Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, wielgus napisał:

a gdzie wcześniej odstawiałeś z baniek jeśli mozna wiedziec

to jescze biorą z baniek

Mlekovita utrzymuje jeszcze kilku wozaków rocznie jakoś 200tys na nich płaci (przynajmniej w Trzebownisku tak jest). Bańkowców się też sporo znajdzie

Opublikowano
13 godzin temu, Jaro70 napisał:

Koledzy unikajcie Mlekovity!!!!!!

Parametry z mleczarni oddział Baranowo 

Tł 4.03    bi 3.39 z niezależnego labolatorium tł 4.56 bi 3.62 i co tu zrobić? Zostawić tak , chyba nie.  Różnica w cenie byłaby jakieś 8gr gdyby było nie zaniżone 

@slawek74 nie skomentujesz tego? Dalej twierdzisz, że szczekałem na próżno i tylko narzekać potrafię, że kradną? Może przeoczyłeś, ale badałem niezależnie i brakowało na tłuszczu 0,2%. Pytałem @Jaro70 o laboratorium, bo ciekawi mnie skąd aż taka duża rozbieżność i czy między laboratoriami ta sama próbka będzie miała różne wyniki.

Opublikowano

Thomas2135 nie twierdzę że jesteś psem😀 nigdzie nie pisałem że szczekasz 😉 ja bym tego tak nie zostawił jak was wszystkich kroją to trzeba się zorganizować i działać dwa razy zmieniałem mleczarnię jak nie odpowiadała mi z nimi współpraca

Opublikowano

Miałem dzisiaj klienta za krową, oddaje do polindusa 5tys msc 1.2zl pokazywał fakture. Aby grubego brudu nie było słoma itp. 😂 idzie wszystko somatyka bakterie nie badają. Co oni robią z tego mleka?  to w mlekpolu mało więcej za taką ilość by dostał...

Opublikowano
20 godzin temu, Łolek napisał:

Ja w spółdzielni doilem za1zl a prezes miał 50k służbowe auto i kierowcę     także z tą sprawiedliwością to jest różnie 😉

Jedynie co możemy to zamknąć oczy i pracować ciężko :)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, RolnikTivi napisał:

Jedynie co możemy to zamknąć oczy i pracować ciężko :)

Tyle naszego że  sobie  czasem o tym pogadamy bo i wkur....ać sie już nawet nie chce  ,      weterynarz wczoraj coś mi mówił że president i reny picot 5gr w dół czyżby się  zaczęło 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Dnia ‎2019‎-‎04‎-‎02 o 17:26, komizmo napisał:

Ostatnim razem schłodzone zbiorcze po 4 udojach ze zbiornika. Odchył -0.1,% względem średniej federacyjnej. Ale masz rację, pewnie federacja zawyża mi o 0.5% za każdym razem żebym mógł się tarmosić 🤣. Jeszcze żebym to tylko ja tak miał...

tu jeszcze kwestia jęsli ze zbiornika na pewno nie bierze przez zawór tylko z góry i czy mieszadło wlączył przed pobraniem bo pewnie o tym wiesz gdzie najwięcej mleko ma tłuszczu jak nie mieszane a oni nie pobierają całego przekroju zbionika tylko z góry czerpnie

23 godziny temu, RolnikTivi napisał:

Oddawalem, robią co chcą, jedynie z klasami się nie martwisz czasami jak cie chcieli udupic to przyjeżdżali z nienacka klasy pobrać, kiedyś już pisałem tutaj historie jak znajomy zadzwonił do przedstawiciela bodajże 2014 rok i zapytał ile przy danym litrarzu mu zapłacą to powiedział że 1,50 a  miał 1,20 także awanturę zrobił w mleczarnia i miał 1,50, oni aby klienta zdobyć, prezes lata helikopterem a ty doisz w kryzysie za 90gr. Ktoś do nich wypowiedzenie wysłał, miał daleko jechać i z końcem września bo tak miał w umowie że musiał wtedy złożyć to oni stwierdzili że nie doszło 

haha i to jest właśnie podejście jak to próbę z nienacka  ? to jak wiesz kiedy będzie pobrana to już później nie dbasz o jakość?

