Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Grzesiu z czego ha..z tragedii ludzkiej?czekaj aby nasz mlekpol nie popłynął kiedyś jak będzie takie inwestycje jak ta proszkownia robił

Jesteś na bieżąco z moimi wypowiedziami na forum więc dobrze wiesz, że nigdy nikomu źle nie życzę. Wiele razy podkreślałem, że szkoda mi ludzi pracy uczciwych z najniższego szczebla. 

Głupota, naiwność i brak działania nie otrzyma mojego współczucia z tego co się tam wyrabia mogę się tylko śmiać, że ludzie nie wiem czy nie świadomie czy wręcz przeciwnie mają zamknięte powieki. 

Branża ta już wiele doświadczyła ale zaistniała sytuacje naprawdę można było rozwiązać z twarzą i sukcesem. Ludzie sami sobie stworzyli te piekło. 

I nie mów do mnie "nasz mlekpol" bo ani on był ani jest mój!!!

Edytowane przez grzesiu
  • Like 1
Opublikowano

Panowie, odstawia ktoś do Poland Food? tyle wiem, że szukają nowych dostawców a ich asortyment opiera się na produkcji odżywek dla sportowców... może ktoś coś wie jakie opinie i jak z ceną?

Opublikowano
Dnia 21.01.2019 o 21:20, komodo napisał:

Już  miałem to napisac  bo uwielbia się chyba uzalac nad sobą i żeby mu wspolczoli wszyscy ale komuś nie na temat pierwszy zwraca uwagę żeby już do luźnych rozmów szedł a jego dywagacje się do niczego więcej nie nadają  tylko tam .Cene napisałeś a resztę problemów rodzinnych to do Jaworowicz. Bo założę się że nawet nie kiwnales palcem żeby zmienić swoją sytuację jak tylko któryś kolega podsuwa pomysł to od razu na Nie bo już próbowałes a gowno próbowałes 

Jestem ciekawy jakby Wam płacono po złotówce za litr, a jedyna mleczarnia, która Was przyjmie płaciła 10-20gr więcej czy byście nie narzekali. Już nie jeden z Cuiavii uciekł, a po czasie wrócił, bo inni okazali się z czasem płacić jeszcze mniej. Także niektórzy muszą wybierać między dzuma a cholera, bo przy swoim położeniu żadna "normalna" mleczarnia go nie weźmie. A "prawdziwy Polak" to dla mnie taki co ma płacone znacznie powyżej średniej krajowej i może swobodnie rozwijać gospodarstwo przy tej cenie, ale mu się krzywda widzi, bo "somsiad" z Piątnicy ma więcej i tylko liczy ile on jest stratny przez rok przez swoją "niegospodarna" mleczarnie i prezesa. Także trochę luzu Panowie 

• Thanks 1
Opublikowano

Jak ktoś lubi być białym murzynem jego sprawa czasy komuny się skonczyly . TO nie od dzisiaj tak słabo płacą zbiera sąsiadów dzwoni do innej mleczarni i ja nie widzę w tym problemu i kary żadnej nie zapłaci ale takim bełkotem strasza tych rolników i dalej z nich żyją i nie mów że to nie ich wina przy takiej cenie ta mleczarnia powinna się dawno zamknąć z braku towaru bo wszyscy powinni odejść. Ja odeszlem z Łowicza przy nie całym 1,40 więc nie wiem jak można przy złotówkę nie mieć motywacji i nie pisz że pewnie miałem alternatywy bo mleczarnie typu Koło Turek czy Jogo to żadna alternatywa dzwoniłem do mlekpola mlekovity sierpca gdzie się dało.Licza się chęci zmian i mleko jedzie do presidenta około 170km więc miejsce zamieszkania nie ma znaczenia jeśli kilka tysięcy zbierze z sąsiadami .I odeszlem  też praktycznie z dnia na dzień bez umownego okresu wypowiedzenia i  nawet jedno pismo nie przyszło z Łowicza a takie kary miały być i po 10 miesiącach jestem 40tys do przodu .Matematyka jest prosta jeśli nie docierają do kogoś proste wyliczenia to jego miejsce nigdy się nie zmieni 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

@alfa

@komodo karę dostaniesz tylko jeszcze o tym nie wiesz, odejście bez okresu wypowiedzenia skutkuje brakiem możliwości złożenia wniosku o wycofanie udziałów a to równa się nie wypłaceniem udziałów, przeczytaj statut mleczarni :) Gratuluję różnicy :D

