Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koło mnie dwóch ma indyki. W kurniku po to jest ich tysiące bo na sztuce zarabiasz kilka zł. Jakoś żyją z tego i nie narzekają że raz zarobią raz dołoża do rzutu. Taki urok biznesu swojego. Kilka osób w wiosce trudni się też trzymaniem drobiu "zagrodowego". Kurczak na dzisiaj to chyba 13 zł a obok w biedrze po 5. Jakoś mają klientów i nie dzięki ministrowi tylko temu że jest głowa na karku. Kolega robi sery od 4 krów też od ręki ludzie biorą. Jakbym się spytał czy idzie na protest to pewnie powie że nie ma czasu i niech idą ci co robić im się nie chce.
Opublikowano

Skąd dziś wziąć nowego poloneza? bo niby polski

Traktor to by się jeszcze znalazł jakiś niby polski.

To są wszystko bujdy, niema polskiego przemysłu...

Jesteśmy na łasce tych co kasę trzymają, widzicie we francji masakra a macron swoje,

my tylko co łeb podniesiem to nas pokłucą ze sobą.

Każdy który o czymś bedzie mówił mądrze jest potrzebny.

A ze świnią to wypadliśmy poprostu z obroty, u nas nie ma prawa być świń :(

Za jakiś czas może tak być i z kurami i bykami

Opublikowano

Każdy rolnik który ma na sercu dobro polskiego rolnictwa który mieszka w promieniu 50km od tej blokady powinien tam jechać i wspierać . Jeśli ktoś nie może tam zostać to nawet na kilka godzin powinien tam jechac z kanapkami i gorącą herbatę. 

Opublikowano
40 minut temu, KARGO napisał:

Każdy rolnik który ma na sercu dobro polskiego rolnictwa który mieszka w promieniu 50km od tej blokady powinien tam jechać i wspierać . Jeśli ktoś nie może tam zostać to nawet na kilka godzin powinien tam jechac z kanapkami i gorącą herbatę. 

To już taka bida że kanapek i herbaty nie mają ?

6 minut temu, 6465 napisał:

Kurski nie pokaże w TV blokady bo przecież według PiSu w Polsce jest sielanka i wszyscy są szczęśliwi. Same kłamstwa i obluda.

Bo taka prwda że jest a na blokady idą największe cwaniaki a nie ten który nie ma mnie nikt nie dostanie na takie akcje jeden poseł zmojego województwa też wyciąygał ludzi na blokady a potem przytulił PGR a rolnikowi na zebraniu powiedział wprost że jak nie ma pieniędzy to nie potrafi gospodarzyć świnia bezczelna

Opublikowano

Jakbyś nie był takim błaznem to byś głupio się nie pytał po co. Według Ciebie pewnie protestujący powinny że sobą zabrać czajnik elektryczny?😅 Nawet jak mają co jeść i gorącą napoje to liczy się gest i zawsze mozna obczestwoać kierowców którzy stoją w blokadzie i służby zabezpieczające.

Opublikowano
Ale jakie są postulaty tego protestu? Oprócz tanich haseł jakie są na każdym? Jaki jest pomysł na zabronienie w wolnym kraju kupowania tego co chce? Kolejne inspekcje kontrolujace wszystko i wszystkich? Jak ktoś ma produkcję szczególnie zwierzęca to już nie może się opedzic od kontroli. Ale tego malorolni doplatowcy chyba nie wiedzą.
Opublikowano
6 minut temu, Szczepanitoo napisał:

Dla TVP info ważniejsza Francja.

Nie ważniejsze tylko chcą temat wyciszyć i ograniczyć zasięg tego strajku aby rolnicy się  nie przyłączali.

Opublikowano

Napisałem to ironicznie. Wiadomo przecież, że chodzi o to aby nie popsuć wizerunku rządu, tego jak to cudownie jest wszystkim w naszym kraju, aby inni rolnicy nie dołączyli i w sumie żeby to wydarzenie zbagatelizować.

Opublikowano
Dla mnie ogolniki a nie postulaty. Nasza branża tj. wołowina dogadala się w ramach 3 związków branżowych i opracowali coś takiego jak wołowina 2022. Konkrety z którymi poszli prosto do ministra. A tutaj co proponujecie? Sam asf to kpina a nie postulaty. Z jednej strony chcecie podjąć szybko działania w celu zwalczania a z drugiej chcecie pozwalać na brak bioasekuracji.
Opublikowano

Czytając niektóre wypowiedzi  i idąc tokiem myślenia ich autorów  to najlepiej nie wychlać nosa  , cicho siedzieć i  mając klapki na oczach zapieprzać  na roli , a jak Pan Bóg  pozwoli doczekać nędznej emerytury .  Państwo  takich właśnie łupi ile się da , nie trudno zauważyć  ,że  tym kraju ( i nie tylko)  ten zyskuje kto protestuje . Ostatni przykład  "Psia grypa" w policji  - zyskali ? a no zyskali. Przypomina ją mi się protesty Leppera  , też niektórzy mówili : kredytów nabrał  chce się wzbogacić , władza mu się marzy itp. ale to  co wywalczył  np. zwrot akcyzy  jakoś skrzętnie wszyscy wykorzystują .

Stare porzekadło wciąż aktualne " Tego konia batem  co lepiej ciągnie"

Opublikowano

Niektóre postulaty z d*py wzięte po za kilkoma wyjątkami.

Tak jak @Bartek933 napisał 1,2,7,10 jak najbardziej do zrealizowania,

audyt wydatkowania środków także do zrealizowania czyli 4,5,

Ale pt. 6. jak niby uzdrowić izby rolnicze. Przecież tam nie ma dostępu  nikt z poza tej organizacji. Rozwiązać to w cholerę zamiast uzdrawiać, tak będzie najprościej.

dalej 8 i 9 puste hasła, bez konkretów.

Więc jak chcą dymisji weterynarz w Parczewie to niech strajkują w Parczewie a nie autostradę debile blokują.