Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.solana.de/kartoffelsorten-detail_en/items/Queen_Anne.html

Queen Anna katalogowo jest w typie B choć przy suchym roku i dużym nasłonecznieniu potrafi przejść do BC, do tego wystarczyło lekko przegotować i zrobiła Ci się ciapa w garnku. Odmian sałatkowych nie da się praktycznie rozwalić w garze bo one się "gotują na twardo". Z kolei robienie frytek z odmian nie przeznaczonych na frytki skazane jest zawsze na niepowodzenie, brak suchej masy oraz nieodpowiednia ilość cukrów i wychodzą szmaty albo drewno zamiast fytek.

Opublikowano

Mądrych ludzi to i przyjemnie poczytać 👍 

Po 5mm w sobotę ożyły trochę, kwitną i trochę podskoczyły. Ale po górkach dolne liście odrzucone. Stonka się znajduje, czwartek piątek z T2 pewnie trzeba będzie dać poprawkę

Opublikowano

Kiedy będzie lepiej wykonać zabieg na zarazę (jeden juz był robiony) tzn. we wtorek ma być cały dzień deszcz w środę też coś ma padać w czwartek pogoda a od piątku kilka dni przelotnego deszczu i temperatura około 25st. zrobić w czwartek czy dopiero po tych przelotnych opadach za tydzień ?

Opublikowano
4 godziny temu, BomV napisał:

QA to ziemniak bodajże z przeznaczeniem na sałatki. Po ugotowaniu paciarka się robi. Nie przypadł mi do gustu, frytki też błotniste wychodzą. Nigdy nie próbowałem go zima po przechowaniu. 

Ja tam lubię takie mokre, nie potrzeba tyle okrasy😄

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Karol2121 napisał:

Kiedy będzie lepiej wykonać zabieg na zarazę (jeden juz był robiony) tzn. we wtorek ma być cały dzień deszcz w środę też coś ma padać w czwartek pogoda a od piątku kilka dni przelotnego deszczu i temperatura około 25st. zrobić w czwartek czy dopiero po tych przelotnych opadach za tydzień ?

W czwartek. 

• Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, Karol2121 napisał:

Zależy kiedy był pierwszy zabieg oraz czy będzie możliwość wjazdu w pole po pierwszej fali deszczu

Opublikowano (edytowane)

Dobre to będzie rozwiązanie na ostatnie trzy zabiegi? 

Banjo Forte 
Infinito + azoksystrobina
Banjo Forte (ewentualnie fluazynam + cymoksanil) 

W sobotę był Carial Star. 

Mam jeszcze Cabrio duo ale nie mam pomysłu gdzie go „wcisnąć”. 
Chcialbym już zabezpieczać bulwy dlatego akurat takie środki planuje. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

U mnie coragen zastosowany w gorące dni (o 22 godzinie temperatura podczas zabiegu 23°) poradził sobie ze stonką ale dopiero do 5 dni po zabiegu wyczyścił wszystkie.

Opublikowano
Dnia 3.07.2022 o 07:22, cinek1808 napisał:

Też chciałem zaprawic fasolę to uzyskałem informacje że wszystkie zaprawy że środków ochrony są za agresywne jedynie topsin. Też wczoraj pryskałem carial star 

Bzdura. Chodziło zapewne o zaprawy na triazolach, które powodują poruszane powyżej opóźnienie wschodów. Nie wszystkie zaprawy zawierają triazol w składzie.

Opublikowano

Przez przypadek i pośpiech poszło 500g/ha azoksy. Jakie konsekwencje takiego zabiegu? Pryskane wczoraj dziś deszcz i leje więc woda jest. 

I kiedy lepiej wykonać zabieg? Przed deszczem czy po? Jakieś zauwazlne różnice? 

Opublikowano
2 godziny temu, BomV napisał:

Przez przypadek i pośpiech poszło 500g/ha azoksy. Jakie konsekwencje takiego zabiegu? Pryskane wczoraj dziś deszcz i leje więc woda jest. 

I kiedy lepiej wykonać zabieg? Przed deszczem czy po? Jakieś zauwazlne różnice? 

Zależy jakim środkiem. Kontaktowe robie po ewentualnym deszczu. Systemiczne nie ma znaczenia. 

Odnośnie dawki azoksy.. i ogólnie wyższych dawek to nigdy gdzieś na zakładkach nie było przypaleń. Wyraźnie były dłużej zdrowsze. 

Opublikowano

T1 zrobione przedwczoraj. Przed deszczem, ma dość wlac tego deszczu i następne dni też z przelotnymi potem boję się że bedxie problem z wjazdem więc robiłem przed deszczem. Miejmy nadzieję że słusznie i że dobrze poleje. 

Opublikowano
11 godzin temu, BomV napisał:

T1 zrobione przedwczoraj. Przed deszczem, ma dość wlac tego deszczu i następne dni też z przelotnymi potem boję się że bedxie problem z wjazdem więc robiłem przed deszczem. Miejmy nadzieję że słusznie i że dobrze poleje. 

kiedy sadzone ,że dopiero teraz pierwszy zabieg?

Opublikowano (edytowane)

na wszystkich na jesienne wykopki tak na prawdę dopiero teraz pora na T1 i tak było zawsze oczywiście jeśli reszta agrotechniki prawidłowa bo wiadomo że na niewłaściwie nawożonych czy jakimi zdechlakami sadzonych choroby będą wcześniej

Edytowane przez dysydent