Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Baranowoie mówili, że jałówki mogę żywić normalnie, tylko krowy bez gmo.

@leszek1000 przypomniało mi się jeszcze jedno. Podejrzewam, że nie znajdziesz poważnej firmy, która będzie miała w ofercie pasze z gmo a to ze względów technicznych. Firmy muszą mieć 2 linie do pasz gmo i bez gmo, albo przestawić się tylko na produkcję bez gmo. Wszyscy zmodyfikowali składy mieszanek(niekoniecznie na lepsze) żeby koszty znacząco nie wzrosły. 

Opublikowano

To już wymysł mleczarni by hasłem wolne od gmo poprawić sprzedaż i rząd nie ma nad tym kontroli. Równie dobrze mogą kazać produkować ekologicznie bez oprysków, nawozów, itp.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Spomlek za luty 22 gr obniżki, ale nie będzie potrąceń na fundusz. Duszno się zrobiło, ale grunt to pozytywne nastawienie. :D

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Skubis instruktorka mówiła, no doszło sporo, na mojej trasie też ale więcej nie chcą przyjmować. Danielu za luty przy tych parametrach co mam to pewnie koło 1.5 będzie...  o ile parametry się utrzymają. 

Opublikowano

Dopłata ilościowa niestety ma sens w rozumieniu mleczarni bo jak cysterna bierze od jednego producenta 1500 na odbiór, bądź od 5 producentów po 300 to koszty te same nie będą. A są i gospodarstwa gdzie cala cysterna od 1 gosp. A na innej trasie trzeba bedzie zrobić 30 gosp. aby napełnić samochód tą samą ilością.

Opublikowano

To teraz wytłumacz mi jeszcze jaki jest sens płacić więcej grupie producenckiej. W mleczarstwie nie ma ich dużo, ale są i dlatego, że są grupą dostają więcej mimo, iż dzieli ich czasem kilkadziesiąt kilometrów. 

Opublikowano

Szczerze to nie wiem jak jest z grupami. Nie spotkałem sie z tym. Jeśli byłyby duże odległości między członkami grupy to sens slaby. Chyba ze zatankuje z 1/3 samochdu u jednego

Opublikowano

sens jest taki że jeśli odejdzie cała grupa to mleczarnia traci nagle powiedzmy 10 czy 20tys litrów dziennie a to duża strata i takich dostawców trzeba trzymać na siłe to nie jest tak że odejdzie jeden  i np 1000litrów których mleczarnia nawet nie poczuje

Opublikowano

Co do ceny za poszczególne progi macie rację, jakaś różnica powinna być, a nie jak w niektórych mleczarniach, za przedział  np 10-15 tyś a przedział 35-40 tyś jest nawet 20 gr różnicy. Każdy chce zarobić jak najwięcej i każdy głupio brnie w tą ilość. Nie dość że większy gospodarz ma niższe ceny produkcji bo każdy towar kupi w hurtowych ilościach za niższą cenę, to w dodatku cenę ma jeszcze wyższą. Gdyby zlikwidowali progi ilościowe i cena by zależała tylko od parametrów to jestem pewny że 3/4 z nas by na chwilę usiadło i pomyślało nad sensem tego wszystkiego. 

Opublikowano

Też jestem za tym, ale to nierealne. Wszędzie mały dużego utrzymuje. Spółdzielnie w naszym kraju to tylko z nazwy, bo prezesi popierani przez radnych wybranych w tajnych wyborach robią co chcą.  Mlekovita jest spółdzielnią a fukcjonuje w niej grupa producencka. Może kolega @corrado który należy do grupy napisze ile dostaje? 

Opublikowano

Gdyby to gdyby tamto, tak samo o tobie może powiedzieć ktoś kto odatawia 5tyś miesięcznie, ze jesteś duży i masz lepiej. Inwestycje wymuszają zwiększenie, sama "łunja" każe Ci zwiększyć jak chcesz skorzystać. Dopłaty ilościowe tego nie napedzaja to my mamy coraz większe potrzeby i produkujemy więcej. Ja wiem po sobie kredyt na obore i pole w pierwszym roku ledwo ciągnąłem, mleko 2,5x więcej, ziemniaków więcej, opasow kiedyś 3-4szt rocznie sprzedane, dziś 8-10szt. i co stac mnie na kredyt, dom wyremontowany i kupić 2ha pola z roku. Oczywiście ceny dobre i pogoda łaskawa, ale biorąc przeciętny rok i tak mój "dobrobyt" poprawił się dwukrotnie. Każdy z nas za tym goni to normalne 