Opublikowano

U mnie średni dostawca to okolo 100k rocznie więc musiałbym przekonać do przejścia około 30 rolników. W dodatku średni wiek dostawcy to pewnie 60 lat, który boi się wszelkich zmian, a jeszcze go w cuiavii nastrasza karami, że inna mleczarnia na zachętę mu da na początku więcej, a później będzie miał to samo, nastrasza go historią z Rypina, albo że ja jestem tzw. naganiaczem i mi płacą za przekonywanie ludzi do przejścia, że przecież Cuiavia to ich mleczarnia to gdzie będą uciekać do obcego itp. I na koniec machnie ręką i będzie dalej doil dla nich, a raczej oni go. Wystarczy, że spojrze na swoich rodziców, którzy tak są przyzwyczajeni do tego dziadostwa, że nawet przy 80gr nie narzekali na cenę. Więc większość rolników będzie zadowolona ceną po podwyżce

Opublikowano
30 minut temu, robcio90 napisał:

@alfa

@komodo karę dostaniesz tylko jeszcze o tym nie wiesz, odejście bez okresu wypowiedzenia skutkuje brakiem możliwości złożenia wniosku o wycofanie udziałów a to równa się nie wypłaceniem udziałów, przeczytaj statut mleczarni :) Gratuluję różnicy :D

Ty i te twoje mądrości. Wniosek złożyłem i podałem konto na które ma wpływać przez 10lat kierowniczka mi podpisała jak i to że 22 lutego złożyłem wypowiedzenie że z dniem 1 marca przestaje oddawać i nie mogę doczekać się tej kary naprawdę w mojej umowie z  nimi nic takiego nie bylo ale koledzy mieli wcześniejsze mieli napisane że 5tys 

Opublikowano
22 minuty temu, lukasz654 napisał:

U mnie średni dostawca to okolo 100k rocznie więc musiałbym przekonać do przejścia około 30 rolników. W dodatku średni wiek dostawcy to pewnie 60 lat, który boi się wszelkich zmian, a jeszcze go w cuiavii nastrasza karami, że inna mleczarnia na zachętę mu da na początku więcej, a później będzie miał to samo, nastrasza go historią z Rypina, albo że ja jestem tzw. naganiaczem i mi płacą za przekonywanie ludzi do przejścia, że przecież Cuiavia to ich mleczarnia to gdzie będą uciekać do obcego itp. I na koniec machnie ręką i będzie dalej doil dla nich, a raczej oni go. Wystarczy, że spojrze na swoich rodziców, którzy tak są przyzwyczajeni do tego dziadostwa, że nawet przy 80gr nie narzekali na cenę. Więc większość rolników będzie zadowolona ceną po podwyżce

Taki trochę syndrom oprawcy, ofiara „rolnik” i tak będzie zadowolony z ceny, z mleczarni  chociaż każdy będzie uważał inaczej 

Opublikowano

@komodoWarunki wypłaty udziału określa statut panie Einstein'ie, jeśli tego nie wiesz to się nie spieraj i nie rób zamętu. 

Ja mam to w nosie czy dostaniesz tą kase czy nie bo to twoje pieniądze więc się tak nie spinaj. 

Opublikowano

Jeżeli wypłata udziału ma nastąpić za 10lat to chyba nikt nie jest takim optymista żeby wierzyć w to że mleczarnia będzie istnieć do tego czasu i będzie ją stać wypłacić te pieniądze. Także jeżeli jedyną kara miałaby być nie wypłata udziału to trzeba uciekać i się nie bać bo i tak tych pieniędzy nie odzyskacie. 

• Like 1
Opublikowano

udzialy wypłacane są co roku także część może odzyskać ;)

Opublikowano

Nie rozumiem Cię. Odchodzisz do np Mlekovity dostajesz lepsza kasę niż w Łowiczu i do tego może zdążysz odzyskać część udziałów bo sa wypłacane co roku. Także i jakim dymaniu tu mówisz ?

