Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, sylwekbarca2 napisał:

doskonale Cię rozumiem to jest ogólnie temat rzeka, ale my też się przyczyniliśmy do tego że sprzedajemy do handlarzy. Ja np tego nie robię z tego względu że każdy handlarz który był oglądać bydło po usłyszeniu o wadze temat sprzedaży był praktycznie zakończony.

To co ? Następny temat dla tvn ? Wagi i handlarze ?

Opublikowano

rusek jak wprowadzil embargo to producenci warzyw i szklarniarze dostali odszkodowania to hodowcy tez powinni dostać odszkodowanie  bo to nie ich wina ze pośrednik zamiast lezaka zawieźć na karme do psów oddal do masarni

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o żadne odszkodowania. Ja mam gdzieś ich odszkodowania Polski Rolnik ma dziwna mentalność a to odszkodowania a to suszowe i najlepiej za wszystko i na wszystko dotacje. Kiedyś tego nie było i żyło się niegorzej. To jest biznes jak każdy inny raz wychodzi raz nie... Życie . Niech po prostu godziwie płacą za naszą pracę i nasz towar. I niech w końcu zaczną NAS szanowac

Edytowane przez KamilSokoowski
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś myśli że utrzyma się chodujac 4,5 czy nawet 20 byków rocznie jest w błędzie. Tacy tylko psują rynek i dają zarobek handlarzom. A tacy widzę że sieją największy zamęt na forum ich wiecznie na wadze oszukują im najszybciej rośnie i w końcu najtaniej sprzedają. Czekam na hejt.. ale myślę że dużo osób się też mną zgodzi. Ps. najpierw niech rolnik sam siebie zacznie szanować to może kiedyś zaczną inni go szanować 

Edytowane przez karolr2
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, kazik6 napisał:

rusek jak wprowadzil embargo to producenci warzyw i szklarniarze dostali odszkodowania to hodowcy tez powinni dostać odszkodowanie  bo to nie ich wina ze pośrednik zamiast lezaka zawieźć na karme do psów oddal do masarni

Rolnik sprzedając leżaka nie wiedział gdzie zakończy żywot ?

Opublikowano

jak raz drugi by ktoś poniósł sankcje za tego typu walki to by się nauczyli szacunku do rolnika a tak placa ile chcą oszukują na wadze itp. itd

Opublikowano

Kto ci broni zważyć byka jak nie masz pewności komu sprzedajesz. W tych czasach każdy patrzy aby drugiego na wszystkim wy***ać a się dziwisz handlarzowi że chce zarobić. 

Opublikowano

jak sprzedal na zywa a nie wbc to jak ma wiedzieć,powinna być ustawa np. 5% na okarmianie a nie jeden 5 bierze drugi 8 z waga tez robia co chcą bo czuja się bezkarni

co z tego ze zważysz?ja wazylem nie zgadzalo się to pośrednik mi powiedział ze do 3% się może nie zgadzać  a jak mi nie pasuje to sciagamy

Opublikowano
10 minut temu, kazik6 napisał:

jak sprzedal na zywa a nie wbc to jak ma wiedzieć,powinna być ustawa np. 5% na okarmianie a nie jeden 5 bierze drugi 8 z waga tez robia co chcą bo czuja się bezkarni

co z tego ze zważysz?ja wazylem nie zgadzalo się to pośrednik mi powiedział ze do 3% się może nie zgadzać  a jak mi nie pasuje to sciagamy

Ale wolny rynek i jeden bierze 5 drugi 8 a trzeci jeszcze inaczej na okarmienie , ale Ty też masz wybór możesz sprzedać temu co potrąca 5 i takiemu co ma wagę legal

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

To co ? Następny temat dla tvn ? Wagi i handlarze ?

wydaje mi się że chyba jesteś jednym z nich i widzę bardzo to w Ciebie uderzyło. Jeśli nie jesteś handlarzem no to z góry przepraszam, ale jeśli jesteś to nie będę Ci tłumaczył bo temat znasz...

40 minut temu, karolr2 napisał:

Jeśli ktoś myśli że utrzyma się chodujac 4,5 czy nawet 20 byków rocznie jest w błędzie. Tacy tylko psują rynek i dają zarobek handlarzom. A tacy widzę że sieją największy zamęt na forum ich wiecznie na wadze oszukują im najszybciej rośnie i w końcu najtaniej sprzedają. Czekam na hejt.. ale myślę że dużo osób się też mną zgodzi. Ps. najpierw niech rolnik sam siebie zacznie szanować to może kiedyś zaczną inni go szanować 

tu się zgodzę że z sprzedaży 20 byków rocznie się nie utrzymasz to fakt. Sam sprzedaje 25-30 rocznie i wiem że jeśli na tym miałbym utrzymać rodzinę no to nie wiem w jaki sposób. Ja nie narzekam że mnie ktoś na wadze oszukał, tylko twierdzę że każdy handlarz gdy usłyszał o tym że mam wagę skończyły się ceny 7,5 za HFa i było po handlu... Może gdzie indziej w Polsce jest inaczej, ale podałem tylko swój przykład.