Opublikowano

To ze w mlekpolu zabrali za ocene to nie prawda jest jakis tam plan na to. A srodkiem prawdy powinni zabrac bo mleczarnia nic z tego nie ma a przez rok wyklada na to ogromne pieniadze. Doplata ilosciowa jestpotrzebna bo wlasnie mamy ma mniejsze koszty produkcji a nie duzy duzy moze jedynie obnizyc koszt w pracy na duzych arealach wiadomo nikt nikomu nie zabrania dobierac pol do uprawy. A w zywieniu male stado nie wydajne nie wydaje tyle na leczenie sztuk oraz inseminacje . Duzy z wydajnoscio powyzej 9000 zbiera mlode trawy wiecej razy kosi automatycznie mniejszy plon na tresciwe ida miliony . Np moj sasiad powiedzial ze po co ja daje tyle tresciwejze nie wyjde na tym bo to nie do pomyslenia . I kolejna sprawa przy wyd 5000-6000 na 50 dojnych wymieni rocznie 3-4 z powodow niespodziewanych np porazenie trawieniec rozerwanie a ten pow 9000 wymieni i 10-15 wiem z wlasnego doswiadczenia i musi placic po 9000 tys a maly kupi organke za 4000 jesli musi kupic i zadowolonybo 20 l na dzien daje. Nastepna sprawa mali maja gorsza jakosc mleka wiekszosc ma wirowki

Opublikowano

Ale gościu pi*****isz jak potłuczony  w tym że mały ma gorsze mleko a szczególnie o tych wirówkach. 

Opublikowano (edytowane)

16 minut temu, pedro2 napisał:

Gdyby to gdyby tamto, tak samo o tobie może powiedzieć ktoś kto odatawia 5tyś miesięcznie, ze jesteś duży i masz lepiej. Inwestycje wymuszają zwiększenie, sama "łunja" każe Ci zwiększyć jak chcesz skorzystać. Dopłaty ilościowe tego nie napedzaja to my mamy coraz większe potrzeby i produkujemy więcej. Ja wiem po sobie kredyt na obore i pole w pierwszym roku ledwo ciągnąłem, mleko 2,5x więcej, ziemniaków więcej, opasow kiedyś 3-4szt rocznie sprzedane, dziś 8-10szt. i co stac mnie na kredyt, dom wyremontowany i kupić 2ha pola z roku. Oczywiście ceny dobre i pogoda łaskawa, ale biorąc przeciętny rok i tak mój "dobrobyt" poprawił się dwukrotnie. Każdy z nas za tym goni to normalne 

Nie jestem ani mały ani duży. Ale piszę co widzę po swojej okolicy. Każdy ciągnie aby dobić do najwyższego pułapu, tj. powyżej 35 tyś miesięcznie. Wielu leciało ostro i co? Nagle zatrzymali się przy produkcji około 40 tyś miesięcznie. Choć gdyby był jeszcze jeden próg i jeszcze wyższa cena to pewnie by znów do tego zaczęli dążyć. 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Primo ty wiesz o sobie a ja wiem o duzej liczbie rolnikow ktorzy wlasnie tak maja tragiczna jakosc trzeba cztery razy wirowac .sa

duzi ktorzy maja 6000 ale to mija sie z celem nie ma ani ekonomicznosci ani efektywnosci tylko w h.. roboty taka wegetacja moim zdaniem ale jak ktos lubi doic 100 zamiast 60 czemu nie ale najpierw powinien to poprzeliczac bo wiadomo na objetosciowe trzeba dzierzaw dobrac a one mleka nie dadza tresciwa ciagnie wydajnosc z dobra objetosciowa. W mlekpolu rada przesunieta na 31 stycznia obnizka dopiero bedzie zapewne na marzec bo teraz rzecz jasna byc jej nie moze hehe

Opublikowano

Dlaczego być jej nie może? Przecież ceny produktów od października spadły średnio o 25% a cena surowca 6%? Więc kto stabilniejszy ten trzyma cenniki ale jak widzimy największe kozaki w podbijaniu cenników w skupie najszybciej obniżają. Myślę że tak jak mówisz za luty Mlekpol utrzyma i poczeka na rozrój sytuacji na rynku, ruchy konkurencji i na marzec zareaguje w jedną lub drugą stronę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v