Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnie są z tyłu drzwi ,czyli wybieg;-)

wiec albo wybieg ma mieć płot 1,5 m albo w każdych drzwiach mata

mat wjazdowych niecek nie wspominała

słoma okryta aż do ziemi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Sadek napisał:

Nigdy nie mów nigdy.

Jeżeli ma się plany i chce się je zrealizować to wszystko jest możliwe.

Plany to jedno tylko kto ma zapłacić za odstrzelonego dzika to kosztuje nie tak mało jakoś nikt o tym nie powiedział ani słowa ? . Tylko że trzeba . Jestem za odstrzałem tylko rząd i myśliwi , kto wyłoży kasę , myśliwi nie .

Co do Germańca to będą dyktować cenami w każdej dziedzinie bo my nie mamy ani własnych sklepów , ani przetwórni , kupujemy ich maszyny , samochody ,typ dużo wyliczać , nie ma co się okłamywać . W Niemczech jest w sklepach taniej jak u nas .

Jest to 650 złotych za lochę powyżej 30 kg, jeżeli mówimy o odstrzale sanitarnym w całym kraju, a jeżeli mówimy o polowaniach, to tylko w strefach ASF ustanowionych przez Komisję Europejską – mówił w Radiu Zet Rafał Nowicki z Zarządu Głównego Polskiego Związku Łowieckiego, zapytany o to, ile myśliwy dostaje za upolowanie jednego dzika.

Jak mówił Nowicki pieniądze za zastrzelenie dzika, to "zachęta" od Głównego Lekarza Weterynarii, aby odstrzał dzików był intensywniejszy. Okazuje się, że myśliwi dostają większą kwotę za zastrzelenie samicy. – Jest to finansowo opłacalne – stwierdził. Dodał, że myśliwi mają swój kodeks etyki łowieckiej, który zabrania strzelania do loch, ciężarnych loch, czy loch prowadzących młode. – Tu każdy etyczny myśliwy i tak by się powstrzymywał od takiego strzału – mówił Nowicki.

Tak walczy się s ASF  jak rolnik się domaga - Pałą po łbie .

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/policja-usunela-manifestujacych-rolnikow-sprzed-siedziby-polskiego-zwiazku-lowiectwa/v9k3xg8

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Na pewno nie mlodych loszek, do loch bez młodych i jeśli nie są ciężarne, osobiście konsumuje 2 szt rocznie i w kole wszyscy tłuką dla siebie loszki

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, tomek1974 napisał:

Minister rolnictwa jest mięczakiem bez jaj miał 4 lata na wybicie dzików i tego nie zrobił tylko w Agrounii nadzieja że zawalczy za nami. 

Tu się mylisz nie jest mięczakiem tylko to robi co mu każą , Szkopy trzeba to nazwać po imieniu jak graja tak tańczy .

Opublikowano

Głośne zapowiedzi że wystrzelają wszystkie dziki , to już kilka lat temu od naszego ministra słyszałem .

Tak się zastanawiam . Po za kasą suszową , to zrobił coś dla rolników ? 🤔

Opublikowano
6 minut temu, zetorki12 napisał:

Głośne zapowiedzi że wystrzelają wszystkie dziki , to już kilka lat temu od naszego ministra słyszałem .

Dzis pismo z agencji ze de minimis sie skonczylo😂

Opublikowano
9 minut temu, zetorki12 napisał:

2020 roku to już i suszowego nie będzie bo jest nawadnianie , Puszczy Białowieskiej i atakującym ją korniku drukarzu nie wolno było wycinać drzew bo UNIA  zabrania teraz już za póżno , to Unia milczy .

Opublikowano
Przed chwilą, Bartek933 napisał:

Chce dużo, może mało

Raczej : Gada dużo . Robi mało

No ale fakt . Na tle poprzedników wypada super . Tylko że łatwo tamtych przyćmić . B|

Opublikowano
21 minut temu, tomek1974 napisał:

Minister rolnictwa jest mięczakiem bez jaj miał 4 lata na wybicie dzików i tego nie zrobił tylko w Agrounii nadzieja że zawalczy za nami. 

To w Agrounii wiedzą w ogóle jak świnia wygląda,bo jakoś na zimowych protestach to mieli delikatnie mówiąc mgliste pojęcie,okoliczni hodowcy ktorzy byli na protestach stwierdzili ze nie chcą mieć nic wspólnego z Agrounią, zwyczajne bicie piany,które nie posunie rozwiązania asf-u do przodu

• Haha 1
Opublikowano

Ja w Agrounie nie wierze  owszem protesty dobre ale wiem ze Kołodziejczak się skapromitował i próbuje tylko swoja pozycje odbudować a o świniach to wie tyle ile ja o balecie mongolskim

Opublikowano

Jechałem  w piątek do Piły i w miejscowości Stobno  widziałem leżącego martwego dzika( może ASF) przy drodze ,zadzwoniłem  na 112 ,że leży żeby to ktoś posprzątał gość przyjął  i mówi że przekaże dalej , jadę w poniedziałek dzik leży dalej  a przed Wrzącą leży następny . Także służby reagują  wolniej niż myślałem.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bartek933 napisał:

Krytykować najłatwiej

No pewno że tak . Ale wymagać też trzeba , bo inaczej na laurach osiądą . B|

7 minut temu, farmerss34 napisał:

Jechałem  w piątek do Piły i w miejscowości Stobno  widziałem leżącego martwego dzika( może ASF) przy drodze ,zadzwoniłem  na 112 ,że leży żeby to ktoś posprzątał gość przyjął  i mówi że przekaże dalej , jadę w poniedziałek dzik leży dalej  a przed Wrzącą leży następny . Także służby reagują  wolniej niż myślałem.

Panie . Służby mają i tak kupę roboty z kontrolami u rolników , to kiedy mają biednym dzikiem się zająć ? Wszak powszechnie wiadomo że rolnik winien jest ASF , to co tam dzik .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
2 minuty temu, farmerss34 napisał:

Kolego naiwny jak zielony szczypiorek na wiosnę jak mówi Czerepach w Wilkowyjach , oni to mają w d*pie  tylko w TV udają ze jest inaczej. A swoja droga bądz patriota nie donosiciel. Ja jak spotkam martwego dzika  to linka łopata  osłona na buty i rękawicki jednorazowe i dzika zakopać a nie  dzwonić gdzieś. Ja niemam najmniejszego zaufania do państa Polskiego i jego organów.

Opublikowano
6 minut temu, sumek666 napisał:

teraz odkryłeś merytoryczność AU? :P

Z tymi z którymi miałem styczność na protestach  ,to byli kilkuset hektarowi dzierżawcy którzy mam wrażenie przeinwestowali i na garbie hodowców próbują wejśc do polityki, poniżej prawdomówność naszego rządu że prężnie niby działają,ostatnie polowanie[zbiorowe] w 4h 32 dzikihttps://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/17874-skandal-w-zoltej-strefie-mysliwi-pala-sie-do-odstrzalu-dzikow-ale-maja-zwiazane-rece

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v