Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@zetorr co dobrze wypada na kiszonkę u Ciebie,chodzi o masę zieloną? Ponoć Monster z Maisadouru jest niezły(jakaś nowość), z Caussade Baobi, z polskich chyba wybiorę Piasta i Kuranta na przyszły sezon

Opublikowano (edytowane)

Witam chcialem sie zapytać  jaka odmiana da więcej masy na kiszonke. Subito czy baobi cs    klasa ziemi 5 .6.   Zalezy mi na masie na kiszonke ??

Edytowane przez Majster213
Opublikowano

U mnie w tym roku Kurant 4,40 wysokości  osiągnoł zcięty i zmierzony ale stanowisko po łące. Największym wyzwaniem były drutowce ale skutecznie je pokonałem :) Odmiana spoko wysoka liście szerokie kolba dość duża ale stay green przeciętny. Porażeń głownią w tym roku było bardzo mało. 

Opublikowano
3 godziny temu, maniusie23 napisał:

Ja na 2021 r. planuje na kiszonkę zasiać Codizouk a na ziarno DKC 3939 i DKC 3969 ( trzy sekcje jedna i trzy sekcje druga ) będzie poròwnanie Dodam tylko że DKC będzie na glebach 3a i trochę 3b a Codizouk to głòwnie 4b i trochę na gòrce 5 Może ktoś miał już te odmiany przetestowane i się wypowie 

Na ziarno bardzo dobry wybor.

Opublikowano
Xion napisał:

U mnie w tym roku Kurant 4,40 wysokości  osiągnoł zcięty i zmierzony ale stanowisko po łące. Największym wyzwaniem były drutowce ale skutecznie je pokonałem :) Odmiana spoko wysoka liście szerokie kolba dość duża ale stay green przeciętny. Porażeń głownią w tym roku było bardzo mało. 

jak sobie poradziłeś z drutowcami?

Opublikowano (edytowane)

Chloropiryfos w glebę pod deszczyk a nasiona zaprawione prestige + spora dawka tiametoksanu ale już nic z tego raczej w sklepie nie dostaniesz... Wszystko dziady wycofują. Zero śladów żerowania drutowców było obsada kompletna a łąka z 8-10 lat tam była

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Na kiszonkę miałem hulk i cozidouk .Cozi miała wagę 2 kolb 600g ziarna 450g  i osadek 150. Hulk 2 kolby  640g ziarna 490 osadka 150 . Kolba lepiej wychodzi u hulka większe a znowu Cozi więcej masy zielonej 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, Raptus902 napisał:

Casandro dziś z kolby 29 % było po deszczu. Trzeba czekac

daj znać jaki plon i z jakiej klasy ziemi, bo się przymierzam na przyszły rok na tą odmianę 

Opublikowano

Jaka bedzie lepsza odmiana  jak ktos sial   niech powie      baobi cs czy.  Igp polska. Codizouk.   Na. 5 .6klase ziemi ma byc na kiszonke i teZ ma byc wysoka i bardzo duzo masy    ??? 

Przed chwilą, Majster213 napisał:

Witam  Jaka bedzie lepsza odmiana  jak ktos sial   niech powie      baobi cs czy.  Igp polska. Codizouk.   Na. 5 .6klase ziemi ma byc na kiszonke i teZ ma byc wysoka i bardzo duzo masy    ??? 

1 minutę temu, Majster213 napisał:

Jaka bedzie lepsza odmiana  jak ktos sial   niech powie      baobi cs czy.  Igp polska. Codizouk.   Na. 5 .6klase ziemi ma byc na kiszonke i teZ ma byc bardzo wysoka i bardzo duzo masy    ??? 

4 minuty temu, Majster213 napisał:

Jaka bedzie lepsza odmiana  jak ktos sial   niech powie      baobi cs czy.  Igp polska. Codizouk.   Na. 5 .6klase ziemi ma byc na kiszonke i teZ ma byc bardzo wysoka i bardzo duzo masy    ??? 

Ub

Opublikowano
16 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Znajomy zasial CS Luigi, ale wszystko na polu. Zerwałem kilka kolb, zważę nasiona, mogę napisać co wyszło. Po zbiorze napisze jak wyszła z pola. 

Mam Luigi ,z wyglądu ok ale siać to była masakra

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

2 godziny temu, Raptus902 napisał:

Casandro dziś z kolby 29 % było po deszczu. Trzeba czekac

Za czym czekać? Kosić na dniach

Miała tyle z Miernika kręconego Kosić na razie nie idzie bo przepaduje co chwile. Jest zasiana na klasie 3 - 5 w dużej przewadze 4 klasy

Opublikowano

Baobi we wczesnej fazie, niestety nie mam zdjęć z końcowej fazie. Kukurydza wydała bardzo duży plon zielonej masy, zielona, mocno ulistniona, zdrowa do końca, bardzo wysoka i gruba łodyga kolby moim zdaniem powinny być jednak lepsze.

Resized_20200716_193940001_3622.jpeg

Resized_20200902_192238001_4857.jpeg

Opublikowano
43 minuty temu, Troker1979 napisał:

Baobi we wczesnej fazie, niestety nie mam zdjęć z końcowej fazie. Kukurydza wydała bardzo duży plon zielonej masy, zielona, mocno ulistniona, zdrowa do końca, bardzo wysoka i gruba łodyga kolby moim zdaniem powinny być jednak lepsze.

Resized_20200716_193940001_3622.jpeg

Resized_20200902_192238001_4857.jpeg

A na jakiej klasie ziemi byla  i jaka wysokość  byla 

Opublikowano

Do mnie też dzwonili żeby zamawiać Monstera jest ktoś kto miał ? Na kiszonkę miałem Codizouk, bardzo wysoka duże kolby gruba łodyga ale wiatry nieco ją połamały na lepszej ziemi nie polecam rzadkiego siewu.

Opublikowano
Dnia 18.10.2020 o 20:08, Xion napisał:

A jak się sprawdzają flinty z caussade?? Chianti Luigi Anovi? Siał ktoś?? potrzebuję jakiejś wydajnej grysówki. I zastanawiam się nad caussade. 

Miałem Luigi dwukrotnie, za każdym razem niczym specjalnym się nie wyróżniła, plon trochę niższy niż innych odmian. Anovi miałem jeden raz i była klapa, ale to też był wybitnie nie udany rok dla kukurydzy i do tego siew na początku maja więc to trochę psuje skalę porównawczą. Zreszta u mnie 3 lata z rzędu są mocno niekorzystne dla kukurydzy ze względu na suszę i inne czynniki. 

Pytanie może nie w temacie, czy ktoś miał szacowanie szkody spowodowanej przez wiatr w kukurydzy w concordii i jak to ewentualnie wyglądało, czy można zebrać i zostawić część nie zebrana przed oględzinami? 

Mam akurat duzo kolb na ziemi po wichurze, hodowla Euralis.