Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, damianzbr napisał:

Natomiast jeśli wygramy, nasz kraj stanie się bogaty i nasze bogate społeczeństwo będzie mogło kupić produkt premium od małych rodzinnych niemalże ekologicznych  gospodarstw, a duże nasze fermy będą karmić rzeszę biedoty islamskiej i nie tylko, zamieszkującą Europę.

Na razie to "islamska biedota" zamieszkująca np Algierię dużo lepiej płaci za mrożone warzywa niż nasze społeczeństwo, predysponujące do bogactwa. 

Opublikowano (edytowane)

Zamieszkująca Algerię tak, ale nie obozy we francji, bo tam żywią się tym co im dadzą lub co ukradną.

Więc proszę cię czytaj do końca i nie wybieraj między wierszami.

5 minut temu, kr9292 napisał:

Damian przegramy nie dlatego że mamy małe gospodarstwa tylko dlatego że w nich państwo ląduje kasę każda możliwa droga. Te nasze małe śmieszne nie raz gospodarstwa produkują tanio i zachód choćby nie wiem jak zmasowal produkcje takich wyników nie osiągnie. 

Ake masz rację przegramy ta wojnę bo nam nikt nie dołoży.  

Masz tam wcześniej gdzieś link opisujący sytuację w Hiszpani. Państwo tam nic nie pompowało a są mocni.

Ale z małymi gospodarstwami w PL, po części się zgodzę, jeszcze tego nie pisałem, ale faktycznie są jeszcze tacy sympatycy przyrody którym nie zależy na kasie. Aby do gara co włożyć, w piecu chrustem napalić, samogona się napić, dobry rower ukraina i niedziurawe filce, można świniaka trzymać nawet za 2zł/kg aby było komu koryta napełniać bo nudno będzie.

Tacy współcześni partyzanci. Z nimi żadna ferma nie wytrwa w nieuczciwej konkurencji i walce opłacalności. Bo partyzantom po prostu nie potrzeba do życia opłacalności.

Dlatego niemiaszki wymyślili wam ten śmieszny ASF, aby odgórnie zakazać szerzącej się partyzantki na ścianie wschodniej.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Więc sugerujesz że wychodząc z obozów wyciągną swoje sakwy wypełnione po brzegi dolarami i zamówią dostawę drogich warzyw prosto z PL do Francji a kto wie co szczęśliwsi może już do samiutkiej Anglii? :D

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Sugeruję tylko że będą siedzieć tam krócej, niż nasze społeczeństwo pracować aby było je  stać na klasę premium.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Przecież oni siedzą tam od wojny. Po prostu najmłodszym jeszcze nie znaleziono domów.

Opublikowano

A od której bo na razie to toczy się kilka i rotacja w obozach może być dość duża. Że nie wspomnę o samych francuzach ugotowanych w Zachodniej Afryce od ładnego czasu.

Opublikowano
3 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

Za rok możesz, Kolego, leżeć w ziemi, albo na onkologii, na ch*j Ci wtedy te $$$$. Zluzuj majty

Święte słowa!!! 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

A od której bo na razie to toczy się kilka i rotacja w obozach może być dość duża. Że nie wspomnę o samych francuzach ugotowanych w Zachodniej Afryce od ładnego czasu.

Od światowej wojny w XX wieku. Poczytaj sobie dlaczego w anglii jest prawie więcej czarnych niż białych w którym roku wpłynął statek z pierwszą oficjalną dostawą siły roboczej. Poczytaj sobie dlaczego w francji jest tylu ciapatych i w niemczech turasów.

Od tamtej pory nic się nie zmieniło. W koło to samo.

