Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Każdy rolnik który śmie się tak nazywać spokojnie ma paszy na półtorej roku. Przynajmniej u Nas tak jest paszy nie mają tylko Ci co robię to hobystycznie bądź nieudolnie. No chyba że naprawdę rok temu nie nazbieral i teraz też ale to rzadkość.  No ale ja pytam skąd stwierdzenie ze tylko mlekovita nie ma surowca co zasugerowałaś a problem suszy o którym mówisz dotknol by całą branżę nie tylko jednostkę  przepraszam ty tego nie powiedziałeś tylko kolega wyżej 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

tak jak pisałem osm Łowicz wykończa sami rolnicy.

innym mleczarnia takie spierdaling  pasuje

po co kupować czy bratać się czy  wkładać duza kasę

taniej przejąć dostawców a jak widać Ci sami sznurkiem leca

• Sad 1
Opublikowano
przecież moce produkcyjne zakładów się zwiększają. nie powiesz mi, że zmiany/unowocześnienie/inwestycje na tym nie polegają? zwykłą wymiana przestarzałej linii produkującej np. serki może wzrosnąć powiedzmy o przynajmniej 30% albo i więcej. druga sprawa to dostawcy. w moim przypadku w tym momencie doje lekko ponad połowę stada. dlaczego? upadki, problemy z zacieleniem, somatyka. wszystko nazbierało się na raz i za ten miesiąc jak będę miał 60% mleka tego co oddałem w sierpniu 2017 roku to będzie dobrze. tutaj jest za dużo zmiennych aby mówić co jest bezpośrednim powodem. ja tylko pisze to co nam mówił a ile w tym prawdy to niewiem. chociaż myślę że to nie tylko w mlekovicie tak jest ale i w innych mleczarniach był spadek większy czy też mniejszy.
Opublikowano

W takim razie jestem niudolnym hobbystą z brakami bazy paszowej.

Opublikowano
24 minuty temu, zkordalski napisał:

Każdy rolnik który śmie się tak nazywać spokojnie ma paszy na półtorej roku. Przynajmniej u Nas tak jest paszy nie mają tylko Ci co robię to hobystycznie bądź nieudolnie. 

Dziwią mnie Tw słowa... Albo nie znasz życia i nie wiesz jak jest,  albo nie zastanawiasz się co piszesz, bo jak można tak mówić.. ( mam spory zapas)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

W takim razie jestem niudolnym hobbystą z brakami bazy paszowej.

Witam w klubie 🤣

2 godziny temu, JohnnyKongo napisał:

Te mam takie wrażenie. Łowicza już chyba nikt nie chce ... może jakiś naiwny inwestor spoza Polski się trafi. Może Polmlek ale chyba ramach pomyłki. Osobiście sądzę, że ten kto to weźmie kupi czy przyłączy to się z ch... na głowy pozamieniał ... sorry ale takie są twarde fakty.  Pracowano na to około 8 lat. 

Też tak myślę,ze z tym mlekpolem to propaganda żeby już więcej ludzi nie uciekło 

2 godziny temu, rewolwer napisał:

tak jak pisałem osm Łowicz wykończa sami rolnicy.

innym mleczarnia takie spierdaling  pasuje

po co kupować czy bratać się czy  wkładać duza kasę

taniej przejąć dostawców a jak widać Ci sami sznurkiem leca

kolego ta cudowna mleczarnia orała/wykańczała mnie ponad 10 lat. Wybacz,żal pozostaje że tak to się kończy, ale  jak place za pasze czy paliwo nawozy lub opłacam rachunki to nikt nie zrozumie że nie mam kasy bo z sentymentu mleko odstawiam poniżej kosztów produkcji

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Najbardziej smieszy mnie to w Łowiczu ze od czasu gdy jestem na wymowieniu tak parametry mleka obcinaja zeby zaplacic jak najmniej hahahha bo skoro ma sie stado pod ocena i wyniki wychodz tl 4,05 bi 3,36 a lowicz wysyla sms z parametrami tl 3,39 bi 3,23 to jest czysta gra na niekorzyść rolnika zal heszcze tylko za wrzesien kase ściągnąć i witaj mlekovito. A co do tego 10 gr to chyba glupi w to wierzy. Ceny mleka obnizaja od marca gdzie było mniejsze zadłużenie to teraz podniosa gdy jest pomad 110mln zadluzenia ??? Ahahha

