Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, wielgus napisał:

po co do nich odstawiacie jeszcze szok taka cena

Tak jak Leszek mówił. Po pierwsze i tak trzeba by do nich odstawiac cały rok, a po drugie i tak nie ma jakichs rozsądnych alternatyw. Ale bliżej końca roku postaram się poszukać nowego odbiorcę

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Byłem u rzecznika praw konsumenckich nic mi nie pomoże 

I co powiedział Ci, że taka sprawa nie leży w kompetencji UOKIK cz y coś innego?

Zwracałeś się do nich pisemnie? Osobiście uważam, że do urzędników najlepiej jest występować właśnie w formie pisemnej - wtedy musi się nad tym pochylić i coś sensownego odpowiedzieć, a tak to pie.... jemu i tak płacą za samo siedzenie.

Zresztą moja siostra była swego czasu w lokalnym UOKIK w sprawie oszustwa przez sieć kom. to mówiła mi, ze siedzi tam taka ciepła klucha na 99% po znajomości i gość próbował ją odwieźć od jakiegokolwiek działania - bo wie pani, pani niewiele straciła, a teraz to dużo zachodu, długo zejdzie, oni się wyprą itp. Zamiast podziękować: bo mam kolejną, łątwą sprawę żeby się wykazać to on pie.... woli układać pasjansa.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Od stycznia podwyżka. Do końca grudnia muszę odstawiać nic nie poradzimy. Mleczarnia mówiła że kasy będą surowe i nie warto. 

Trzyma cię jakiś program unijny? Jeśli nie to zwierzęta na kogokolwiek z rodziny, dogadać się z nową mleczarnią żeby odbierali mleko przed obecną i zostawić im po 30l,góra miesiąc i sami przyjdą żeby rozwiązać umowę za porozumieniem stron

Opublikowano

Złodzieje jednym słowem , to trzymają się rękami i nogami aby jak najwięcej się nachapac. W mlekucię to niby jest wypowiedzenie ale tak naprawdę można odejść z dnia na dzień , tylko udziały za rok się dostanie

Opublikowano

Nie no jakaś granica jest. Jak będzie 90gr to nawet kara nie będzie straszna bo szybko się spłaci .  

Byliśmy u prawników. I tylko jedna osoba może by coś zrobiła ale trochę trzeba zapłacić . Rok szybko zleci jakoś się przeżyje.

Już 2 lata temu chcieliśmy przejść do strzałkowa . Tam jest stabilna cena teraz płacą około 1,4-1,5 ale nie przyjmują na chwilę obecną. 

Plany budowy obory są,ale czekamy na lepsze czasy które nie nadejdą 

Opublikowano

Przecież jest cos takiego jak straty nad zwyczajne . Można by było ścieme walić że likwidacja gospodarstwa z powodów zdrowotnych i już masz możliwość jakiegoś obcinania ilości mleka dla tych złodzieji 

Opublikowano

Umowa umową, ale przecież są jakieś granice. Ta cała Cuiavia to spółdzielnia? Jeżeli teraz, w czasie koniunktury, płaci poniżej 1zł to ile będzie płaciła w czasie kryzysu -60gr? Przecież już teraz to jest dojenie krów po kosztach - nie licząc własnej pracy. Po co ta spółdzielnia istnieje - żeby kilku włodarzy (prezes itp.) mieli gdzie zarobić, a rolnik co?

Wiem, że łatwo się mądrzyć jak nie jest się w waszej sytuacji ale ja chyba bym im nie oddawał mleka za taką cenę. Oczywiście jeżeli jest jakaś alternatywa - inna mleczarnia albo zmiana profilu. Gdyby chciała przyjąć mnie inna mleczarnia - przeszedłbym z dnia na dzień. Od kary można odwołać się do sądu. W mlekpolu na tych co kiedyś odeszli spółdzielnia nałożyła karę i co.. i odwołali się i wygrali. W sądach, wbrew pozorom, też są ludzie (nie licząc sędziów na tel i tych za pięć dych) -wiem na swoim przykładzie, że nie są głusi na racjonalne argumenty. A przecież czasy niewolnictwa i pańszczyzny się skończyły dawno.

KUR.. przecież nie można pracować za darmo!! Dzisiaj średnia cena to pewnie >1,4zł, inne mleczarnie wypłacają premię a u Was co... za tą ciężką pracę, za te codzienne wyrzeczenia taka cena - to jakby Wam dali w mordę na koniec miesiąca. I nie mówię tego złośliwie - też jestem rolnikiem - dzisiaj Wam - jutro mi.

Moim zdaniem warto spróbować porozumieć się z innymi dostawcami i coś działać. Kilkadziesiąt (Kilkaset) pism do UOKIK (a może do biura poselskiego jakiegoś posła) powinno przynieść jakiś skutek, albo przynajmniej postraszycie tą "spółdzielnię", że nie dacie z siebie zrobić niewolników. Przecież żadna umowa nie może nakazać Wam pracować za darmo. Co to jakaś kara, za co? za ciężką pracę?

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

ja bym na miejscu leszka olał ich,poszukałbym bardziej kompetentnej pomocy,mój znajomy kontaktował się z prawnikiem specjalistą prawa spółdzielczego,jest taki w Toruniu ( o ile ta cuiavia to spółdzielnia to może też by pomógł). twierdził, że mamy nie pękać i jeśli Łowicz będzie fikać to poprowadzi odpowiednio sprawę. Nie daj się chłopie zastraszyć tym ku#wom.

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Tylko krowy są na mamę i przez to wszystko przed świętami się rozchorowała. Ona się boi tych kar i ciężko jej przetłumaczyć. Jeszcze siostra ją straszy przed tymi karami.od stycznia będzie podwyżka o 15gr zobaczymy co dalej. Ja ile mogłem tyle zrobiłem. Już papiery z agencji są ale niestety wszystko stanęło w miejscu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v