Opublikowano

Nadeszły czasy wszelkiej weryfikacji panowie. Pojmijcie W końcu to, że kto nie kombinuje ten nie ma. Ta cała jak to nazywają chujnia europejska porobiła z chłopkow "biznesmenow", którzy przeliczyli swoje sily na zamiary. Jak kazałem ojcu zlikwidować świnie to sie ze mnie śmiał i kazał popukać w czoło (chodziło o to, że produkcja jest zbyt mała żeby spełnić wszelkie wymogi). W końcu się zdecydował i zainwestował w coś co przynosi dużo większe zyski. Teraz gospadrze sam uprawiam same zboża roboty dużo mniej A kasa ta sama. Każdy we wsi się śmiał że zlikwidowalismy hodowlę, teraz każdy płacze bo nie ma co zrobić ze swinmi. Ojciec po dłuższym czasie przyszedł i podziękował mi za dobra podpowiedź. Gospodarstwo się rozwija ale w innym kierunku z jednakowym A może nawet i lepszym zyskiem. Zacznijcie myśleć na lata do przodu A nie na już. Gospodarstwa jak na razie nie zamierzam likwidować, co więcej każdego dnia dostosowuje się do panującej sytuacji gospodarczej i politycznej. Ojciec ma firmę budowlaną, w której cała forma bankowości spoczywa na mojej głowie. Może dlatego podchodzę do gospodarstwa stricte biznesowo, ale nie uważam to za błąd.

Opublikowano

Do prawdziwych rolników - nie dajcie się zmanipulować tym wszystkim byznesmenom którzy hobbistycznie uprawiają ziemię po tatusiach - to oni chcą wykończyć małych rolników a nie nasz rząd lub UE na którą tak narzekają ale mimo to pieniążki chętnie biorą. To właśnie takim  pseudorolnikom, właścicielom firemek budowlanych lub innych dziadfirm chodzi o to żeby zniszczyć małoobszarowego rolnika i obrabiać jego ziemię a sam rolnik będzie u nich pracował na czarno i jeszcze na koniec miesiąca usłyszy że jest barankiem.

Opublikowano

Partyzant85 napisał:

Do prawdziwych rolników - nie dajcie się zmanipulować tym wszystkim byznesmenom którzy hobbistycznie uprawiają ziemię po tatusiach - to oni chcą wykończyć małych rolników a nie nasz rząd lub UE na którą tak narzekają ale mimo to pieniążki chętnie biorą. To właśnie takim  pseudorolnikom, właścicielom firemek budowlanych lub innych dziadfirm chodzi o to żeby zniszczyć małoobszarowego rolnika i obrabiać jego ziemię a sam rolnik będzie u nich pracował na czarno i jeszcze na koniec miesiąca usłyszy że jest barankiem.

Akurat z tym się w 100% zgodzę sam miałem taką sytuacje kilka lat temu gdzie chciał mi transportowiec podkupić 5ha ziemi, a że to znajomy to go zapytałem dlaczego to zrobił jak ja już miałem napisaną umowę przedwstępną i dogadaną tą ziemię, stwierdził że ktoś mu naraił tą ziemię a że chciał ulokować kapitał to podbił cene, ale jak to on stwierdził nawet jakby kupił to i tak ja to bym zbierał.

Opublikowano
No widzisz ale ja akurat mam tylko gospodarstwo i jakoś nie narzekam. Trzeba się rozwijać a nie czekać aż ktoś da bo jestem rolnikiem i mi się należy.
Opublikowano

To jak ustosunkujecie się do tego panowie rolnicy? Jest gospodarz - maszyny na 100 ha obrabia około 30-40 ha, uważa się za farmera, zbiera plon rzędu 400-1000 kg z ha (1000 kg to już jest bardzo dużo) zapytałem go dlaczego nie doprowadzi tej ziemi do kultury - odpowiedział że strach pieniędzy wyrzucać w wszelkiego rodzaju wapna. Dodam, że każdy pracuje w tym domu na etacie. 

To teraz kto kogo wykańcza, ja dbając o ziemię i rozsądkowo gospodarząc pieniądze, czy druga opcja podbierająca grunty  nie dbająca o ziemię napieprzająca bez opamiętania azot na swoje pola? Kto w tym przypadku jest lepszym gospodarzem? Ja, który rozsądnie lokuje środki pozyskane TYLKO Z GOSPODARSTWA czy ta druga opcja, która z 6 etatów wpieprza pieniądze tylko w gospodarkę, która nie przynosi żadnego dochodu? 

Sami się powykańczacie jak nie zaczniecie liczyć.

