Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, kopin napisał:

rządzi nie rząd tylko 1 osoba,a słyszeliście żeby hodowcy kotów na coś sie skarżyli ?

bo ja nie-COŚ TO ZNACZY 😉

Ja te9 nie slyszalem ,  A   no tak prezes ..K..ma kota i kotom sie ma dobrze...

11 minut temu, Trojak napisał:

Może to nie nasz rząd ..... nami rządzin

No wlasnie 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
6 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

a dobrze tobie wychodza na poubojowo  ???

Ta partia była tylko kontrolnie oddana na SEUROP.A z tego względu ,gdyż pośrednik wygadywał głupoty o świniach moich ,że są słabej jakości .Tak więc świnie średnio miały 125 kg wagi brutto .Wcześniej też oddałem kilka dla kontroli i również wyszły w E klasie całe 5 sztuk .

Teraz karmię premiks specjalny do kukurydzy kiszonej plus soja plus zboża .Zawsze dobrze mi jadły ,lecz po premiksie to trzeba sporo więcej paszy na karmiki na mokro .

Cena ponoć 4 zł netto .Zobaczymy co pokaże kolejny tydzień.

Opublikowano

Panowie jakie macie doświadczenie jezeli chodzi o wybicie i miesnosc w Animexie? I według was ile najwiecej % moze sie wybic tucznik jezeli bedzie całkowicie głodny? Mam pare duzych i obawiam sie ze przekrocza 120kg miesa.

Opublikowano
21 godzin temu, staszek131415 napisał:

Tak czy siak w sklepach  drogo ludzie corazmniej jedzą mięsa bo nie pracują ciężko fizycznie  widać w marketach co w koszykach mają sałatki jakieś mrożonki bo kto ma czas by w kucni dziś siedzieć nie ma co się rozżalać nad ceną tylko nie dać się omamić wizją wielkich zysków i budować chlewnie za kredyty

U nas w wlkp są zapaleńcy, którzy zamierzają stawiać nowe chlewnie, bo takie rzeczy robi się w kryzysie, a nie jak jest prosperita. :D Ludzie totalnie stracili instynkt samozachowawczy...

Opublikowano

Lukas210 napisał:

Panowie jakie macie doświadczenie jezeli chodzi o wybicie i miesnosc w Animexie? I według was ile najwiecej % moze sie wybic tucznik jezeli bedzie całkowicie głodny? Mam pare duzych i obawiam sie ze przekrocza 120kg miesa.

u mnie głodne max 81 ale to z 30 godzin bez paszy były a z karmnika to powyżej 78 zazwyczaj ale inny zakład

Opublikowano

Nikt nie chce mięsa, zapisy na miesiąc, a na początku grudnia okaże się, że ssanie jest i cena do góry. Trzeba będzie drogo sprzedać tanio kupione tuczniki od parobków. Taka prawda. 

Opublikowano

100 razy powtórzone kłamstwo staje się prawda,100 razy powtórzona brednia faktem-to są typowe zagrywki propagandowe jak za Stalina czy Hitlera,a później u nas za komunę 

• Like 1
Opublikowano

Tak właśnie jest ,jak powiedział Pan Krzysztof na temat wszelkich zagadnień z ASF w Polsce .Ludzi robi się w bambuko i odszkodowań nie wypłaca ,,powód brak siatki w oknie ,a jak sprowadza się zboże z Ukrainy pond milion ton ,to jest wszystko dobrze .Ja już pisałem o tym wcześniej ponieważ z Ukrainy importuje się również warchlaki .Jak myślicie kto je bada czy są zdrowe ?

Opublikowano

W związku z trudną sytuacją na POLSKIM RYNKU WIEPRZOWYM zwracam się do was przyjaciele z prośbą o dotarcie do jak największej grupy ludzi Otóż w ostatnim czasie liczne  większe zakłady mięsne importują na potęgę półtusze wieprzowe jak i żywe świnki głównie z Belgii. Jest to towar o wątpliwej jakości pochodzący głównie z wielkich ferm który zalewa nasz rynek. Zakłady nie chcą Polskiego świniaka, sektor wieprzowy umiera. KONSUMENT NIE JEST ŚWIADOMY CO SPOŻYWA nie wie czy mięso i wyroby wieprzowe pochodzą z Polskiej świnki. Wystarczy tylko że półtusza lub tucznik zostanie w Polsce przerobiony i już ma przypiętą metkę WYPRODUKOWANO W Polsce lub Mięso polskiego pochodzenia albo jak wmawiają nam sieći dyskątów reklamując zachodnią padlinę jako Polski produkt. Proszę  szeroką rzeszę forumowiczów którzy głównie są rolnikami i Kochają polskie rolnictwo o to aby:                             ::            Robiąc zakupy dopytywać się i naciskać czy mięso pochodzi od POLSKIEGO ROLNIKA to że jest sygnowane lokalną często rodzinną marką i pochodzi z małej lokalnej masarnia nie oznacza że jest ono wyprodukowane z Polskiej świnki. Niestety system znakowania wyrobów mięsnych tego nie wymaga, wystarczyłoby aby kod kreskowy mówił nam o tym skąd pochodził tucznik jest to przykładowo stosowane w produkcji jaj gdzie wiemy nie tylko skąd one pochodzą ale też konsument wie czy są to jajka z chowu klatkowego ściółkowego czy też z wolnego wybiegu. Dlatego też otwarcie mówmy producentom finalnym że chcemy jeść wyroby z POLSKIEGO ŚWINIAKA. Jeśli ekspedientka bądź sprzedawca nie jest w stanie określić czy produkt który oferuje pochodzi z polskiej hodowli to dzwońmy i pis my emaile do zakładu do producenta i rządajmy od nich takich informacji, nie ważne czy to lokalny sklepik, sieciówka, market czy dyskont. Niech właściciele oraz ludzie odpowiedzialni za procesy produkcyjne i przerobowe mają świadomość że Polski konsument chce w pełni polskiego produktu. Nie jesteśmy narodem drugiej kategorii  musimy być świadomi tego że zachodnie koncerny produkują i sprzedają gorsze produkty na polskim rynku a lepsze pod tym samym szyldem w tym samym opakowaniu na swoim podwórku.                                            Większość z nas jest związana z rolnictwem produkujemy zboża mleko drób wołowinę warzywa bądźmy świadomi że napis czy logo WYPRODUKOWANO W Polsce nie zawsze oznacza że produkt jest i pochodzi z Polski. POLSKI SEKTOR WIEPRZOWY OBECNIE JEST NA PROSTEJ DRODZE DO UPADKU, POZOSTAWIONY OD OKOŁO 10 LAT SAM SOBIE

