Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 8.02.2019 o 08:13, kizak napisał:

Oj ,ja bym dał i 4000 zł za ha, [tylko 1 ha]     ale żeby to było od razu obok budynków 9_9,bym miał gdzie maszyny postawić, 9_9 z dwie pryzmy kukurydzy położyć9_9,a tak ściana, miedza,ściana i du.... . A znam krowiarzy co na 1 ha,[może ciut więcej] i ma ze wszystkim się ogarnąć. Tam przyczepa na przyczepie i jeszcze opryskiwacz za wisienkę robi,a większość maszyn po emerytach poutykane. Jak krzykniesz na psa,to pół wioski po budach się dusi. Jak gril,to,, rodzinnie'',każdy słyszy ,wącha,i na własną rękę ślinkę       łyka. A  nie daj panie w porywach emocji na krowę krzyknąć,,ty ku...'',no nie ma z kim rozmawiać 😕;)

Eh dobrze że ja mieszkam na koloniach to nie mogę narzekać na brak miejsca ;)

Opublikowano
12 godzin temu, pawelol1905 napisał:

Nie wiem komu oni chcą obniżać; w okolicy kilkunastu oddawało do Łowicza, został się tylko 1; kiedyś jeździły duże samochody, teraz te najmniejsze i też prawie puste XD

Nie wiem czy to prawda ale podobno z przerobu dobowego 1.5 mln l/dobę zostało 400tys. a mleko oporowo z bakomy jest przywożone.

Opublikowano
2 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Jest tu ktoś z rejonów Wielunia i do Osm Wieluń oddaje? Albo inni z rejonów Wielunia/Bełchatowa? 

Doić po 1.17 BRUTTO to przecież wstyd i hańba 

To nie wstyd, to tragedia 

Opublikowano

to dzwoń człowieku bo przy tej cenie niedługo ci telefon zablokują,ktoś tu podawał cenę z radomska to nienajgorsza chyba? Ba, podejrzewam, że nawet Łowicz by ci więcej zapłacił 🤣

Opublikowano

Jak inni zobaczą cenę jaką mogą mieć to może zmienią zdanie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Jest tu ktoś z rejonów Wielunia i do Osm Wieluń oddaje? Albo inni z rejonów Wielunia/Bełchatowa? 

Jakbym był na vacie to nawet 1.1 zł bym nie dostał 

Sdm wieluń mi przy 20 tys tł4.5 wyszło po 1.36 brutto

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

a mlekovita kalisz,albo osm radomsko, koło? Przecież już wszystko jest lepsze. Na co ty czekasz?

Mlekovita w Kaliszu a Koło w Kępnie i Grodkowie - za daleko. Jeśli jest więcej dostawców to może się skuszą, ale do jednego wątpię. Cena u jednych i drugich podobna, ale w Mlekovicie nonGMO.

Opublikowano

Oj Koło po obnizkach i jak odejmiesz udzial to około 1.25 netto także minimum 10gr mniej jak mlekovita a parametry to losowanie lotto czy masz pod ocena czy nie piszą co chcą hitem są próby jednego dnia 4.5tl a za 4dni 3.2 przy żywieniu TMR .Przez chwilę Koło placilo  naprawde dobrze ale powoli wraca na swoje miejsce adekwatne do panujących tam zwyczajów. Tata odszedl z kola 25lat temu bo nie chciał płacić abonamentu i nawet jak płacili lepiej jak Łowicz i to sporo  to przez sekundę nie przeszła myśl o powrocie i odradzam każdemu uczciwemu producentowi  mleka. 

Opublikowano
Marcin133 napisał:

Damian na co Ty czekasz...to mi w Łowiczu pow.3tys wyszło 1.22brutto....

Damian jeszcze nie rządzi a starsi mniej ruchliwi i korzenie i przyzwyczajenie do tego co jest ale przedewszystkim trzeba się ruszyć a nie czekać na lepsze czasy dzwonić jeździć zbierać informację bo kto wie że oni chętni odbiorcę zmienić . Ja w swoim gospodarzeniu dwa razy przechodziłem i zawsze byłem na plus pozdrawiam i odwagi nikt tego za was nie zrobi☺

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Jakbym był na vacie to nawet 1.1 zł bym nie dostał 

Dostał byś 1.148

Opublikowano
17 godzin temu, Dominiik napisał:

Mi się wydaje że skolei, że oszukuja na parametrach, przez cały grudzień i styczeń kazeina 2,75 tylko dwie jałówka doszły do dojenia a pod koniec stycznia i luty już 2,66 niby podwyżka 4gr a cena ciągle ta sama, pisze o Spomleku,  pojutrze próby z federacji to się sprawdzi. 

Można się z Tobą skontaktować na pw? Chciałem napisać ale masz chyba pełna skrzynkę 

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

Oj Koło po obnizkach i jak odejmiesz udzial to około 1.25 netto także minimum 10gr mniej jak mlekovita a parametry to losowanie lotto czy masz pod ocena czy nie piszą co chcą hitem są próby jednego dnia 4.5tl a za 4dni 3.2 przy żywieniu TMR .Przez chwilę Koło placilo  naprawde dobrze ale powoli wraca na swoje miejsce adekwatne do panujących tam zwyczajów. Tata odszedl z kola 25lat temu bo nie chciał płacić abonamentu i nawet jak płacili lepiej jak Łowicz i to sporo  to przez sekundę nie przeszła myśl o powrocie i odradzam każdemu uczciwemu producentowi  mleka. 