Edytowane przez sylwekbarca2
literówka
Opublikowano

co niektórzy uwazaja się za dużych hodowców tylko ciekawe kto szybciej padnie w razie kryzysu maly który w każdej chwili zrezygnuje i może isc do pracy której  teraz nie brakuje bo nie trzymają go żadne prowy,kredyty i zal ze nowy budynek i ma stać pusty sam mam 20 sztuk opasow,kokosow na tym nie ma,ale po zapomogę nie ide,glodny tez nie chodze i spie spokojnie a paszowozu i obory do grobu nie zabiore

• Like 6
Opublikowano

Jestem czytelnikiem tego forum i choć zadko się udzielam tu to teraz nie wytrzymam.  Cala ta sprawa w TVN i to co piszą na innych portalach na temat traktowania bydła jest totalnie pij...na!!! Takiego reportera i tych wszystkich pseudo obrońców praw zwierząt wsadzilbym na gospodarstwo z bydłem na rok .zaloze się że zasraliby się z robota po tygodniu. A my musimy z tego żyć i utrzymać rodziny. Co do wielkości chodowli 30 szt. rocznie przy uczciwych rozliczeniach powinno wystarczyć by godnie żyć.

• Like 2
Opublikowano

Z drugiej strony skoro ten dziennikarz, nie zebym go bronil bo sprawa powinna byc po cichu zalatwiona. Ale jezeli zglaszal sprawe gdzies tam do weterynari czy gdzies to czemu sie tym nie zajeli odrazu? Kazdy kase dla siebie liczy. Zapewne wiekszosc rolnikow tu na forum woli dostac te 600zl za sztuke niz patrzec jak zdechnie, no ale zeby to szlo legalnie zrobic.

Opublikowano
52 minuty temu, sylwekbarca2 napisał:

wydaje mi się że chyba jesteś jednym z nich i widzę bardzo to w Ciebie uderzyło. Jeśli nie jesteś handlarzem no to z góry przepraszam, ale jeśli jesteś to nie będę Ci tłumaczył bo temat znasz...

tu się zgodzę że z sprzedaży 20 byków rocznie się nie utrzymasz to fakt. Sam sprzedaje 25-30 rocznie i wiem że jeśli na tym miałbym utrzymać rodzinę no to nie wiem w jaki sposób. Ja nie narzekam że mnie ktoś na wadze oszukał, tylko twierdzę że każdy handlarz gdy usłyszał o tym że mam wagę skończyły się ceny 7,5 za HFa i było po handlu... Może gdzie indziej w Polsce jest inaczej, ale podałem tylko swój przykład.

Ja mam 14 ha + od tego roku 11 dzierżawy. Na stanie mam +/- 35 sztuk i można godnie z tego żyć. Co roku robię mniejsze i większe inwestcje głównie w budynki bo wszystko stare i wymaga remontu i popełniłbym grzech gdybym narzekał. Owszem chciało by się więcej zrobić ale niech tylko będzie zdrowie to reszta się da

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Też posiadam swoją wagę i niekiedy jak słyszę ile to on dostał za byka i pokazuje mi fakturę. A na fakturze cena za sztukę i brak wagi byka. Ja od kiedy mam swoją wagę to 2/3 handlarzy mnie omija 

• Like 1
Opublikowano

Robert mam jedno pytanie. Jak Ty to robisz? Skoro większość z forumowych specjalistów wylicza zysk z byków na poziomie 1000 zł/sztuka( według mnie jest  mniej ale to nie o to chodzi).  Sprzedajesz 18 sztuk rocznie co daje 18000zl zysku. Czyli 1500zl miesięcznie i tego godnie żyjesz i robisz inwestycje ?

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, KamilSokoowski napisał:

Robert mam jedno pytanie. Jak Ty to robisz? Skoro większość z forumowych specjalistów wylicza zysk z byków na poziomie 1000 zł/sztuka( według mnie jest  mniej ale to nie o to chodzi).  Sprzedajesz 18 sztuk rocznie co daje 18000zl zysku. Czyli 1500zl miesięcznie i tego godnie żyjesz i robisz inwestycje ?

Głównie to robię wszstko sam , nadmiar zboża się sprzedaje oraz trzeba trochę pokombinować ale akurat tutaj nie będę się rozpisywał. Kredytów brak

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, KamilSokoowski napisał:

Wg "specjalistów" w Polsce żadna uprawa i hodowla się nie opłaca. Wystarczy przejrzeć kalkulacje opłacalności wg ODR-ów podstawowych upraw by stwierdzić, że ci "specjaliści zza biurka" co to liczą nie mają zielonego pojęcia o tym co piszą. I stąd wychodzi opłacalność buhaja na poziomie 700-1000zł a w praktyce ludzie z 15ha upraw, czy 18 buhajów sprzedanych rocznie potrafią utrzymać rodzinę i jeszcze inwestować.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jak doliczysz dopłate do ziemii i do bydła to ci wyjdzie 2000 na byku albo i 5000 w zależnosci ile masz ziemii i bydła :D jarek tak własnie liczy ... jak sie pytasz ile zarabia na sztuce to odpowiada ze z byków ma na wszystko ... na nawozy , na paliwo , na pasze itd :D nie rozumie ze to nie jest zysk, tylko przewalanie pieniedzy ....

Edytowane przez ozzborn
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v