Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, mausik1234 napisał:

O tak tak. Konkretna odpowiedź jakaś widzę. Jaki macie siewniknp do marchewki czy innych warzyw ? 

mamy bób, pomidory-sadzimy z rozsady, nie siewnikiem, ziemniaki, no i sad

Opublikowano

Głównie widzę tutaj duże traktory do orki i agregatu. Massey 4514 nie wjedzie w między rzędzie. Nie zasieje nim marchewek czy pietruszki. Nie posadze sadzarka ziemniaków czy kalafiorow lub kapusty. Nie wjad też nim potem opielaczem w ziemniaki czy w kapuste. Pod kosiarke rotacyjne w razie awarii c330 też nie objade nim w ziemniaka. Także ja tutaj będę upatrywal wcoś małym zwinnym z kabina 

Renualtem też bym nie pogardzil Ale to w przyslosci i w przypadku powiększ arealu. Narazie coś małego zwinnego głównie głównie miedzyrzedzia 

Opublikowano
32 minuty temu, bratrolnika napisał:

z tego co pamiętam to MF255 ma delikatnie szerzej koła rozstawione niż C-330, więc to też weź pod uwagę-może wyjść na to że kupując takiego będziesz musiał robić szersze ścieżki

Chyba że znajdę niezawodną 30stke M do tańca i różańca. Sam rozkręce sam skręcę częsci w miare dobre, ziemniaki wsadze, kapuste wsadze w miedzyrzędzia wjadę, Na jesienni kabina deszcz czy nie deszcz w pole wjade, pryskanie po nocach z kabiną i dobrym oświetleniem lux, przyczepy 3.5 też daje radę, do agregatu też nie jest zle bo ciągnie jakoś, płydzej ale ciągnie. Do orki już gorzej 

Opublikowano

przemyśl dobrze czego potrzebujesz i do jakich prac, kiedyś była u nas tylko jedna C-330M, potem dokupiona była C-360, a w zeszłym roku brat dokupił kolejną C-330M tylko po to żeby nie musieć co chwilę przeczepiać sprzętu, jest wygoda, szczególnie dla ojca który teraz ma już problem samemu podczepić sprzęt, a tak to tylko wsiada i jedzie robić

na twoim miejscu wziąłbym pod uwagę Zetora 5211/5011, ciężką robotę zrobi nie gorzej niż C-360, a jednocześnie w razie awarii mniejszego ciągnika pojedzie w opryskiwaczu czy innym drobnym sprzęcie, nie duży, zwrotny, i wygodny, tyle ode mnie, pozdrawiam

Opublikowano
50 minut temu, FROG1979 napisał:

Panowie , przecież był program PROW modernizacji w tym roku i przy warzywach spokojnie by przeszadł na 8ha.  

nowy ciągnik 60km

Szkoła rolnicza musi być ukończona ? 

Opublikowano
34 minuty temu, MARTINEZUrsus napisał:

Do 25 tyś to polecam odrestaurowaną trzydziestkę. Do takich prac, to ona wystarczy. A nawet do orki się przyda :)

Przede wszystkim nie będzie zbyt wiele kosztów napraw, wszystko taniutko.

tak, też to biorę pod uwagę, ale za 30stke 25tyś bym nie dał, Co najwyżej maximum 17tyś :)

Opublikowano
38 minut temu, daron64 napisał:

Jakbym miał te 25 tys czy 30 tys na sam ciągnik,  to jednak wolałbym kupić to co najlepszego się da za te pieniądze. 

A konkretnie ????

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu brałbym Zetora 5211 chyba najlepszy kompromis. Jak trzeba to i ziemniaki obrobisz i pole zaorasz. Zdecydowanie lepszy wybór niż c330/360 czy mf 255. W mozna już powiedzieć o jakimś tam komforcie no i jest w miarę uniwersalny. Bo c330 orka to nie orka c360 znowu w ziemniaki nie bardzo no i bez stoperow ani rusz a mf 255 do orki nie bardzo znowu bo lekki.  

Opublikowano

ja bym ci polecil ursusa 4512.

jest on na perkinscie 4 i ma male spalanie. ja mam klase ziemi 4-5 i przy orce plugiem 4x40 spali max 10l na ha. sprzedasz kultywator dolozysz i kupisz brone aktyna 2,5m 

Opublikowano (edytowane)

tosz to rodzi się nowa potęga mocy, która bije na łeb wszystkie turbo 60tki !!! Ciągnie tyle co 120KM a pali tyle co capek w opryskiwaczu !! Sugeruje wpierw pług opuścić na te co najmniej 20cm a potem wrócić do bajkopisarstwa

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Chyba w ogóle go opuścić żeby zaczął się zaglebiac... 60pare koni bez przodu i orka 4ro skibowym plugiem,  że spalaniem 10l na ha (i to w maksie).. Kurde sprzedaje zetorka i biere tego.. 

Opublikowano

Nawet na 5-6 klasie to nierealne. Będzie się grzebać, nie będzie miał zaparcia w ziemi, szczególnie że jest bez przedniego napędu. Z takim pługiem o wiele cięższy 912 pierdzi, a co dopiero lekki Ursus

Opublikowano

4X40 pług i niecałe 10l/ha ? Kużwa , toż to do Ginesa trza zgłosić . Rekord jak nic ! :o:o