Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy nikt nie używa tej metody nawożenia? Bo ja zamierzam przerzucić sie z tradycyjnego podsilania saletrą na rzecz płynnego azotu w postaci RSM który dozuje się opryskiwaczem przy pomocy węży rozlewowych lub dysz kropkujących Różnica między nawożeniem tradycyjnym a RSM jest kolosalna i widoczna gołym okiem. Poza tym koszt rsm w przeliczeniu na 1 ha jest niższy w przeliczeniu na czysty składnik(azot).

Opublikowano

my lejemy Rsm i to w dużych ilościach tzn średnio 4 transporty przychodzą problem jest tylko taki ze trzeba starym opryskiwaczem pryskać bo tam sie da rurki podczepić ale ogólnie daje dobry efekt ja na to mówię takie małe turbo dla kukurydzy czy pszenicy w tym roku ma jeszcze jeden transport przyjść jakieś 15 tys litrów

Opublikowano

ja też się zamierzam przestawić na RSM taniej jest ale czemu ma padać czynie po stosowaniu? Bo ja nigdy o takich wymogach stosowania niesłyszałem dla RSMU pozatym mam pytanie jak wylać tym np 150 litrów domieszujecie wody? Czy jak ? Czy do tych węzów stosuje sie jakieś zaworki żeby w belce utrzymywało ciśnienie ? bo np jak jest bez dysz płucze sięopryskiwacz to nei ma ciśnienia a to na 1 rzut oka tak wygląda. dzięki:D

Opublikowano

Włąśnie kilka dni temu zastosowałem Rsm w kukurydzy(za pomocą węży rozlewowych) ,efekt jest widoczny gołym okiem już po kilku dniach.Z opini znajomego króry stosuje rsm od kilku lat wynika ze podczas suszy nawóz w płynie ma większe szanse na przeniknięcie do gleby niz nawóz rozsypany w postaci granulatu ,który się w znacznym stopniu utleni i będzie miał mniejszą skuteczność .Poza tym zgadzam się z kolegą który porównał rsm do "turbo"- trudno porównywać np.pszenicę zasilaną saletrą i rsm ta po rsm ma znacznie bardziej intensywny zielony kolor.Pozdraiam

Opublikowano

jeśli chodzi o opryskiwacz to mam stary jugosłowiański o pojemności 340l szerokość lanc 10 m.Przez zimę mam zamiar zrobić coś nowego lub zakupić 600-1000 l.Dozowanie rsm pod kukurydzę robiłem węzami rozlewowymi które sam wykonałem są rozmieszczone co 50cm dysze do nawozów płynnych opryskiwacz miał na swoim wyposarzeniu, koszt tych węży około 120zł a w sklepie węże do rsm kosztują 60zł na jedną końcówkę czyli na mój opryskiwacz trzeba 20 szt.łatwo policzyć 1200 zł z tym ze rozstaw tych węży oryginalnych to 25 cm.Z kolei nawożenie w pszenicy(zbożach) mam zamiar wykonywać końcówkami kroplującymi 5 otworowymi które są bez problemu dostępne w sklepach kosz jednej około 2zł/szt.Największy minus stosowania RSM którego ja się dopatruję jest taki ze zywotność opryskiwacz skraca się znacznie. Pozdro

Opublikowano

apropo tego "jak poleje" to musiała by być piękna ulewa zby go zmyło z pola. jak dla mnie to bezpieczniejsze niz w granulacie... tylko ze jak nie trafi sie w rzęda dobrze to pali roślinki

Opublikowano

to duzo ja znam gościa co sprzedaje cos koło 20zł za sztuke do rozlewu rsm :D ale że opryskiwacz leci to fakt... wszyscy tak mówią ale jedno mnie dziwi nadal rozumiem że ciśnienie sie ustawia ale jak są dysze to blokują przepływ i mozna kręcić ciśnienie a tu są zwykłe węże rurka plstikowe to to chyba ten rsm płynie jak z kranu więc hmmm

Opublikowano

Center z tego co mi wiadomo przy zejściu do każdego węza- w okolicach plastikowego kolanka znajdują sie dysze i każdy wąż ma jednakowo dozowany nawóz,tak ze nie jest to bylejakie lanie z przypadku.

• AgroTeam
Opublikowano

Dokładnie w górnej częsci tego kolanka jest dysza. A co do ceny to nie wiem, dostałem je jak kupowałem opryskiwacz. Za całość zapłaciłem tyle że nawet nie kupił bym samych takich węży jeśli szt kosztuje 60zł :D

Opublikowano

Ja tez stosuje rsm okolo 12 tys litrow rocznie.weze tez mam takie jak griga tylko ze je sam wykonalem i rozlewam go starym opryskiwaczem z pompa ktora ma plastikowa obudowe bo rsm przezre wszystko co metalowe.

Opublikowano
to wszystko prawda to co mówisz, tylko jak posiejesz nawóz i nie popada to wielkiej tragedii z tego niema a po RSM-ie moze być nieciekawie.

dokładnie.

u nas jak lecą rms'em to często przed samym deszczem. tak ze jak konczą to potrafi padać a w takiej sytuacji to i dawkę mozna troszkę podwyższyć.

Opublikowano

a mnie pewnien docent na AR lublin zarzucił ze nie mozna przejsc na tylko nawozenie azotowe w formie RSM-u mi sie wydaje ze mozna zaniechac "sypania" azotu poniewaz to nam sie nie opłaca po prostu a czasy są jak widac tródne...