Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

Też znam takich 😀Kilka lat temu jak jeszcze jeździłem do przyszłej żony i byliśmy u jakis tam ich bliskich znajomych i coś  się zgadalo oni się chwalą że doja ponad 50 krów(myślą że to jeszcze te czasy że liczba krów zrobi na kimś wrazenie) i mamy dwa zbiórniki na mleko po 600l a ja mówię no ja doje tylko 20 ale mam zbiornik 1200 i odbierają codziennie bo się nie mieści. Ja pojechałem a oni do żony i Ty mu wierzysz 😂😂😂Jak mi to mówiła to śmialismy się oboje Później ze ślubnych dołożyłem sobie do zbiornika 2200l ale jak koncentrat dawkuje się jak premiks to co się dziwić bo to mocne z trudem powstrzymywalem śmiech 

Wiadomo że od razu się nie da pewnych rzeczy zrobić ale uważam że jaka by ta genetyka nie była to przy odrobinie zmiany podejścia i poprawy żywienia 8tys można doic bez problemu i wtedy jak już będą lepsze pieniądze z tego stopniowo wchodzić na wyższy poziom genetyki i żywienia a także na polu w odmiany kukurydzy czy traw i z roku na rok będzie postęp bo od razu gdybym im zrobił parodie kuchenne rewolucje w oborze i z tej wypłaty co mają zaczął zamawiać rzeczy podłóg siebie to by im brakło i wygnali by mnie a stopniowo da radę  jak ktoś złapie bakcyla to już będzie dążył później sam.  I Jeszcze jeden dobry tekst ale to już z uroczystości u mojej rodziny jak mowie że w korytach musi zostać tyle daje a taki wujo mówi do ojca  I ty mu na to pozwalasz 😀😀😀 też się uśmiałem 

Czyli każda krowa dziennie dała ci 60 l ?? To jaka ty masz wydajność z obory 15 tys l ??

Opublikowano

ROBCIO wiem że jak ty pojedziesz w gości to rozmawiasz jeszcze z rówieśnikami o szkole więc i ciężko ci zrozumieć pewne rzeczy.

A czy ja napisałem że odbierali dwa razy dziennie ? Czy ze codziennie bo się  nie mieściło na tradycyjny odbiór co drugi dzień 

Radek rolnik to taka instytucja że każde pieniądze kładzie w gospodarstwo 😀

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Adamqq3 napisał:

Czyli każda krowa dziennie dała ci 60 l ?? To jaka ty masz wydajność z obory 15 tys l ??

Nie napisał że miał pełny 1200l tylko że nie mieściło się na dwa dni, więc mógł mieć zbiornik 1200l a mleka 650l dziennie... 

Opublikowano
9 godzin temu, komodo napisał:

Też znam takich 😀Kilka lat temu jak jeszcze jeździłem do przyszłej żony i byliśmy u jakis tam ich bliskich znajomych i coś  się zgadalo oni się chwalą że doja ponad 50 krów(myślą że to jeszcze te czasy że liczba krów zrobi na kimś wrazenie) i mamy dwa zbiórniki na mleko po 600l a ja mówię no ja doje tylko 20 ale mam zbiornik 1200 i odbierają codziennie bo się nie mieści. Ja pojechałem a oni do żony i Ty mu wierzysz 😂😂😂Jak mi to mówiła to śmialismy się oboje Później ze ślubnych dołożyłem sobie do zbiornika 2200l ale jak koncentrat dawkuje się jak premiks to co się dziwić bo to mocne z trudem powstrzymywalem śmiech 

Wiadomo że od razu się nie da pewnych rzeczy zrobić ale uważam że jaka by ta genetyka nie była to przy odrobinie zmiany podejścia i poprawy żywienia 8tys można doic bez problemu i wtedy jak już będą lepsze pieniądze z tego stopniowo wchodzić na wyższy poziom genetyki i żywienia a także na polu w odmiany kukurydzy czy traw i z roku na rok będzie postęp bo od razu gdybym im zrobił parodie kuchenne rewolucje w oborze i z tej wypłaty co mają zaczął zamawiać rzeczy podłóg siebie to by im brakło i wygnali by mnie a stopniowo da radę  jak ktoś złapie bakcyla to już będzie dążył później sam.  I Jeszcze jeden dobry tekst ale to już z uroczystości u mojej rodziny jak mowie że w korytach musi zostać tyle daje a taki wujo mówi do ojca  I ty mu na to pozwalasz 😀😀😀 też się uśmiałem 

Ale Ty miałeś czy moze Twoj tata?

