza 250 kg oddasz jak ma 750 płacą różnicę czyli 500x5 to jak ktoś ma dużo słomy i chce zamienić w obornik to opcja dobra😀

tak działa Biernacki... sokołów inaczej do tego podchodzi ale chciałem sie dowiedziec jak to działa od kogos kto to miał kiedys 

Opublikowano
14 godzin temu, hoodoowca napisał:

Dlatego warto łączyć się w grupy producenckie.

swego czasu ja byłem nastawiony aby taka grupę utworzyć Za czołem szukać rolników (hodowców opasów ) w tedy nie było nas tak dużo Jeden był zainteresowany ,pojechałem do następnego czytam mu o korzyściach ,10%od wartości sprzedanych produktów mozna było dostać na zakup srodków różnych bodajże w pierwszym roku działania  grupy A on do mnie mówi że co to jest 10% że to mało,ręce mi opadly nie tłumaczylem dalej,zapał straciłem jedna grupa w Polsce mniej

1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Potem jego syn wy***ał chlewnie to znaczy ferme w sumie mają trzody chyba z 30 000szt żona postawiła pałac  a jego curka biedna bierze 500+ i rodzinne tak wy***ali ludzi i Państwo

A kto ta biedną córkę wy****ał że przysługuje jej 500+i rodzinne

Opublikowano
22 minuty temu, Elvis1090 napisał:

nie myslałem ze juz zostanie niska cena tylko myslałem ze dłuzej bedzie na spadku a tu niespodzianka... 

a działałes z nimi ze wiesz ze zle sie wychodzi??

tak działa Biernacki... sokołów inaczej do tego podchodzi ale chciałem sie dowiedziec jak to działa od kogos kto to miał kiedys 

Nie działałem z nimi ale w życiu z żadną firmą w taki sposób. Obejrz sobie jak działają takie umowy 

Opublikowano

"Zgodnie z art. 3 ustawy o grupach producentów rolnych, grupa działa jako przedsiębiorca (prowadzi działalność gospodarczą) posiadający osobowość prawną. Grupy producentów muszą posiadać osobowość prawną a ich członkowie, udziałowcy bądź akcjonariusze nie mogą mieć więcej niż 20% głosów na walnym zgromadzeniu lub zgromadzeniu wspólników. Oznacza to, że grupa producentów rolnych musi liczyć min. 5 osób. Przedsiębiorca jest zobowiązany zapoznać się ze wszystkimi warunkami prowadzenia działalności gospodarczej, wynikającymi z obowiązujących przepisów oraz stosować się do nich w trakcie jej wykonywania."

A prowadzenie działalności to dodatkowe koszty biurokracji ,podatki itp Może sie okazać że profitów braknie na ich pokrycie 

Opublikowano (edytowane)

nie przesadzaj ja wtedy sprzedawałem na około 300 tys ten któremu było mało ok .500tys Z pięciu by sie nazbierało z 1,5 mil razy 10 % =150 tys starczyło by na wszystko !!

przed chwilą dzwoniłem na rzeźnie i pytam o cenę na byka ,pani mówi 13 zł i dodaje że za klase R śmieszne bo zawsze mówią za klase O ale pewnie żeby lepiej cena wyglądała to R teraz przyjmują za cenę wyjściową 

Edytowane przez marijusz
Opublikowano (edytowane)

nie wiem jakie masz bydło ale z cieląt od krów mlecznych to mało który byk w R się załapie ,chyba że pokryte typowymi rasami mięsnymi i dobrze karmione

Edytowane przez marijusz
Opublikowano

zajmuje sie bydłem od 3 lat (gospodarstwo przejołem po tesciach) narazie tak Pół na Pół miesne z HF wszystko kupione bo swoich krtów nie mam... i teraz własnie zastanawiam sie czy nie zaczac sprzedawac poubojowo narazie wszystko idzie na zywa ale z ta waga to ruznie bywa u  kupców... a ty jak uwazasz lepiej na zywa sprzedawac czy poubojowo??

Opublikowano
3 minuty temu, Elvis1090 napisał:

zajmuje sie bydłem od 3 lat (gospodarstwo przejołem po tesciach) narazie tak Pół na Pół miesne z HF wszystko kupione bo swoich krtów nie mam... i teraz własnie zastanawiam sie czy nie zaczac sprzedawac poubojowo narazie wszystko idzie na zywa ale z ta waga to ruznie bywa u  kupców... a ty jak uwazasz lepiej na zywa sprzedawac czy poubojowo??

Na żywą też można ale najpierw wynegocjować dobrą cenę pózniej na swoją wage i oczywiście sprawdzić jak z płatnościami. Poubojowo też mozna sobie sprawdzić przyjąć że hf klaso O wybicie ok. 52,53% i pomnożyć półtusza razy cenę. Z reguły jak sztukę zważę i wyliczę to cena żywa równa się z po ubojowo 

Opublikowano

własnie przez HF mysle o poubojówce... niestety ciezko rocznie wychaczyc 50 szt dobrego miesnego cielaka za rozsadne pieniadze... a kupowac cielaka w koloze co pozniej wyglada jak HF za cene miesnego to zaden interes dlatego Czesto wole kupic czystego HF za 750 zl a nie jakas psełdo mieszanke za 1300

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jak wynegocjujesz dobrą cenę za wagę żywą ,rozliczycie według wagi twojej lub neutralnej to możesz i sprzedawać na żywą mniej ryzykujesz A po ubój to tylko jak sam sprzedasz na sprawdzoną ubojnie  Kiedys sprzedawałem na tak zwane podwójne rozliczenie ,miałem zagwarantowaną cenę za wagę żywą a jak wybił sie lepiej to dokładali ale na ok.200 sztuk to może ze trzy razy dołożyli Raz ponad 300 zł do byka 

Dokładnie tak jak napisał kolega Tomcio

Edytowane przez marijusz
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak przy cenie 13.4 za  U sprzedaj lepiej po 8 za żywiec może wyjdzie kilka groszy mniej ale i ryzyko dużo mniejsze 

;;w OSI cena na dzisiaj niższa o około 40 groszy niż przed aferą a co najlepsze .... krowy tak poszły w góre że jest cena wyższa niż przed aferą''

nie ma co sie dziwić pare procent miesa wypadło z rynku 

Wczoraj żarłem kebab i cena 21 zł zdziwiła mnie bo jeszcze 3 tyg temu był 18,5zł Pewnie tania wołowina sie skończyła:D

Edytowane przez marijusz
  • Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v