Opublikowano

to ogólnie, bardziej tu napisałem o komodo ,nie do ciebie, chodzi o to ze odkuł udziały teoretyczne w rok i juz jest do przodu. Jak ktoś liczy że wyciągnie je z łowicza w 10 lat bo będzie się grzecznie słuchać i dotrzymywać wypowiedzeń to nie widzę tego. są na dnie.  Ja tez potraktuję jakąś odzyskaną część tylko jako miłą niespodziankę 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Otóż to Tych pieniędzy na oczy  nie widziałem i nawet   nie liczę bo jeśli upadna to gowno dostaniemy a jeśli jednak oddadzą coś będzie to miły dodatek w każdym z najbliższych 10 lat. Mój kolega też przeżywał jak żaba okres że kary że to a ja mówię chłopie  niech zabiorą ten udział dadzą nam spokój i będę szczęśliwy ale Łowicz jaki jest to jest ale jeśli nie upadna to jestem pewny że oddadzą ja mam z 4lat 46tys także coś jest a moim rodzicom już ostatnia ratę w tym roku oddadzą i chociaż tyle miłego.

Opublikowano

@Farmer6820 powiedz mi co ma Radzyń do Łowicza tam udział oddają po roku i jest to mała kwota 12 tyś, Ja w Łowiczu miałem kilkaset tysięcy trzecia rata (ostatnia) w grudniu 2019 mi udało się w trzech latach oddzyskać 

@komizmo nie wszystkich Łowicz dymał bo byli tacy że to oni dymali Łowicz 

Opublikowano
2 godziny temu, komodo napisał:

Otóż to Tych pieniędzy na oczy  nie widziałem i nawet   nie liczę bo jeśli upadna to gowno dostaniemy a jeśli jednak oddadzą coś będzie to miły dodatek w każdym z najbliższych 10 lat. Mój kolega też przeżywał jak żaba okres że kary że to a ja mówię chłopie  niech zabiorą ten udział dadzą nam spokój i będę szczęśliwy ale Łowicz jaki jest to jest ale jeśli nie upadna to jestem pewny że oddadzą ja mam z 4lat 46tys także coś jest a moim rodzicom już ostatnia ratę w tym roku oddadzą i chociaż tyle miłego.

W ilu ratach oddali udziały Twoim rodzicom? Na koniec roku zawsze była wypłacana rata?

Opublikowano (edytowane)

Robcio jak zawsze na odwrot i jako jedyny dyma a przynajmniej tak mu się wydaje.Zmieniales  podmiot 10 lat i nie opowiadaj tu bajek o 3 jak i pisales o indywidualnej cenie do dzisiaj dowodu nie przedstawiles i spytaj się dokładnie rodziców bo coś źle podslyszales jak dorośli rozmawiają. 

Moi rodzice dostali na 5 rat bo przepisali działalność na następcę a 3 raty jest gdy kończysz całkowicie produkcję a ja po zmianie podmiotu 10 .A wyplacaja co roku po walnym jakoś w wakacje przelew jest tylko trzeba co roku zadzwonić wpisać na liste że się chce ta ratę paranoja .Ale oddają 

@robcio90 to jeszcze wstaw zdjęcie z emika tych kilkuset tysięcy udziału bo to mało prawdopodobne dawniej pobierali grosze a kilkaset to znaczy przynajmniej pięćset tysięcy 

Edytowane przez komodo
Opublikowano

komodo ja w zeszłym roku złożyłem wypowiedzenie w listopadzie, od 1 marca oddaje do presidenta i w sylwestra dostałem 1 ratę udziałów i nigdzie na żadną listę się nie wpisywalem ani nie dzwoniłem

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, komodo napisał:

Robcio jak zawsze na odwrot i jako jedyny dyma a przynajmniej tak mu się wydaje.Zmieniales  podmiot 10 lat i nie opowiadaj tu bajek o 3 jak i pisales o indywidualnej cenie do dzisiaj dowodu nie przedstawiles i spytaj się dokładnie rodziców bo coś źle podslyszales jak dorośli rozmawiają. 

Moi rodzice dostali na 5 rat bo przepisali działalność na następcę a 3 raty jest gdy kończysz całkowicie produkcję a ja po zmianie podmiotu 10 .A wyplacaja co roku po walnym jakoś w wakacje przelew jest tylko trzeba co roku zadzwonić wpisać na liste że się chce ta ratę paranoja .Ale oddają 

@robcio90 to jeszcze wstaw zdjęcie z emika tych kilkuset tysięcy udziału bo to mało prawdopodobne dawniej pobierali grosze a kilkaset to znaczy przynajmniej pięćset tysięcy 

udziały w Łowiczu potrącane są max do 300tys zł ,  Koło to 150 tys

Edytowane przez nemezis
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v