Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu onet - czego się po nich spodziewać...

3 godziny temu, komodo napisał:

Przy tłuszczu 4.5 i bialku3.6  przedzial 10-20tys jak piszesz u nas miałbyś teraz 1.5975brutto na konto 

Prawie 40gr/l różnicy 😮 W sumie odbiło mi się o uszy, że podjeżdżają kawałek od Kalisza (dymają 300km), więc albo mają po drodze albo więcej dostawców. Zresztą w naszym powiecie mleko skupuje 12-13 podmiotów więc jest w czym wybierać. Tylko weź tu dobrze traf.

Opublikowano (edytowane)

Panowie i panie jest sens się pakowac w mleko ? Obora jest nieużywana na 20 sztuk uwieziowo . Ziemi 17 ha glownie 4 klasa obok domu. Miejsca na zbiornik sa  - dwa pomieszczenia. Krów i jałówek mieszańców z mlecznymi póki co 14 ale jeszcze jakieś 10-12 cielnych mogę kupić za młodego rolnika . Przejąłem z żoną gospodarstwo po teściu ponad rok temu i myślimy albo mięsne albo mleczne . I widzę że gospodarstwa zajmujące się mlekiem duzo lepiej prosperują . 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeżeli masz wiedzę na temat  bydła mlecznego  żeby doic chociaż 9tys od sztuki to startuj ale jeżeli jedynym powodem jest to że inni robią na tym pieniadze to odpuść  bo Ty nie zrobisz tylko się narobisz. To jest jak w kuchennych rewolucjach komus sie wydaje ze restauracja sama się poprowadzi tyle ich jest i zarabiają ale jak się nie ma o tym pojęcia to się nie uda.

• Like 3
Opublikowano

fakt jest taki, że to chyba ostatnia "konwencjonalna" gałąź rolnictwa z którejś coś tam zostanie. ale dziś,  gdybym mial zaczynać wszystko od nowa to ani krowy, ani byki. Etat i ziemia w dzierżawę, albo hobbystycznie po pracy 😁. to moja prywatna opinia i pewnie wielu się nie zgodzi...

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelol1905 napisał:

Polecam przejście na etat i obrabianie ziemi po godzinach, zamiast szukać pracowników.

Właśnie mam zamiar tak zrobić tylko chciałem jeszcze z rok podoić żeby pospłacać zobowiązaniaw a przy 150 szt bydła sam nie dam  rady

Opublikowano

@tomaszmab U mnie w okolicy kilka lat temu młode małżeństwo rzuciło się na krowy bo to taka kasa. Kupili stado krów które miały dawać po 50 litrów. Dziś on jeździ tirem ona jest fryzjerka. Natomiast inny facet 4 lata temu kupił kilka krów dzisiaj ma już ponad 200 wszystkiego wydajność ponad 10K. Także wszystko zależy od twojej wiedzy i umiejętności. 

Opublikowano

najwięcej to chyba nie ukrywajmy, od charakteru. Mało kto jest taki frajer, że świątek - piątek przy tym zasuwa od rana. Każdy z nas miał,a jeśli nie, to będzie mieć momenty w których by to chciał wystrzelić na marsa...

• Like 5
Opublikowano

Tłuszcz 3.7 białko 3 parametry za***iste ..... i cena 1.4 brutto przedział 15-20  MLEKOVITA

Opublikowano

Panowie nie stresujmy się tak bardzo tymi krowami bo to nie jest  warte naszego zdrowia i życia. Dzisiaj się dowiedziałem w mleczarni że odszedł do wieczności niegdyś największy dostawca Łowicza (500 krów dojnych) a obecnie chyba spomleku w wieku 42 lat z przyczyn obecnie niewiadomych. Więc spokojnie!

Opublikowano

Największy dostawca w historii Łowicza odszedł do Mlekomy i ma się dobrze z tego co wiem :), prawdą jest jedynie to że ma 500 dojnych 

Opublikowano
18 minut temu, robcio90 napisał:

Największy dostawca w historii Łowicza odszedł do Mlekomy i ma się dobrze z tego co wiem :), prawdą jest jedynie to że ma 500 dojnych 

Może i do mlekomy jeżeli też myślisz o IMIOŁKU to już się nie ma tak dobrze

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Tłuszcz 3.7 białko 3 parametry za***iste ..... i cena 1.4 brutto przedział 15-20  MLEKOVITA

Przy takim białku ze zbiornika to energii dużo za mało ale na "szczęście" nie ma co wierzyć ich parametrom... brak słów, ciekawe co u mnie przyjdzie na fakturze, dziś albo środa

Opublikowano (edytowane)

jeszcze  ze  20lat  na wsiach  po oborach  i  stodołach    będzie  tylko hulał    wiatr    szkoda trochę  bo wieś  ma swoje uroki jednak

Edytowane przez strsw33
  • Sad 1
Opublikowano

Osm Łowicz ilość  ponizej 15 tys 1,09 brutto jeszcze 2 tyg musze odstawiac a juz dostalem pismo o przywrocenie dostaw,Jmiołek sie zabrał kredyty zostały

Opublikowano

Nie wiem czy energi za mało . Powiem Ci tak dostają pasze 7.2 energi kukurydzy blisko 28 kg skrobi 38 premię z śruty zbożowej i wysłodki tofi  wiec nie pasuje tu nic . A i ruję są już cyklicznie  ładnie zostają .

Opublikowano
34 minuty temu, mpersen napisał:

Osm Łowicz ilość  ponizej 15 tys 1,09 brutto jeszcze 2 tyg musze odstawiac a juz dostalem pismo o przywrocenie dostaw,Jmiołek sie zabrał kredyty zostały

Nie gadaj że 1.09 w Łowiczu to co Ty  wodę oddajesz?

Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

Może i do mlekomy jeżeli też myślisz o IMIOŁKU to już się nie ma tak dobrze

Co??? No to zdziwko niezłe, rozmawialiśmy na Dniach Fermy to sam mówił że najlepiej by już przekazał gospodarstwo następcy tylko że nastepca ma kilka lat. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v