Opublikowano
Najważniejszy pierwszy punkt. Maszyny na 100 ha a obrabiaja 20 do tego jeszcze w kredycie ale są bo sąsiad kupił to ja też muszę w końcu unia daje to tylko debil nie kupi za pół ceny. Od 20 lat co chwilę płacz że świnie tanie tylko że ilu przez ten czas zainwestowało w produkcję a ilu dalej ma kilka ogonow tylko maszyny zmienili? I gadka że wymogi że na traktor łatwiej itp. Niestety ale jak ktoś chce przytulić 100 lub 200 tysięcy to musi trochę się natrudzic. Nie potrafię pojąć jak można przez 20 lat dalej stać w miejscu. Ja zacząłem od 15 krowek od ojca i 8kupionych na premie MR. Dzisiaj jest ponad sto sztuk i jakoś nie narzekam pomimo tego że sporo ziemi mam na zasadzie dopłaty jako czynszu. Robiłem i ziemniaka i 10 loch w zamkniętym i usługi i nigdy nie wyciągnąłem do nikogo ręki ale jak kilka lat trzeba było zasuwac po 16 godzin to malorolni z okolicy twierdzili że temu to mało. Tylko że dzisiaj to ci właśnie narzekają bo jak jeden się rozwijał to drugi przespal. A niestety ale jak ktoś zaspal i pociąg o nazwie rozwój odjechał to już nie moja wina.
Opublikowano
16 godzin temu, damianzbr napisał:

Zamieszkująca Algerię tak, ale nie obozy we francji, bo tam żywią się tym co im dadzą lub co ukradną.

Więc proszę cię czytaj do końca i nie wybieraj między wierszami.

Masz tam wcześniej gdzieś link opisujący sytuację w Hiszpani. Państwo tam nic nie pompowało a są mocni.

Ale z małymi gospodarstwami w PL, po części się zgodzę, jeszcze tego nie pisałem, ale faktycznie są jeszcze tacy sympatycy przyrody którym nie zależy na kasie. Aby do gara co włożyć, w piecu chrustem napalić, samogona się napić, dobry rower ukraina i niedziurawe filce, można świniaka trzymać nawet za 2zł/kg aby było komu koryta napełniać bo nudno będzie.

Tacy współcześni partyzanci. Z nimi żadna ferma nie wytrwa w nieuczciwej konkurencji i walce opłacalności. Bo partyzantom po prostu nie potrzeba do życia opłacalności.

Dlatego niemiaszki wymyślili wam ten śmieszny ASF, aby odgórnie zakazać szerzącej się partyzantki na ścianie wschodniej.

Zanim coś Napiszesz dowiedz się szczegółów w kwestii wpompowania ilości mld euro w hiszpańskie rolnictwo od 1986 roku[różne żródła różnie podają ale w samą walkę z ASF w Hiszpanii władowano do 35mld euro

• Thanks 1
Opublikowano

Pchanie kasy z etatu w gospodare to jakiś absurd. Sam co prawda tak robiłem ale wydawalem na bydło wapno czy konieczny sprzęt dzięki czemu dziś mam dochody i na etacie już nie pracuje. Trzeba zacząć liczyć bo wielu tego nie robi. A najbardziej płaczą ci co posieja 300 kg żyta metr saletrzaku i koszą 1t z ha. Taki sie w życiu nie utrzyma chyba że zaczną dopłacać parę tys do ha.

Wystarczy że samo państwo zacznie dbać o swoje interesy a UE nam przestanie przeszkadzać narzucając absurdalne przepisy. Czesi z marszu potrafili zająć się ASF a u nas jest tylko dużo gadania i obrzucania błotem. A dziki jak chodziły tak chodzą i nie widziałem jakiś wzmożonych polowań na nie.

• Like 1
Opublikowano

A kto miał polować na te dziki ? Myśliwi którzy w 80 % są lekarzami, prawnikami itp i myślistwo to dla nich hobby a nie obowiązek ? Polska armia w której żołnierze myślą jak tu odbębnić 8 godzin  i iść do domu ? Czy może policjanci których najgłośniejsza udana akcja ostatnich 20 lat do wywalczenie podwyżki poprzez masowe L4?

