Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to żadna afera bo nic złego sie teoretycznie nie stało tłuszcz w butelkach się  zgadzał dla konsumenta , jedna wpadka i tyle tylko skoro mlecxarnia nie wiedziała to rolnika powinni skreslić z listy dostawców , tylko przypuszczam że  każdy wiedział oprócz prezesa , takie polskie realia .

Opublikowano

co to jest wirówka kto tego używa co to robi ? Zabija bakterie ? 

Opublikowano

W procesie wirowania komórki somatyczne, wszelkie gluty, nabłonek itp zanieczyszczenia częściowo z tłuszczem są odrzucane i mamy mleko bez komórek. To tak łopatologicznie.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Taaaaak, wszyscy kantują wszyscy oszukują, jakbym tak podchodziła do zycia to bym nogi z domu nie wystawiła, albo żyła w szalasie nad rzeką i żywiła się korzonkami 😁 A produkty mleczarni, ktore produkują "produkty mlekopodobne" bardzo łatwo zweryfikować...smakiem i to kazdemu polecam.

Coś mi się zdaje że Ty jesteś za młoda byś teraz mogła cokolwiek zweryfikować, tego co jest teraz i co było przedtem. Chyba nie chcesz mi wmówić że teraźniejsze masło jest czystym masłem?   :P   xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Ostatnio kierowca miał awarię. Zimne mleko przelałem do kan i dużych garnków ponad 100l. Przyjechał po kilku godzinach i się okazało że większa cześć jest już skwaśniała. No i prawie 100l zostało. Rozdaliśmy po rodzinie trochę i do siebie. Wyszedł przepyszny biały ser i super masło. I co wy na to 

Kto tu jest najstarszy niech się wypowie jak było przed wejściem do unii .Jakie były wymogi .

Opublikowano (edytowane)

Łaaaaaa, kwaśne mleko, do tego ziemniaczki z cebulką na boczku wędzonym i  sadzone jajeczko.    :P   Pyszota, toż to prawie jak seks z ładną kobitą.   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Ale według wymogów trzeba było   to zutylizować :) . A jak zadzwoniłem do starego znajomego rodziców. To w 10 minut przyjechał. I jeszcze narzekam że tylko 2 kany zostały. Myślał że mu te 100l zostawię😋 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, leszek1000 napisał:

Kto tu jest najstarszy niech się wypowie jak było przed wejściem do unii .Jakie były wymogi .

A tam były wymogi, chochelki tylko pływały w zbiorniku   xD wszyscy nosili mleko w kanach do zlewni i jakoś wszyscy byli zdrowi. Zanosiło się mleko, a wracało z masełkiem w kanach i serami, no chyba że były imieniny sąsiada, no to wracało się na wieczorny udój, bo mama z kijem zaczęła kan szukać.      :P   xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano
53 minuty temu, Thomas2135 napisał:

W procesie wirowania komórki somatyczne, wszelkie gluty, nabłonek itp zanieczyszczenia częściowo z tłuszczem są odrzucane i mamy mleko bez komórek. To tak łopatologicznie.

O czym ty mówisz?    Mamy ulubioną krówkę i codziennie ręcznie ją na łące doimy, żeby poranną kawę wypić ze świeżym mlekiem 😘 . Dojarek już dawno pozbyliśmy się.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś ludzie i koty mleko pili prosto od krowy, tylko piana na wąsach była i nikt nie chorował, a o jakiś komórkach nikt nie słyszał.    xD

Na kotach to sierść aż się świeciła, a dzisiaj to są jakieś wymoczki a nie koty na kupnym mleku.   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Jest nagonka na każdy prawie dział produkcji zwierzęcej bo idzie na to "ekologiczna" kasa. Chcą wykończyć hodowle w Europie,w szczególności w Polsce. Ekovegezjeby z warwsiowy zrobią wszystko by tego dopiąć. Świat oszalał do tego stopnia, że wczoraj Newsweek wypuścił artykuł o ekozjebach które nie chcą dzieci bo te produkują śmieci i zostawiają duży ślad węglowy za sobą. Nie wiem co się odjebało z lewicą na świecie, że niesie na sztandarach tego typu debilizmy.  Jeśli oni dojdą do władzy pewnego dnia , a dojdą, to nie wiem co z nami będzie...

Ciekawe czy konie z podwarwsiowskich stadnin są zadowolone ze te ekozjeby trzymają je w boksach i dojeżdżają w łikendy. Tu wiadomo, koń szczęśliwy. Tak jak para bernardynów z M2 na 11 piętrze ich kurników z wielkiej płyty.

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Sean napisał:

Kiedyś ludzie i koty mleko pili prosto od krowy, tylko piana na wąsach była i nikt nie chorował, a o jakiś komórkach nikt nie słyszał.    xD

Na kotach to sierść aż się świeciła, a dzisiaj to są jakieś wymoczki a nie koty na kupnym mleku.   :D

A i na swoim mleku,jak przyjdzie wiosna,to poharpaganieją i mleka prawie nie trącą [a jak zimne,to w ogóle],w lato chodzą takie szkieletory,że jakby nie łeb,to by między racicami przechodziły,😕a już teraz te worki na pchły,to i nabierają połysku ,i mleko nawet zimne nie wrogiem😐. 10 mlekopijów,plós dwie sobaki, do 2 litrów,to tylko się uśmiechną9_9,i nie protestują że somatyką zalatuje😐

Opublikowano

U mnie swoje marzenie spełnił znajomy uczeń technikum vet. .....pierwszy raz przyjechał, poprosił czy może wydoić konia i poznać smak mleka....dałam mu metalowy kubeczek a on bezpardonowo nadoił ...bo z drugiej strony żrebak......nie dowierzałam...:D

Opublikowano
25 minut temu, Ywa napisał:

U mnie swoje marzenie spełnił znajomy uczeń technikum vet. .....pierwszy raz przyjechał, poprosił czy może wydoić konia i poznać smak mleka....dałam mu metalowy kubeczek a on bezpardonowo nadoił ...bo z drugiej strony żrebak......nie dowierzałam...:D

nie mogę  ze  śmiechu dobre dobrze że jeszcze są na tym forum rolnicy biorą na wesoło pozdrawiam  i proszę o więcej 

Opublikowano

Ja bym mu kubeczka nie dał, bierz próbuj, ale na równych szansach ze źrebakiem ty z jednej strony, a źrebak z drugiej.    :P  :D

Opublikowano
9 godzin temu, Ywa napisał:

podobno słodkawe? znajomy kiedyś próbował, teraz konie sprzedane to i nie spróbuje :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v