Polecane posty

rudinho11    208
W mojej okolicy ubojnia za zabicie Tucznika bierze 50 zł za dodatkowy rozbiór +20 zł i wtedy ubój odpada. Najpierw trzeba by było na 'lewo' znaleźć rynek zbytu a potem można jakieś pomieszczenie zaaranżować i robić już legalnie bo wiesz że sprzedaż.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychrol    171
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Co z tego jak ubojnia która płaci o 1zł więcej jak cena rynkowa jak rynkową ma 3,50 to ja dziękuję za taką łaskę

Dokładnie. Jak podstawa licha to i ta złotówka szału nie robi. Bo takie przykładowe 4,5zł/kg to też wielki nie powiem co. Jedynie tyle w tym dobrego że są dopłaty do loch jak ktoś wejdzie do programu ale to też ma swoje plusy i minusy. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

No tak na dziś jest że zyskiem jest dopłata

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychrol    171
7 minut temu, rudinho11 napisał:

W mojej okolicy ubojnia za zabicie Tucznika bierze 50 zł za dodatkowy rozbiór +20 zł i wtedy ubój odpada. Najpierw trzeba by było na 'lewo' znaleźć rynek zbytu a potem można jakieś pomieszczenie zaaranżować i robić już legalnie bo wiesz że sprzedaż.

U mnie w okolicy też w ubojni można sobie ubić legalnie tucznika na własne potrzeby z wyrejestrowaniem i papierologią ale jak się ubojnia kapnie że im konkurencje pod nosem robisz to nie będą Ci tuczników ubijać 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Co do uboju , to bez najmniejszego niemal problemu można samemu . Nie wiem jak z całą resztą , ale ma być łatwiej od nowego roku .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychrol    171

Na swoje potrzeby jak w inspektoracie powiatowym nie ma specjalnie wyrywnych to można ale przy sprzedawaniu wyrobów i ubijaniu miesięcznie kilkunastu sztuk to już raczej tak łatwo nie przejdzie. Tak dobrze to u nas szybko nie będzie raczej hehe

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gomez181    197

zetorki12 napisał:

Co do uboju , to bez najmniejszego niemal problemu można samemu . Nie wiem jak z całą resztą , ale ma być łatwiej od nowego roku .

żeby sam to musisz być w powiatowym na kursie albo być rzeźnikiem,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

U nas taki kurs , to zdaje się 17zł i zapoznanie się z instrukcją na kartce . Dwie minuty i po kursie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gomez181    197
to tak,a potem trzeba wpisać się do powiatowej weterynarii że prowadzisz sprzedaż bezpośrednia,warunki musisz mieć w miare względne i można przerobić na kiełbasę do 40tys

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

No i dobrze . Jak ktoś ma ochotę , umiejętności i znajdzie zbyt , to czemu nie ? Przynajmniej więcej mięsa w mięsie się kupi , niż w promocji w supermarketach .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ws71    1827

U mnie w okolicy jest taki rolnik co się w to bawi do 15szt tygodniowo, samo badanie próbek przetworów,mięsa kosztuje jego ok2500 tygodniowo, jeżeli nie zmienią się przepisy dotyczące przetwórstwa żywności to nic się nie zmieni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

A się nie zmieni żółtki mają kasę i przepisy sobie  kupią kto by nie rządził ..........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Zobaczym co Nowy Rok przyniesie ..... Spokojnych Świąt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    15388

Nowy Rok przyniesie jeszcze gorsze ceny😁

Screenshot_20181224-115206.jpg

Screenshot_20181224-122641.jpg

Screenshot_20181224-144928.jpg

Edytowano przez Rolnik1973

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

W tym tygodniu mało kto kupuje więc nie ma się co sugerować cenami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

W tym tygodniu mało kto kupuje więc nie ma się co sugerować cenami

Kiedy będzie dobra cena Stachu,  bo będę miał kilka na sprzedaż :D .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onyyy   
Gość onyyy

@up

Cena sięgnęła dna...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Łeee  tam . Ja się martwię czy tunelu pod dnem drążyć nie zaczną . No ale jest tu takich kilku , co twierdzą że należy jedynie się dostosować .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:
       
      http://moje-ankiety....pond-43841.html
       
      Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!
       
      Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki
       
       
      prosze o pomoc
       
       
      pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         
                                                                                                                           
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj