Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, RolnikTivi napisał:

Wiadomo, przepaść nad mleczarniami jakby conajmiej mleko oddawane do piatnicy złote było :) i tak cena ok 1-30-40 gwarantuje już niezły zysk a jakby było po 2zl.... Marzenie:) 

Wniosek taki  że moje 1,35 to nie tragedia choć  1,5 1,było by deluxe  bo na ten zysk pracujesz z całą rodziną od5 do20 cały rok no może w niedzielę mniej a pan kierownik w mleczarni mowi mi kup pan jeszcze ze dwie krowy będzie  więcej mleka i lepsza cena 

1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

Ja mam około 1,85zl l

Pewnie ilość spora i parametry z górnej półki 

Opublikowano
16 minut temu, Marcin133 napisał:

Pani prezes dowalila... Rolnicy są spokojni dobre

U Ciebie pani prezes jest spokojna u mnie pan prezes też bo oni na koniec  miesiąca mają po kilkanaście,  kilkadziesiąt tysięcy wypłaty bez względu na to czy mleko jest po1 czy po 1,5 paranoja bo to nasi delegaci to uchwalaja

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, PrzemekSokolow napisał:

1.3 to żadna łaska przy kosztach jakie są, i nie są to kokosy licząc zaangażowanie kapitału i ludzkiej pracy. 

1,3 to nędza przy obecnych kosztach.

Opublikowano (edytowane)

Bo brak jest podmiotu który by walczył o duże ilości dobrego surowca i podbijał stawki. Póki branża w tym województwie będzie w obecnym kiepskim kształcie to nic się nie zmieni na lepsze. Generalnie wszystkim spółdzielniom z tamtego terenu i podmiotom prywatnym jest to na rękę bo nawet licząc koszty transportu w każdy zakątek kraju jest tanio!!! (Łódzkie środek kraju - wszędzie jest blisko) 🙂

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
33 minuty temu, grzesiu napisał:

Bo brak jest podmiotu który by walczył o duże ilości dobrego surowca i podbijał stawki. Póki branża w tym województwie będzie w obecnym kiepskim kształcie to nic się nie zmieni na lepsze. Generalnie wszystkim spółdzielniom z tamtego terenu i podmiotom prywatnym jest to na rękę bo nawet licząc koszty transportu w każdy zakątek kraju jest tanio!!! (Łódzkie środek kraju - wszędzie jest blisko) 🙂

Ale to się  zaczęło  zmieniać bo pojawiają się podmioty z innych części kraju i choć ich cenniki które nam oferują są pewnie lekko zawyżone to myślę  że  warto zaryzykować i się przenieść 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Łódzkie nigdy nie było, nie jest i nie będzie w czołówce mleczarskiej. Za to w wielu innych dziedzinach Podlasie to trzeci świat ;)

Opublikowano

We wszystkim nie można najlepszym. W łódzkim jest potencjał 5 województwo pod względem ilości produkowanego mleka surowego. Trzeba tylko spółdzielni która poukłada ten obszar. Wydaje mi się że od początku problemów wiadomej spółdzielni na tym obszarze zrobił się jeszcze większy bałagan niż był. 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

We wszystkim nie można najlepszym. W łódzkim jest potencjał 5 województwo pod względem ilości produkowanego mleka surowego. Trzeba tylko spółdzielni która poukłada ten obszar. Wydaje mi się że od początku problemów wiadomej spółdzielni na tym obszarze zrobił się jeszcze większy bałagan niż był. 

Wchodzą powoli spółdzielnie z innych województw, więc może coś się zmieni.

Opublikowano
10 godzin temu, pawelol1905 napisał:

Łódzkie nigdy nie było, nie jest i nie będzie w czołówce mleczarskiej. Za to w wielu innych dziedzinach Podlasie to trzeci świat ;)

Dlaczego uważasz że Podlasie to trzeci świat?

Opublikowano (edytowane)

Podział na Polskę A B C to nie fikcja ;) Niektórym ciężko to zrozumieć, bo poza krowami nic innego się nie liczy ;) Patrząc z tej perspektywy to tak: Podlasie to zielona wyspa i raj.

Edytowane przez pawelol1905
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
5 godzin temu, pawelol1905 napisał:

Podział na Polskę A B C to nie fikcja ;) Niektórym ciężko to zrozumieć, bo poza krowami nic innego się nie liczy ;) Patrząc z tej perspektywy to tak: Podlasie to zielona wyspa i raj.

Po co obrażać  ludzi ,każdy musi  znaleźć swoje miejsce 

Opublikowano

Nie wiem skąd ten ból dupy o to Podlasie, rejon jak kazdy inny. Wiadomo że każde województwo jest trochę inaczej rozwinięte ale takie teksty o trzecich światach są zwyczajnie żałosne. I to gadanie że inne spółdzielnie postawią mleczarstwo w łódzkim na nogi :D to jakiś śmieszny żart. O jakich tam spółdzielniach mówisz, tych co płacą po 1.10 i straszą sądem jeśli chce się wyjść ? Czy molochach które i tak większość pieniędzy inwestują u siebie?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, tumiwisizm napisał:

Nie wiem skąd ten ból d*py o to Podlasie, rejon jak kazdy inny. Wiadomo że każde województwo jest trochę inaczej rozwinięte 

Heh a podlaskie to jak taki młodszy brat z downem rozwinięte inaczej😆 tak mi się skojarzylo

Edytowane przez kr9292
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v