Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Alio napisał:

Przestawiłem się na nawożenie RSM już niemal w 90%. W rzepaku wczesną wiosną daję 150-200 kg kizerytu i 200 kg soli potasowej a potem w dwóch dawkach idzie RSM. Plony zawsze powyżej 4.5t często 5t. Pierwszą dawkę opóźniam o daję gdy mogę bezpiecznie wjechać na pole (gleby średnie więc z tym łatwiej) Drugą dawkę z kolei nieco przyspieszam. Delikatnie przypali czasem końce liści ale nie maa to żadnego wpływu na roślinny czy plon. 

A precyzja dozowania rsm oraz wydajność pracy opryskiwaczem nie mają sobie równych.

a NPK ile dajesz pod pług czy tam agregat?

Opublikowano

To podobnie jak ja. Wychodzi 200-220 całkowitej dawki N Daję też dużo potasu ale jako że u mnie gleby średnie to dawkę K dzielę na 2 części i jedna idzie z siewem a druga wczesną wiosną. Jak pisałem 200 kg soli wiosną najwcześniej jak się da. Reszta to przed siewem 120-140 kg P2O5 i koło 150-170 K2O

A jako że temat o RSM to od dwóch sezonów jadę też w 100% RSM w pszenicy w dwóch dawkach. 

• AgroTeam
Opublikowano
5 minut temu, Alio napisał:

To podobnie jak ja. Wychodzi 200-220 całkowitej dawki N Daję też dużo potasu ale jako że u mnie gleby średnie to dawkę K dzielę na 2 części i jedna idzie z siewem a druga wczesną wiosną. Jak pisałem 200 kg soli wiosną najwcześniej jak się da. Reszta to przed siewem 120-140 kg P2O5 i koło 150-170 K2O

A jako że temat o RSM to od dwóch sezonów jadę też w 100% RSM w pszenicy w dwóch dawkach. 

Czyli mamy bardzo podobną agrotechnikę. My też stosujemy od kilku lat wyłącznie N w RSM. W pszenicy testowałem z podziałem na 3 dawki ale nie było efektu więc idzie w dwóch zależnie od stanu  plantacji

Opublikowano

Mam kupiony 26 +s i w tamtym roku dawałem 3 dawki rsmu po 250 kg co razem daje 195n czystego składnika dwie pierwsze dawki po tygodniu a ostatnia miesiąc przed kwitnieniem i efekt super w tym roku zrobię tak samo

Opublikowano
5 godzin temu, aprochota napisał:

Mam kupiony 26 +s i w tamtym roku dawałem 3 dawki rsmu po 250 kg co razem daje 195n czystego składnika dwie pierwsze dawki po tygodniu a ostatnia miesiąc przed kwitnieniem i efekt super w tym roku zrobię tak samo

A ekonomicznie to sie opłaci?

Opublikowano
Mich9 napisał:

Jasne w każdej fazie oprócz kwitnienia pszenicy, daję dwa plastikowe wiadra na 400 litrów wody.

to muszą być pewne informacje,bo wiadomo że rsm pali wszystko. ktoś jeszcze coś próbował stosować?

• AgroTeam
Opublikowano
4 godziny temu, gomez181 napisał:

to muszą być pewne informacje,bo wiadomo że rsm pali wszystko. ktoś jeszcze coś próbował stosować?

Kiedyś dawliśmy mocznik ale większego sensu w tym nie ma. Teraz tylko mikro więc nie wiem po co dawać rsm skoro jest możliwość reakcji rośliny

Opublikowano

Czytałem że do fungicydowych mocznik jest polecany bo ma niby rozszerzać aparaty szparkowe roślin i przez to lepiej i szybciej wchłania się i sam środek.

RSM do oprysku nie odważyłbym się dodać. Jeśli ktoś chce dokarmiać dolistnie to w przypadku moczniku stosuję stężenia do 10% w zależności od rośliny i stadium rozwoju bez obawy o poparzenia.

10% moczniku to ok4.5 kg azotu w 100 l cieczy. Zakładając dawkę 200 l/ha daje to nam ok 9 kg azotu na ha. 

Gdyby dać 20l RSM na 100l cieczy mamy dawkę 6.5 kg azotu na ha i duże ryzyko poparzenia, bo połowa tego azotu jest w formie saletrzanowej czyli wywołującej silne poparzenia.

Ale skoro ktoś to praktykuje to niech poda jakie stosuje stężenie i w jakiej uprawie.

Opublikowano (edytowane)

Ja  pryskam RSM z odżywakmi,   ale do 8 % stosuję max. Z 2 lata temu był artykuł a stosowaniu w oprysku , bardzo fajne efekty  wychodziły po nim, lepszy od mocznika.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PawelKtm525 napisał:

Nie było żadnych efektów ubocznych? że krowy nie chciały jeść czy coś?

Jeśli wjedziesz z tym rsmem w trawę 25 cm wysokości i tydzień przed koszeniem to może i by tak było, w innym przypadku to nierealne

Edytowane przez PATr