Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mikcom20 napisał:

dobrze że piszesz sam o sobie i najlepiej wiesz jak sprzedaje się na wbc

Chłopie ile można tłumaczyć że wbc to mieso jakie wisi na haku po uboju i nikogo w rzeźni nie interesuje to ile ważyły przed. Chcesz to ci zważą albo sam sobie zważ przed załadunkiem i wylicz czy warto tak oddawać czy nie. Czy zawieziesz głodnego czy nazartego jak balon ilość mięsa jest taka sama. Mi ABP jak zabiera to ważą na aucie w momencie zaladunku i to tylko tylko informacyjnie, na fakturze jest klasa i masa tuszy i tyle.

Edytowane przez Yoda
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, wojak1986 napisał:

Własna waga jest potrzebna bez względu na rodzaj sprzedaży. Ufać ubojni czy handlarzowi w przeważeniu bydła to sobie można. Później wychodzą super ceny i wybicia...

A jeśli zwazysz u siebie i sztuka będzie miala określoną wagę a po uboju okaże się że wg twojej wagi wybicie bedzie miało 40 % mimo że na fakturze będziesz mieć np 57% ( bardziej wiarygodne ) to co wtedy ?? Pieniądze Ci oddadzą ? Czy będziesz mieć tylko jasna sytuacje że ubojnia kradnie .. ? Bo myślę że to drugie 

Opublikowano

Dla niekumatych potwierdzam, że w Abp jak i innych ubojniach które brały ode mnie bydło na wbc nie waży się bydła, nie oblicza się procentowego wybicia bo im to nie jest potrzebne do niczego. Ja ważę na ogólnej żebym orientacyjnie wiedział, a kierowca nawet tego nie chcę wiedzieć, czy też nie pisze na WZ-ce. Sztuka wisi na haku gdzie jest ważona i "klasyfikator" ocenia tuszę w  jakiej klasie jest i wszystko. Oczywiście zawsze na stronę ubojni ocenia. Czy rzetelnie tego nie wiemy 

Jak płaci abp za byka, jałówkę?

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, komizmo napisał:

Macie jakieś sposoby na łapanie zwierzów z luzu? Bo przede mną ten temat, wybieg duży i już błotnisty, nie wiem czy bez zatrzasków coś się uda 😐

Dolej tam wody , może będzie już tyle błota że będą tylko ruszać głowami 😂 Potem wyciągniesz je za rogi MTZ'tem Cześka.. 

Opublikowano
37 minut temu, komizmo napisał:

Macie jakieś sposoby na łapanie zwierzów z luzu? Bo przede mną ten temat, wybieg duży i już błotnisty, nie wiem czy bez zatrzasków coś się uda 😐

ja przeganiałem  do budynku i kazdemu linki na leb 4 chlopa i wyciagliśmy 

Opublikowano

Dobry hodowca widzi po sztuce co mu się lepiej opłaci, żywa czy WBC

Opublikowano
3 godziny temu, Yoda napisał:

Z bydłem to samo stara krowa na WBC kolo 10zł a na żywo jeden handlarz tutaj napisał że na żywo od 2,5 do 5. Ja się pytam co to za krowa co na żywo jest warta 2,5 netto? Na 25% się wybija? Nie widziałem nigdy takiej krowy.

nie musi sie na 25% wybijać, często są to sztuki z których "część"mięsa odpada lub chodzące trupy

2 godziny temu, Yoda napisał:

To już lepiej ubój z konieczności do tego kabana i kiełbasy narobic 😁

Z takiej za 2,5 kiełbasy nie nakrecisz za wiele i w większości nie chciałbyś tego miesa jeść jakbyś ją po zabiciu zobaczył

Opublikowano
32 minuty temu, tomaszmab napisał:

A jeśli zwazysz u siebie i sztuka będzie miala określoną wagę a po uboju okaże się że wg twojej wagi wybicie bedzie miało 40 % mimo że na fakturze będziesz mieć np 57% ( bardziej wiarygodne ) to co wtedy ?? Pieniądze Ci oddadzą ? Czy będziesz mieć tylko jasna sytuacje że ubojnia kradnie .. ? Bo myślę że to drugie 