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Tyle naszego że  sobie  czasem o tym pogadamy bo i wkur....ać sie już nawet nie chce  ,      weterynarz wczoraj coś mi mówił że president i reny picot 5gr w dół czyżby się  zaczęło 

Reny picot w przedziale od 9-10 - 1gr w przedziale 10-13tys - 2gr 13-20tys -3gr 20-30tys - 4gr 30 w górę - 5gr

16 minut temu, kosacki napisał:

tu jeszcze kwestia jęsli ze zbiornika na pewno nie bierze przez zawór tylko z góry i czy mieszadło wlączył przed pobraniem bo pewnie o tym wiesz gdzie najwięcej mleko ma tłuszczu jak nie mieszane a oni nie pobierają całego przekroju zbionika tylko z góry czerpnie

haha i to jest właśnie podejście jak to próbę z nienacka  ? to jak wiesz kiedy będzie pobrana to już później nie dbasz o jakość?

Nie o to chodzi poprostu ch*ja płacą a wymagają, mi bez problemu przeszło, codziennie po doju wszystko myje i dbam ale samo to że płacą 20gr mniej od innych i chcą cię jeszcze udupic a może się uda akurat może wpadnie i będzie pozaklasowe... O to chodzi, nie o to że ktoś nie dba, nawet ze względu na siebie ze te mleko bierzesz do domu i pijesz czy cokolwiek to jak miałbym nie dbać? 

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Miałem dzisiaj klienta za krową, oddaje do polindusa 5tys msc 1.2zl pokazywał fakture. Aby grubego brudu nie było słoma itp. 😂 idzie wszystko somatyka bakterie nie badają. Co oni robią z tego mleka?  to w mlekpolu mało więcej za taką ilość by dostał...

To samo co inni. Już widziałem nie raz jak ciężarówka z Giżycka była w moich stronach po mleko z tych okręgowych mleczarni, a jaka jakość mleka to nie będę mówił, aby białe 

Opublikowano (edytowane)

Rolniktivi powiedz jaki cel maja w tym aby płacić w okolicach Łowicza 1,5 lub więcej chyba chcą dobić Łowicz inne lokalne mleczarnie choć bestmilk i mlekoma i reny picot wcale nie oferują wiele mniej

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
12 godzin temu, pedro2 napisał:

To może był u ciebie mój kuzyn z sąsiedniej wioski on też oddaje do polindusa :P

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, pedro2 napisał:

Zdziwiła mnie cena, myślałem że max 1zl, a tutaj 1,2zl przy 5 tys to nieźle. Wiem, że ludzie nawet po 30 tys tam oddają

Nawet chyba tacy co i po 1 mln na rok

Edytowane przez radekz200
Opublikowano (edytowane)

To dlaczego rolnicy którzy nie dawali sobie rady w Piątnicy uciekali do polindusa??

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 4.04.2019 o 07:21, Jaro70 napisał:

Koledzy unikajcie Mlekovity!!!!!!

Parametry z mleczarni oddział Baranowo 

Tł 4.03    bi 3.39 z niezależnego labolatorium tł 4.56 bi 3.62 i co tu zrobić? Zostawić tak , chyba nie.  Różnica w cenie byłaby jakieś 8gr gdyby było nie zaniżone 

A co Ty myślałeś lepiej zaje..ac jak wysłać że obniżka bo nie stać płacić więcej. 

Słyszałem że mlekovita najniższy wynik finansowy w historii. Ze sprzedaży produktów które zrobili z kupionego mleka strata 13mln  za 2018 ale sa lepsi Lowicz 40 i chyba mlekovita zmierza w ich kierunku nawet statuetki nie pomogą jak dalej będą łapać kolejne zakłady typu OZO.

Opublikowano

Ja to ich zgłoszę do księgi rekordów Guinnessa za przyłączenie w krótkim czasie tylu bankrutów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v