Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Pracochłonność, potrzebny  sprzęt i ilość gromadzonej paszy zaczęła mnie przerażać przy bydle,  nie mamy na to czasu . Zresztą szarpanie się z bykami przestało nas bawić.  Coraz większa skala i coraz więcej problemów , najgorsze uszkodzenia w grupach. Do świń dobry budynek i chodzisz jak prezes. 

cybulek ja od dawna mówiłem jak cena niby była wysoka ze bydło to gówniany interes. 4 razy dłużej trzymasz jak świnie, zje 10x tyle co świnia, roboty masa, ciagłe kiszonki, gnoje, a na koncu nie masz gdzie sprzedać bo świnie to do grupy a bydło to albo wuja Biernacki który w h*ja leci z zapłatą albo jeszcze gorsi handlarze. O cenie nie wspomnę co to kuźwa jest 8 zł za byka przy takiej robocie. Byle HF nie ma prawa kosztować mniej niż 10 zł a takie bydło jak ma jarek 12-13 zł inaczej to zaden interes a teraz to już kryminał z tymi cennikami. Takiego Biernackiego jak mówi Marian Pazdzioch za jaja i na latarnie!!!!!!

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

cybulek ja od dawna mówiłem jak cena niby była wysoka ze bydło to gówniany interes. 4 razy dłużej trzymasz jak świnie, zje 10x tyle co świnia, roboty masa, ciagłe kiszonki, gnoje, a na koncu nie masz gdzie sprzedać bo świnie to do grupy a bydło to albo wuja Biernacki który w h*ja leci z zapłatą albo jeszcze gorsi handlarze. O cenie nie wspomnę co to kuźwa jest 8 zł za byka przy takiej robocie. Byle HF nie ma prawa kosztować mniej niż 10 zł a takie bydło jak ma jarek 12-13 zł inaczej to zaden interes a teraz to już kryminał z tymi cennikami. Takiego Biernackiego jak mówi Marian Pazdzioch za jaja i na latarnie!!!!!!

Ale o jednym zapiminacie

Macie dopłatę do byka

Macie dopłatę do krów

Dopłatę do paliwa.

Zsumując to musi być byk tani w skupie o te wszystkie dopłaty od ceny co on warty.

Opublikowano

Sumek.  A policzyles za ile zeżarł?  Czy liczysz tylko zysk nie licząc nakładu.  To w poprzednim zucie trzody DK.  Zarobiłem 100zl na sztuce w 3 miesiące,  czyli 33zl na miesiąc. A pomysł ile roboty jest z bykiem ile z świnka.

Opublikowano
Dnia 29.09.2019 o 12:44, Rolnik1973 napisał:

Do poszczególnych upraw była

Do jarych dostałem po 1000 do każdego ha 70% strat

Do ozimych 500 50% strat

I do łąk 500 40% strat

W tym roku będzie tak samo tyle że do łąk 250 bo nie mam zwierząt.

Racja Rolnik. Przyznaję, myliłem się. Poczytałem, sprawdziłem i w pierś się biję, bom przeciw Tobie zgrzeszył...co nie zmienia faktu, że krótkowzroczny leń jesteś,😋

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

No ale poco robic jak się nie opłaci, lepiej poleżeć niż robić aby robić, mniej roboczogodzin do podziału to większy zysk.

Nie sztuka szwędać się cały dzień za 2zł za godzinę,  lepiej zrobić godzinę i mieć 20 zł.

😁😁😁

Opublikowano

Jak by tak dokładnie policzyć i nie korzystając z red domowników dziadków i ojców jak są już emeryturze i do tego żadniej pracy dodatkowej , tylko z samego gospodarstwa wyżyć , mieć na opłaty inwestycje , naprawy maszyn , na opał węgiel , to nie ma bata nie starczy tego zysku na cały rok . Pominąć 500 + , rodzinne dla dzieci .

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Bartek933 napisał:

Przy bydle możesz mieć znacznie mniej roboty w odpowiednich warunkach

Kwestia roboty to wszystko zależy od modernizacji w budynku nie ważne czy to bydło czy trzoda.

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Zakładając, że byk rośnie 20 miesięcy czy tam ile potrzebuje i mamy zysku na nim np 2000 zł to wychodzi 100 zł na miesiąc. Teraz mnie poprawcie bo nie mam pojęcia.

Zysk jest skupisk niższy 

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Zysk. Zysk, nie ogólny dochód. 

Tylko ile roboty masz przy świniach, a ile orzy bykach.

Kurde kolego,przecież Ty świnie to tylko w kiełbasie widziałeś  a takie wyliczenia robisz 😉

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Przy bydle na pastwisku masz mniej pracy niż przy najlepszej chlewni

Ja mówię dokładnie o sytuacji naszego gospodarstwa gdzie nie mam nawet 1ha tuz , cała pasza dla bydła pochodzi z kukurydzy i lucerny sianej na ziemi , którą w dobrym roku daje spokojnie powyżej 4 ton rzepaku i 8 pszenicy. Zakładanie pastwisk byłoby bez sensu. 

3 godziny temu, sumek666 napisał:

Zakładając, że byk rośnie 20 miesięcy czy tam ile potrzebuje i mamy zysku na nim np 2000 zł to wychodzi 100 zł na miesiąc. Teraz mnie poprawcie bo nie mam pojęcia.

Liczę sobie teraz 100 - 150 zł zysku na sztuce przez 20msc . Czyli jak do  któregoś pod koniec opasu przyjedzie wet i weźmie za wizytę to już nie musisz się martwić na co wydasz te 150 zł , bo ich nie masz. 

Edytowane przez Cybulek17
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v