Napiszmy wspólną petycję odnośnie znakowania wyrobów z polskich świnek urodzonych i wychodowanych w PL i rozeslijmy do forumowiczów youtuberów rolniczych niech to udostępnią szerszej grupie ludzi i w ciągu tygodnia zalejemy nimi ministerstwo i biurko premiera

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

jeśli chodzi o petycję jestem za ustalmy wspólne punkty i wyślijmy je do wszystkich posłów RP tylko tak zwrócimy na ten problem uwagę 1 spójna petycja wysyłana z różnych stron Polski wszak jest nas ponad milion rolników niech choć 3 tyś wyśle petycję to już jest coś

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, adamn999 napisał:

W związku z trudną sytuacją na POLSKIM RYNKU WIEPRZOWYM zwracam się do was przyjaciele z prośbą o dotarcie do jak największej grupy ludzi Otóż w ostatnim czasie liczne  większe zakłady mięsne importują na potęgę półtusze wieprzowe jak i żywe świnki głównie z Belgii. Jest to towar o wątpliwej jakości pochodzący głównie z wielkich ferm który zalewa nasz rynek. Zakłady nie chcą Polskiego świniaka, sektor wieprzowy umiera. KONSUMENT NIE JEST ŚWIADOMY CO SPOŻYWA nie wie czy mięso i wyroby wieprzowe pochodzą z Polskiej świnki. Wystarczy tylko że półtusza lub tucznik zostanie w Polsce przerobiony i już ma przypiętą metkę WYPRODUKOWANO W Polsce lub Mięso polskiego pochodzenia albo jak wmawiają nam sieći dyskątów reklamując zachodnią padlinę jako Polski produkt. Proszę  szeroką rzeszę forumowiczów którzy głównie są rolnikami i Kochają polskie rolnictwo o to aby:                             ::            Robiąc zakupy dopytywać się i naciskać czy mięso pochodzi od POLSKIEGO ROLNIKA to że jest sygnowane lokalną często rodzinną marką i pochodzi z małej lokalnej masarnia nie oznacza że jest ono wyprodukowane z Polskiej świnki. Niestety system znakowania wyrobów mięsnych tego nie wymaga, wystarczyłoby aby kod kreskowy mówił nam o tym skąd pochodził tucznik jest to przykładowo stosowane w produkcji jaj gdzie wiemy nie tylko skąd one pochodzą ale też konsument wie czy są to jajka z chowu klatkowego ściółkowego czy też z wolnego wybiegu. Dlatego też otwarcie mówmy producentom finalnym że chcemy jeść wyroby z POLSKIEGO ŚWINIAKA. Jeśli ekspedientka bądź sprzedawca nie jest w stanie określić czy produkt który oferuje pochodzi z polskiej hodowli to dzwońmy i pis my emaile do zakładu do producenta i rządajmy od nich takich informacji, nie ważne czy to lokalny sklepik, sieciówka, market czy dyskont. Niech właściciele oraz ludzie odpowiedzialni za procesy produkcyjne i przerobowe mają świadomość że Polski konsument chce w pełni polskiego produktu. Nie jesteśmy narodem drugiej kategorii  musimy być świadomi tego że zachodnie koncerny produkują i sprzedają gorsze produkty na polskim rynku a lepsze pod tym samym szyldem w tym samym opakowaniu na swoim podwórku.                                            Większość z nas jest związana z rolnictwem produkujemy zboża mleko drób wołowinę warzywa bądźmy świadomi że napis czy logo WYPRODUKOWANO W Polsce nie zawsze oznacza że produkt jest i pochodzi z Polski. POLSKI SEKTOR WIEPRZOWY OBECNIE JEST NA PROSTEJ DRODZE DO UPADKU, POZOSTAWIONY OD OKOŁO 10 LAT SAM SOBIE

Napiszmy wspólną petycję odnośnie znakowania wyrobów z polskich świnek urodzonych i wychodowanych w PL i rozeslijmy do forumowiczów youtuberów rolniczych niech to udostępnią szerszej grupie ludzi i w ciągu tygodnia zalejemy nimi ministerstwo i biurko premiera

A 10 lat prędzej co zrobiono w sektorze wieprzowiny?

Opublikowano

w pełni się zgadzam ale 

w Sejmie Rządzie czy nawet w Izbach rolniczych siedzą bardzo ''mądrzy'' ludzie i nie wpadną na tak prosty pomysł jak definicja POLSKIE MIĘSO wystarczy ''Polskie Mięso'' to mięso pozyskane ze zwierząt urodzonych,utuczonych,ubitych i przetworzonych na terytorium RP 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v