Opublikowano

Nie chciałem nikogo obrazić.  Ale i mnie też brakowało paszy od kiedy zajmuje się tym ja tego problemu nie ma. Regularne przesiewanie traw odpowiednie naworzenie i plon jest. Moja baza arealowa jest minimalna w porównanie do stada a jednak tego problemu nie ma.  Np ostatnio zaorałem łąkę która była 4 sezony a to dlatego że nie było już tam kończyny. Śmiali się Ci co nigdy nic nie zrobili że po co skoro nie tak dawno to robiłem.  A potem lament ze u mnie padał deszcz czy coś a u niego obok nie ns trawę mam a on jakieś odrosty. Jeśli ktoś się poczuł urażony przepraszam.

Opublikowano (edytowane)

To Ty suszy porządnej chyba nie widziałeś. Przesiewanie, nawożenie g..o da jak wody nie było. Siane i nawet wilgotne łąki poschly. W ubiegłym roku z kolei wszystko pływało i zebrać się nie dało sporej części. I jak te zapasy na 1.5 roku narobić?

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Widziałem widziałem jednak to w warmińsko mazurskim odnotowano najwięcej arealow kwalifikowanych pod klęskę suszy. A co z tym Rypinem kupi to ktoś czy po prostu wszystko będzie stało i niszczalo?  Co do zapasów fakt też zostało mi 10 ha lak sianych które dawały plon 2 i 1 rok widok kiepski wody za kostki.  Ale inne dały taki plon ze do tej pory skarmiam 3 pokos. A w chwili obecnej mam ponad 600swierzej trawy Plus 150 siana sypalem nawozy wieczorami na 2 trawy i mimo suszy i tak te180 wpadło a z tych kiepskich odrostow zrobiłem siano.  Na wsi jest jedno gospodarstwo które ma zapas traw kukurydzy m jakieś 5 lat w tym roku wszystko sprzedaje ludziom.

Opublikowano (edytowane)

A mieliście kiedyś sytuacje że próby somatyki wzięte jednego dnia i u zootechnika 350 a mleczarnia 750? Jak to możliwe?

U nas polmlek wczoraj wycenił tłuszcz 4.0 białko 3.2 ilość 15-30 tys. 1,40 zł netto

Edytowane przez grucha18
Opublikowano
8 godzin temu, Adamqq3 napisał:

Najbardziej smieszy mnie to w Łowiczu ze od czasu gdy jestem na wymowieniu tak parametry mleka obcinaja zeby zaplacic jak najmniej hahahha bo skoro ma sie stado pod ocena i wyniki wychodz tl 4,05 bi 3,36 a lowicz wysyla sms z parametrami tl 3,39 bi 3,23 to jest czysta gra na niekorzyść rolnika zal heszcze tylko za wrzesien kase ściągnąć i witaj mlekovito. A co do tego 10 gr to chyba glupi w to wierzy. Ceny mleka obnizaja od marca gdzie było mniejsze zadłużenie to teraz podniosa gdy jest pomad 110mln zadluzenia ??? Ahahha

Mi żadne parametry nie spadły, według mnie to sa pieniądze mlekpola żeby więcej dostawców nie uciekało

Opublikowano

Najwyższy czas na ostateczne sfinalizowanie rozmów, pierwsze decyzje konsolidacyjne oraz ogłoszenie na jakich zasadach nastąpi przejęcie, nowy cennik, czy będą nowe trasy odbioru, czy będą zmiany w pobieraniu prób itp. itd.