Wolę wiedzieć niż oddać kolejne partię i być oszukiwanym. Jak tu piszą że nawet na zakładzie nie ważą to waga pułtuszy pewnie też z kapelusza. Ktoś to musi wiedzieć...nikt mi niczego nie odda ale wiem z kim nie handlować...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Panowie pełno tu wypowiedzi o tym jak to się wbc opłaci to ja mam pytanie o ile wam wiecej srednio wychodzi na sztuce od normalnej sprzedaży na żywo mając swoją wagę i wybierając w miarę najwyzszą cenę którą oferuje handlarz? Ja jakbym nie liczył to żadne to kokosy według mnie. 

Dajmy na przykład byka o wadze żywej powiedzmy 750 kg w R klasie i załóżmy mu wybicie 55 % więc da 412,5 kg mięsa po niech bedzie 12,50 zł na obecną chwilę wiec wyjdzie za niego 5268,75 zł.

Przy sprzedaży na żywo w moich stronach cena za takiego to około 7,5 zł/kg z 7% skitką. 750 - 7% = 697,5 kg x 7,5 zł = 5231,25 zł  

Więc pytanie jakim cudem wszyscy trąbią na około ze tylko WBC. I dochodzi jeszcze zaniżanie ewetualnej klasy mięsa i niepewność co do rzetelnego ważenia tuszy.

Opublikowano

Czytaj uważnie o co mu chodzi... UP

Na moje to nie ma takiej opcji oddać bydło i czekać na? 

Na moje to czyste złodziejstwo ile będzie chciał to tyle Ci zapłaci nie masz żadnych gwarancji oddajesz i koniec nic więcej nie masz do powiedzenia znajdą ci niby ropnia i zapłacą 1000zl i się ciesz że cały nie poszedł do utylizacji.... 

• Like 2
Opublikowano

pany 31. sprzedałem 11 bykówhf w wieku 21 mies. zwazony cały samochod pusto pełno. byki ważyły 8100. dostałem rozliczenie. dały 4058.5kg poltusz. teraz tak dostałem za żywo 7614 x 6.7 netto lepiej wyszło niż 4058.5 x 12.2

Opublikowano

A jaka teraz taka normalna cena za byki hf w wadze żywej? Byki normalne nie haki ale tez nie jakieś tłuste, bez kalduna. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, zbitom793 napisał:

Yoda chodzi o to ,że krowa np. 350+ w O klasie jest po 10 zł na WBC . Ale są takie skorupy , ktore dadzą np. 200 kg mięsa i w P klasie to wtedy może  kosztować 5,5 kg na WBC.  A na zywca wychodzi z 2,50 

Brawo! Chociaz jeden ktory to rozumie.

Mieso/ waga zywa/ wybicie.

image.png.d01e2f752af68b18d8d5888c06051d60.png

Sztuki z wybiciem 30 paru procent to wcale nie rzadkosc, sa ludzie ktorzy TYLKO takie praktycznie maja i w zyciu ceny wyzszej niz 3 netto nie slyszeli.

Takie po 2,5 to juz akurat rzadkosc, oczywiscie nie ma tam mowy o miejscu na zysk. Niektorym jak mowisz 2,5-3zl netto patrza jakbys im matke zabil a ja i tak wiem, ze juz doj**alem do tej sztuki.

+ tu mamy super sztuke:

image.png.d26c36f247358b238ba9991c8685458f.png

Edytowane przez Kentar
  • Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, soltys48 napisał:

Kto dziś za R'kowego da Ci 7,5 netto?  R na wbc jak najbardziej normalna

Zapytaj AdamRo ile ma duży pośrednik za O klasę, coś słyszałem że więcej jak 12.5 ,ale ręki nie dam uciąć

Opublikowano

Slownie: ZERO.

Po prostu takie chujostwo. Tak jak kolega tam pisal identycznie na to mowie, skorupy/ chodzace trupy. Znalazlbym w rozliczeniach i sztuki po 31-33% ale za duzo tego zebym szukal.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v