Opublikowano (edytowane)

Tak oficjalnie to był ostatni rok kiedy było na tatę ale to już był czas kiedy płacił tylko faktury ale brawa za czujność hehe😉 Jak tata samodzielnie to ogarniał po swojemu to miał basen 600l 

Edytowane przez komodo
  • Like 1
Opublikowano
strsw33 napisał:

Polmlek wozi mleko   do Łowicz na przerzut  bierze u nas okolice Łoódzkie i do Łowicza 

Proszę podać źródło tej informacji.

Opublikowano
Dnia 15.02.2019 o 21:36, matias941211 napisał:

A jakie parametry? Ja Maków i 1.41. Coś może drgnie ta cena w górę 

A właśnie jak u nich z umową i oszukaństwami?:D

Parametry to : białko 3,32 % tłuszcz 4.17%

Opublikowano
10 godzin temu, Adamqq3 napisał:

Komodo za zeszły rok miał wydajność jakoś 10500 od niecałych 30 krów , pisał o tym nie tak dawno w którymś temacie. Jeśli coś pomieszałem to mnie popraw.

Opublikowano

Ale Wy macie ból d*py.  Jak ktoś jest głupi to nie ważne czy będzie doił 5 tys czy 10 tyś to i tak biedak.   

Wydajność nie zawsze idzie w parze z zyskiem. Znam takich co mają 10 tys i stać ich na wszystko a inny doi tyle samo i kasy jak nie miał tak nie ma i mieć nie będzie. Drugi doi 5 tys i tak samo, stać go na normalne życie a inny od wpłaty do wypłaty. Jaki kto ma zysk to kwestia indywidualna jak się obchodzi z pieniądzem, a nie to czy doi 5 czy 12 tyś.  

• Like 4
Opublikowano

Tak było wszystko napisane także produkcja życiowa krów  ubyłych w ostatnim roku ale to jakiś czas temu jak zamykalem  rok 2018 licząc średnie zużycie porcji na pokrycie 

Opublikowano

Sie czepiacie napisał wyraźnie zbiornik 1200 l brali co dzien potem 2200 i odstawia co dwa.... Zamiast podpatrzeć co i jak to juz jadą z hejtem ale nie lepiej  jak niektórzy 60 krów 1900 litrów na dwa dni a potem aaa na kredyt nie starcza bo obora droga jałowice drogie a ich potęcjał nie wykorzystany tak właśnie padają U nas obory a z nimi rolnicy 

Opublikowano
36 minut temu, zkordalski napisał:

Sie czepiacie napisał wyraźnie zbiornik 1200 l brali co dzien potem 2200 i odstawia co dwa.... Zamiast podpatrzeć co i jak to juz jadą z hejtem ale nie lepiej  jak niektórzy 60 krów 1900 litrów na dwa dni a potem aaa na kredyt nie starcza bo obora droga jałowice drogie a ich potęcjał nie wykorzystany tak właśnie padają U nas obory a z nimi rolnicy 

Znajomy doji  około 30-40 sztuk i ma 800-1200l na odbiór i dziwił się że u mnie pierwiastki dawały ponad 10l na udój

Opublikowano

Trzyma te krowy tylko jako hobby czy dla gnoju? Nie wiem czemu ludzie mają takie opory aby zmieniać coś w żywieniu itp? Mentalność taka że dziadek tak robił, ojciec tak robił to i ja nic nie będę zmieniał? Trzymaj 30 zamiast 40, dojrzyj, dopieść i ciesz się wynikami. No chyba że ktoś lubi trzymać dużo co by można się było przed SOMIADAMI pochwalić. 

Opublikowano
52 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

To jak ja Wam powiem że na sąsiedniej wsi gość ma 40 krów, a mleka na 2 dni nigdy nie miał powyżej 500 l to nie uwierzycie.  😂 Ale tak to jest jak się karmi trawa z torfów, qq siana poznaniakiem i treściwa to tylko swoje zboże 

Też sieje poznaniakiem bo nikt do mnie na mój areał nie przyjedzie z tym że przerobilem redlice i jako tako to wygląda. Lipa jest że nasiona po parę w jedno miejsce lecą ale nic nie poradzę. W tym roku badalem kiszonkę to skrobia mieści się w granicach, zanieczyszczeń prawie wcale i fermentacja przebiegła prawidłowo. Wszystko robione samemu strat zero.

Opublikowano

Znam takich ludzi myślę że nie użył by słowa treściwa tylko OSPA🤣🤣 a wody dzisiaj nie będą piły bo słońca nie było na szczęście ten człowiek już krowy skasował 

Opublikowano

Miał 20 krów a nie miał poidel napuszczal w koryta i jak było chłodno nie lal.Ale kontrola wet powiatowego kazała mu poidla założyć a  on powiedział że woli skasować jak tyle kasy wyłożyć czy to nie jest kretyn a kiedyś zima dwie miał zasuszone gdzieś w stodole przez 2 tyg nie dawał bo mówił że nie chciały pić widocznie dosyć wody miały z wyslodkow

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v