Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thomas2135 nie twierdzę że jesteś psem😀 nigdzie nie pisałem że szczekasz 😉 ja bym tego tak nie zostawił jak was wszystkich kroją to trzeba się zorganizować i działać dwa razy zmieniałem mleczarnię jak nie odpowiadała mi z nimi współpraca

Opublikowano

Miałem dzisiaj klienta za krową, oddaje do polindusa 5tys msc 1.2zl pokazywał fakture. Aby grubego brudu nie było słoma itp. 😂 idzie wszystko somatyka bakterie nie badają. Co oni robią z tego mleka?  to w mlekpolu mało więcej za taką ilość by dostał...

Opublikowano
20 godzin temu, Łolek napisał:

Ja w spółdzielni doilem za1zl a prezes miał 50k służbowe auto i kierowcę     także z tą sprawiedliwością to jest różnie 😉

Jedynie co możemy to zamknąć oczy i pracować ciężko :)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, RolnikTivi napisał:

Jedynie co możemy to zamknąć oczy i pracować ciężko :)

Tyle naszego że  sobie  czasem o tym pogadamy bo i wkur....ać sie już nawet nie chce  ,      weterynarz wczoraj coś mi mówił że president i reny picot 5gr w dół czyżby się  zaczęło 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Dnia ‎2019‎-‎04‎-‎02 o 17:26, komizmo napisał:

Ostatnim razem schłodzone zbiorcze po 4 udojach ze zbiornika. Odchył -0.1,% względem średniej federacyjnej. Ale masz rację, pewnie federacja zawyża mi o 0.5% za każdym razem żebym mógł się tarmosić 🤣. Jeszcze żebym to tylko ja tak miał...

tu jeszcze kwestia jęsli ze zbiornika na pewno nie bierze przez zawór tylko z góry i czy mieszadło wlączył przed pobraniem bo pewnie o tym wiesz gdzie najwięcej mleko ma tłuszczu jak nie mieszane a oni nie pobierają całego przekroju zbionika tylko z góry czerpnie

23 godziny temu, RolnikTivi napisał:

Oddawalem, robią co chcą, jedynie z klasami się nie martwisz czasami jak cie chcieli udupic to przyjeżdżali z nienacka klasy pobrać, kiedyś już pisałem tutaj historie jak znajomy zadzwonił do przedstawiciela bodajże 2014 rok i zapytał ile przy danym litrarzu mu zapłacą to powiedział że 1,50 a  miał 1,20 także awanturę zrobił w mleczarnia i miał 1,50, oni aby klienta zdobyć, prezes lata helikopterem a ty doisz w kryzysie za 90gr. Ktoś do nich wypowiedzenie wysłał, miał daleko jechać i z końcem września bo tak miał w umowie że musiał wtedy złożyć to oni stwierdzili że nie doszło 

haha i to jest właśnie podejście jak to próbę z nienacka  ? to jak wiesz kiedy będzie pobrana to już później nie dbasz o jakość?

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Tyle naszego że  sobie  czasem o tym pogadamy bo i wkur....ać sie już nawet nie chce  ,      weterynarz wczoraj coś mi mówił że president i reny picot 5gr w dół czyżby się  zaczęło 

Reny picot w przedziale od 9-10 - 1gr w przedziale 10-13tys - 2gr 13-20tys -3gr 20-30tys - 4gr 30 w górę - 5gr

16 minut temu, kosacki napisał:

tu jeszcze kwestia jęsli ze zbiornika na pewno nie bierze przez zawór tylko z góry i czy mieszadło wlączył przed pobraniem bo pewnie o tym wiesz gdzie najwięcej mleko ma tłuszczu jak nie mieszane a oni nie pobierają całego przekroju zbionika tylko z góry czerpnie

haha i to jest właśnie podejście jak to próbę z nienacka  ? to jak wiesz kiedy będzie pobrana to już później nie dbasz o jakość?

Nie o to chodzi poprostu ch*ja płacą a wymagają, mi bez problemu przeszło, codziennie po doju wszystko myje i dbam ale samo to że płacą 20gr mniej od innych i chcą cię jeszcze udupic a może się uda akurat może wpadnie i będzie pozaklasowe... O to chodzi, nie o to że ktoś nie dba, nawet ze względu na siebie ze te mleko bierzesz do domu i pijesz czy cokolwiek to jak miałbym nie dbać? 

