Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zamieściłem link do poruszanego tematu powyżej. 

Ale masz rację, programuje 200 a leje 250.

Masz swój niepowtarzalny styl, pamiętam z innego tematu.

Tyle, cieszę się ze swojego złomu. Oby działał tak jak najdłużej.

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

Nie myślałeś o maści na ból d*py? 

Faktycznie cud skoro wylewa zadaną ilość cieczy.

A na jęczmień paszowy ile dajesz? 

400kg na szpilke albo dzieliłem wcześniej 2x po 200. 

• Root Admin
Opublikowano

ja ostatnio tak nakombijowalem że hej, ale finalnie chciałem wylać 900l na 11ha no i starczyło na styk. teraz wiem gdzie popełniłem błędy to powinno być tylko lepiej. a że mam tylko najprostszy przepływomierz turbinowy to biorę przelicznik 10procent. z drugiej strony nawóz to nie apteka to nie ma problemu jak zostanie czy braknie 5procent

• AgroTeam
Opublikowano
16 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

Moim zdaniem nie ważne czy to najnowszy komputer czy zwykły biardzki na pokrętło ważne że wylewa tyle ile potrzeba i jest efekt :)

Z biardzkim bardzo się mylisz bo to totalne gówno jeśli idzie o logikę bo opiera się na ciśnieniu. Co do turbinek jest ich wiele rodzajów i każdy ma pewnie swoje właściwości. Ja wpisuję około 10l mniej przy starym typie polmaca i wychodzi tyle co powinno.

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

400kg na szpilke albo dzieliłem wcześniej 2x po 200. 

10 dni temu rozsiałem 300kg ultra8 pod jęczmień, może uda mi się za tydzień zasiać. I planowałem na szpilkę dać 250l rsm, choć nie wiem czy nie za dużo . Z tym azotem z ultry będzie około 130N. Wydaje mi się sporo.

U Ciebie coś azotu w wieloskładniku lub nawozie organicznym idzie?

Opublikowano

Może i ja rozdzielę. Gleba lekka 4b i 5 to lepiej częściej po mniej.

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

10 dni temu rozsiałem 300kg ultra8 pod jęczmień, może uda mi się za tydzień zasiać. I planowałem na szpilkę dać 250l rsm, choć nie wiem czy nie za dużo . Z tym azotem z ultry będzie około 130N. Wydaje mi się sporo.

U Ciebie coś azotu w wieloskładniku lub nawozie organicznym idzie?

Do 15kg idzie w npk. Różnie to tam wychodziło jak rozlewalem pilmetem 250-300 l rsm 32. 

Jak jest wilgoć to dobrze jest podzielić ale kto to wie czy będzie.

Trzeba zadzwonić do albuza z tymi przelicznikami chyba jak oni na to się zapatruja przy spradzaniu wydajnosci dysz może 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Agrest napisał:

Zamieściłem link do poruszanego tematu powyżej. 

Ale masz rację, programuje 200 a leje 250.

Masz swój niepowtarzalny styl, pamiętam z innego tematu.

Tyle, cieszę się ze swojego złomu. Oby działał tak jak najdłużej.

Jednak działa prawidłowo właśnie te 50 l to w twoim przypadku wymagana korekta (chociaż powinno być 20 l  .Wylewając kilka tyś l RSM  jednocześnie można popełnić błąd wprawdzie wylejesz za mało niby do poprawy ale dawki np 20 l /ha  nie sposób wylać chyba że dokupisz kryzy . To że jestem  dokładny trudno z tej dokładności są dziś pieniądze i to za darmo a wiedza to przyszłość . Jeśli uraziłem to przepraszam ale sam sprowokowałeś tą" maścią" i to bezpodstawnie 

Edytowane przez RU68
Opublikowano (edytowane)

Druga dawka w rzepaku podana wczoraj. 

Na pszenicę podałem 19 lutego pierwsza dawkę i teraz chciałbym podać w sobotę 7 marca. Czekać jeszcze czy wylewać? Od razu żeby się nie pierdzielic to podałbym na jęczmien (pierwsza dawka 22lutego)

Dolnośląskie

Edytowane przez Zetix
Opublikowano

Ale macie problem . po to jest komputer żeby zapodał tyle cieczy ile mu ustawisz i nie ważne jest co to jest woda , rsm , czy nawet gdy byś nalał oleju , to ciśnienie ma się na tyle podnieść żeby dawka wyszła taka jaka jest ustawiona .Skoro mając komputer musicie korygować wydajność cieczy , to po co wam te komputery.?

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

lałem dziś w deszczu rsm. pogoda mnie zrobiła w konia bo deszcz miał być do 19 a skończyło padać o 16.30 a ja zjechałem właśnie o 16.30. mzylo jeszcze z godzinę. ale nakapalo 1.2l. jak myslicie przypale rzepak?

Opublikowano

Mój w tym roku ma sporo poparzeń po pierwszym zabiegu odnoszę wrażenie że przez to że ma stare liście i takie duże że te krople nie spadały z niego bo gdzie mały jest ok na zbożach też ok a lany w ten sam dzień