Koło obniżkę miało w lutym? Według cennika ze stycznia przy ilości do 15000/miesiąc i dobrych parametrach wychodziło 1,43zł brutto ryczałt ( z czego chyba 3gr na udział). W Mlekovicie Kalisz wychodzi podobnie (celowo piszę Kalisz, bo jak wiadomo co oddział to inna cena). W mojej okolicy dostawcy Koła są zadowoleni, Ci z Mlekovity niekoniecznie. Dostawcy Kalisza będący w grupie producenckiej po przejęciu jakoś sobie nie chwalą zmiany - info od pracownika Federacji. Jak widać zależy od regionu skupu.

Opublikowano
31 minut temu, chuck00 napisał:

Koło obniżkę miało w lutym? Według cennika ze stycznia przy ilości do 15000/miesiąc i dobrych parametrach wychodziło 1,43zł brutto ryczałt ( z czego chyba 3gr na udział). W Mlekovicie Kalisz wychodzi podobnie (celowo piszę Kalisz, bo jak wiadomo co oddział to inna cena). W mojej okolicy dostawcy Koła są zadowoleni, Ci z Mlekovity niekoniecznie. Dostawcy Kalisza będący w grupie producenckiej po przejęciu jakoś sobie nie chwalą zmiany - info od pracownika Federacji. Jak widać zależy od regionu skupu.

Ja liczyłem przy swoich parametrach z grudnia to wyszło mi 1.28 netto minus udział powyżej 15tys próg bo ktoś wystawiał tu cennik koła a mlekovita bez dodatku gmo wyszło 1.36 netto ale na udział nic nie odchodzi

Musisz mieć dobry tłuszcz że ci tyle wyszło ale to każdy porównuje swoje litry i parametry tylko tak jak mówisz cennik mlekovity  byl pewnie z centrali a Kalisz może mieć inny i stąd nie masz roznicy

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Koło i Mlekovita za daleko, Łowicz tak samo, wszystkie małe regionalne gówna ta sama cena, Radomsko tak jak pisałem, oni i ich naganiacz co jeździ po wsiach to są dobrzy tylko na początku, aby umowę podpisać a potem zapominają kim jesteś.  

W opolskim Zott jeździ i widziałem faktury, za ilości poniżej 10 tys na msc mają cenę 1.50 netto.  Ale to też 150 km ode mnie 

i jak tu być zdrowym czytając że ktoś ma rocznie grube dziesiątki tysięcy złotych więcej za to samo mleko, tylko z tego powodu że miał więcej szczęścia i mieszka w lepszym rejonie 

zadzwoń najpierw, a później pisz że nie ma szans. Kto wie,może akurat koło ciebie przejeżdża zestaw który leci do kogoś po duża ilość...

Opublikowano
21 minut temu, komodo napisał:

Ja liczyłem przy swoich parametrach z grudnia to wyszło mi 1.28 netto minus udział powyżej 15tys próg bo ktoś wystawiał tu cennik koła a mlekovita bez dodatku gmo wyszło 1.36 netto ale na udział nic nie odchodzi

Musisz mieć dobry tłuszcz że ci tyle wyszło ale to każdy porównuje swoje litry i parametry tylko tak jak mówisz cennik mlekovity  byl pewnie z centrali a Kalisz może mieć inny i stąd nie masz roznicy

Tł średnio (wg Federacji, mleczarnia mnie kroi) 4,5-4,7, bi 3,5-3,6. Cennik ktoś tutaj wstawił ze stycznia. Nie darzysz Koła sympatią- ok, masz własne zdanie i nic mi do tego. Ja piszę to co usłyszałem od dostawców, zresztą odwiedzę kilku ponieważ zmieniam odbiorcę i interesuje mnie Koło, Mlekovita, może Zott i jeszcze miejscowi handlarze. President jest za daleko. Jedni chwalą, inni krytykują - wszystkim nie dogodzisz ;)

Opublikowano

Wiesz ja widzę co jest w centrali bo to najbliższa mleczarnia i gdyby było ok nie szukałbym innej .Ja pamiętam lata jak płacili po 70gr i wiem gdzie mieszkają niektórzy kierowcy  to jedni z najbogatszy ludzi w powiecie . Jak nie pilnujesz to litrów brakuje do tego abonament za próby i parametry ciągle zanizone. Mówię co wiem i że 100% pewnością. Ja też nie będę nikogo namawiał że ta czy tamta nich każdy robi jak uważa i  byle mieć lepiej  niż obecnie. Dla mnie president był jedyna sensowna alternatywa żaden inny poważny gracz nie zbiera w pobliżu. Jest Sierpc ale tam od razu trzeba było by stawiać obore żeby mieć najwyższy pułap żeby cena była lepsza niż mam tutaj.

A propo ceny 1.54 brutto watowiec  na konto.Przedzial 20-30k bialko 3.68 i tłuszcz 3.92

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v