Opublikowano

No i potwierdza się to co wcześniej napisałem. Jak by państwo dbało o interesy obywateli to by znaleźli rozwiazanie tak jak w Czechach. Też mogli powiedzieć jak Ty że nie ma kto polować a jednak potrafili coś zrobić w temacie . U nas jest jest tylko zrzucanie win jedni na drugich.

A tak w okolicy pokasowali świnie i zachód ma więcej rynku zbytu dla siebie. Sam bym coś wpuścił na własny ubój ale jestem w strefie więc temat z hodowla zamknięty.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, damianzbr napisał:

Więc sugerujesz że wychodząc z obozów wyciągną swoje sakwy wypełnione po brzegi dolarami i zamówią dostawę drogich warzyw prosto z PL do Francji a kto wie co szczęśliwsi może już do samiutkiej Anglii? :D

ja zasugeruje że wyciągną ...ale nie sakwe... lecz brutalną rzeczywistość 

Ps. Ktoś powiedział że my możemy ich zalać.... hehehe

Po 1918 to wzasadzie my możemy tylko szczekać.

Policz kilka pokoleń ładu i dbania o kapitał gdzie fabryki, domy i infrastruktura nie była poprawiana bo nie była spalona,

Policz te konie,krowy i świnie z owcami oraz zboże i skarby z wielu milionów domów które dostali niektórzy 

Komu podskoczysz??? To mrzonka.

Puki prawo jest pisane dla mafii pod kołchozem bedzie jak jest.

Unia powinna być zniszczona w obecnej formie. 

Edytowane przez lukbud
Opublikowano

No właśnie państwo nie dba o naród tylko o siebie, i w różnych instytucjach nadal siedzą komuchy lub tzw resortowe dzieci które są wychowane przez tych komuchów. Potrzeba jeszcze 15-20 lat aż ci wszyscy miłośnicy PRLu nie będą już mieli nic do powiedzenia w kwestii funkcjonowania kraju.

Opublikowano
31 minut temu, lukbud napisał:

ja zasugeruje że wyciągną ...ale nie sakwe... lecz brutalną rzeczywistość 

Ps. Ktoś powiedział że my możemy ich zalać.... hehehe

Po 1918 to wzasadzie my możemy tylko szczekać.

Policz kilka pokoleń ładu i dbania o kapitał gdzie fabryki, domy i infrastruktura nie była poprawiana bo nie była spalona,

Policz te konie,krowy i świnie z owcami oraz zboże i skarby z wielu milionów domów które dostali niektórzy 

Komu podskoczysz??? To mrzonka.

Puki prawo jest pisane dla mafii pod kołchozem bedzie jak jest.

Unia powinna być zniszczona w obecnej formie. 

Więc co radzisz? Wyjść z UE i zrobić w Polsce, buałoruś pełną gębą? Mi bez różnicy może ja bym sobie dał radę, a co z pozostałymi 90% społeczeństwa?

2 godziny temu, ws71 napisał:

Zanim coś Napiszesz dowiedz się szczegółów w kwestii wpompowania ilości mld euro w hiszpańskie rolnictwo od 1986 roku[różne żródła różnie podają ale w samą walkę z ASF w Hiszpanii władowano do 35mld euro

Piszę to co przeczytałem w dodanym tu linku. Ale z drugiej str. zdaję sobie sprawę że coś tam wpompowali w walkę z ASF tak samo jak w PL jakąś tam kasę pompują na ASF.

Opublikowano
A w polskie rolnictwo nie pompuja? Ile co roku idzie dopłat? Ile idzie na prow? Teraz na susze ile poszło. A co z tymi pieniędzmi się robi to już inna sprawa. Za Leppera było 50 tys premi dla młodych. Sam Lepper z mownicy krzyczał że jak rolnik za to kupi samochód to mu się należy. Skoro Lepper i samoobrona tak dbaly o rolnictwo to dlaczego nie ma już ich? Przecież nikt wyborów nie falszuje i jakby byli dobrzy to ludzie dalej by na nich stawiali. Widocznie oprócz Leppera to była tam banda krzykaczy których nikt po jego śmierci nie chciał więcej oglądać.