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Miałem dzisiaj klienta za krową, oddaje do polindusa 5tys msc 1.2zl pokazywał fakture. Aby grubego brudu nie było słoma itp. 😂 idzie wszystko somatyka bakterie nie badają. Co oni robią z tego mleka?  to w mlekpolu mało więcej za taką ilość by dostał...

To samo co inni. Już widziałem nie raz jak ciężarówka z Giżycka była w moich stronach po mleko z tych okręgowych mleczarni, a jaka jakość mleka to nie będę mówił, aby białe 

Opublikowano (edytowane)

Rolniktivi powiedz jaki cel maja w tym aby płacić w okolicach Łowicza 1,5 lub więcej chyba chcą dobić Łowicz inne lokalne mleczarnie choć bestmilk i mlekoma i reny picot wcale nie oferują wiele mniej

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
12 godzin temu, pedro2 napisał:

To może był u ciebie mój kuzyn z sąsiedniej wioski on też oddaje do polindusa :P

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, pedro2 napisał:

Zdziwiła mnie cena, myślałem że max 1zl, a tutaj 1,2zl przy 5 tys to nieźle. Wiem, że ludzie nawet po 30 tys tam oddają

Nawet chyba tacy co i po 1 mln na rok

Edytowane przez radekz200
Opublikowano (edytowane)

To dlaczego rolnicy którzy nie dawali sobie rady w Piątnicy uciekali do polindusa??

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 4.04.2019 o 07:21, Jaro70 napisał:

Koledzy unikajcie Mlekovity!!!!!!

Parametry z mleczarni oddział Baranowo 

Tł 4.03    bi 3.39 z niezależnego labolatorium tł 4.56 bi 3.62 i co tu zrobić? Zostawić tak , chyba nie.  Różnica w cenie byłaby jakieś 8gr gdyby było nie zaniżone 

A co Ty myślałeś lepiej zaje..ac jak wysłać że obniżka bo nie stać płacić więcej. 

Słyszałem że mlekovita najniższy wynik finansowy w historii. Ze sprzedaży produktów które zrobili z kupionego mleka strata 13mln  za 2018 ale sa lepsi Lowicz 40 i chyba mlekovita zmierza w ich kierunku nawet statuetki nie pomogą jak dalej będą łapać kolejne zakłady typu OZO.

Opublikowano

Ja to ich zgłoszę do księgi rekordów Guinnessa za przyłączenie w krótkim czasie tylu bankrutów.

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

A co Ty myślałeś lepiej zaje..ac jak wysłać że obniżka bo nie stać płacić więcej. 

Słyszałem że mlekovita najniższy wynik finansowy w historii. Ze sprzedaży produktów które zrobili z kupionego mleka strata 13mln  za 2018 ale sa lepsi Lowicz 40 i chyba mlekovita zmierza w ich kierunku nawet statuetki nie pomogą jak dalej będą łapać kolejne zakłady typu OZO.

Co to jest dla Mlekovity 13 mln jak proszkownie za gotowke postawila. Z eksportami nie wyrabia mają tyle zamówień że nie wiedzą co robic plus to co na kraj. Premie pracownikom prawie co miesiąc plus stawka godzinowa w górę. Taka stratę można momentalnie nadrobić. A jaki mają cel w łapaniu bankrutów czas pokaże.

Opublikowano (edytowane)

Może @KARGO wie coś więcej w tych kwestiach? 

Spójrzmy na temat trochę głębiej. Te kilkadziesiąt mln starty jeśli byłoby prawda nie jest dużo ALE!!!  Dobrze wiemy jak płacą dostawcom, premi rocznej nie było!!! Porównując to do podobnej spółdzielni w rok byli by >100mln starty rocznie !!! To już jest cyfra. 

Odnośnie handlu. To że nam wydaje się że jest na coś popyt nie świadczy o zysku. Sprzedać można wszystko tylko walka cena jest naj prostszym i najgłupszym rozwiązaniem po które sięgają podmioty które.... 

Kolejna sprawa to walne w marcu przed sprawdzeniem sprawozdania przez biegłego rewidenta i opublikowania w KRS. Źle się na to wszystko patrzy 😕

Edytowane przez grzesiu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v