Opublikowano
52 minuty temu, zkordalski napisał:

Widziałem widziałem jednak to w warmińsko mazurskim odnotowano najwięcej arealow kwalifikowanych pod klęskę suszy. A co z tym Rypinem kupi to ktoś czy po prostu wszystko będzie stało i niszczalo?  Co do zapasów fakt też zostało mi 10 ha lak sianych które dawały plon 2 i 1 rok widok kiepski wody za kostki.  Ale inne dały taki plon ze do tej pory skarmiam 3 pokos. A w chwili obecnej mam ponad 600swierzej trawy Plus 150 siana sypalem nawozy wieczorami na 2 trawy i mimo suszy i tak te180 wpadło a z tych kiepskich odrostow zrobiłem siano.  Na wsi jest jedno gospodarstwo które ma zapas traw kukurydzy m jakieś 5 lat w tym roku wszystko sprzedaje ludziom.

Rypina nikt nie kupił.  Za mała mleczarnia za duze długi. Rolnicy całymi wioskami przeszli do innych mleczarni. Przedstawiciele sami jezdzili po terenie i werbowali.

Ponoć Rotr kupuje mleko przerzutowe i produkcja trwa ale jaka prawda nie wiem .

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, grucha18 napisał:

A mieliście kiedyś sytuacje że próby somatyki wzięte jednego dnia i u zootechnika 350 a mleczarnia 750? Jak to możliwe?

U nas polmlek wczoraj wycenił tłuszcz 4.0 białko 3.2 ilość 15-30 tys. 1,40 zł netto

A ja juz myślałem że tylko w mlekpolu takie rzeczy. U mnie z tego samego odbioru w mleczarni 550(poprzedni odbor ok 1000)a u weta jednego i drugiego po ok 220. Pytam jak to możliwe- To nie wiesz?cud

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
dla żartów rzuciłem na poprzedniej stronie, że mlekpol dla Łowicza dopłaca. Myślicie że Borawski byłby taki głupi aby wsadzić kasę w niepewny biznes? chyba, że między sobą ustalili sposób przejęcia mleczarni, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Mleczarnia a raczej rada Łowicza jest nieprzewidywalna, tym bardziej po tym jak odwołała się poprzednia, tzn. zrezygnowała przed samymi najważniejszymi decyzjami w całej waszej historii. Kto uwierzy w te bajki, że nagle sytuacja finansowa się polepszyła jak kilkanaście dni wcześniej planowano połączenie z inną marką i wyszły na jaw długi i przekręty. Tonący brzytwy się chwyta
Opublikowano
rada mlekpolu przyjechała na zebranie dużo wcześniej, więc miała czas się dogadać i możliwe że po cichu wszystko jest rozgrywane oraz to, że mlekpol nakazał dołożyć do ceny premię, bo faktycznie przejąć same budynki bez dostawców to gówno a nie interes
Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.08.2018 o 09:07, zkordalski napisał:

A u nas nie? W moich stronach średni zbiór zborza to 2.5 tony a słomy mają po 2-3 bele z ha. Jak patrzę na yt niektórzy kosza 3 trawy gdzie u nas 2 zeszły dopiero tydzień temu akosze jako jeden z pierwszych bo mam w miarę co.....aby kukurydza się trzyma dziś kolejna odstawa z 1200 zeszły w dwa tygodnie na 960.... porażka 

gdzie ta agrotechnika i nawozenie  ze takie slabe plony twój post a przeciez  susza to nie problem dobra odmiana i powinieneś mlocic 8t 

A tak poza tym President od września +5gr

Edytowane przez komodo
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Mówię o paszy objetosciowe nie teściowej ☺ i co do plonu zborza napisałem  w moich stronach nie ze u mnie ja miałem średnio od 4-5 T najgorzej wypadł owies bingo który był spalony ale dzięki obornikowi i szybkiemu siewie było jako tako.

Opublikowano

W mlekovicie ma być premia kukurydziana za wrzesień. Pewnie info. A w mlekpolu była jakaś podwyżka bo słyszałem o 12groszach

Opublikowano

Tylko Was informują o premiach za mijający miesiąc a nas za przyszły także dowicie się chyba na koniec września jeśli rzucą za wrzesień.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v