Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sprawdź cenę na stronie campiny biorac pod uwagę że jest za kg a nie litry % tł białka i średnie dostawy jakie trzeba mieć  bo chyba żyjesz w nibylandi jeżeli mówisz że Mlekpol jest źle nastawiony do rolnika

• Thanks 1
Opublikowano
albo przed zebraniami uda się w każdym okręgu ogranac ludzi albo nic z tego nie będzie bo ludzie ani nie mają świadomości co się dzieje ani nawet nie chodzą na zebrania,przyjmują wszystko co im jaśnie panujący łaskawie da.Tylko pełną mobilizacja bo pojedynczo jak pójdziemy to co to da, przynajmniej trzeba spróbować a co do wyborów gdzie w okręgu 150-180dostawcow delegat wybrany został 10glosami czy to zgodne ze statutem spółdzielni?
Opublikowano

Zgodne zwykla najwieksza ilosc glosow. Moglo przyjsc ze 180 tylko 10 i tak sie liczy tak jesy skonstruowany statut bo nawet 33% dostawcow bys nie zebral. Bo ludzie nie mysla. Albo wola gebe trzymac na klodke nawet jak widza ze cos jestcnie tak. Bo sie boja urojonych rzeczy.

Opublikowano
10 minut temu, MleczArek napisał:

sprawdź cenę na stronie campiny biorac pod uwagę że jest za kg a nie litry % tł białka i średnie dostawy jakie trzeba mieć  bo chyba żyjesz w nibylandi jeżeli mówisz że Mlekpol jest źle nastawiony do rolnika

O czym ty kur*a piszesz?? Gdyby w nas panstwo ładowało chcociaż połowe tych pieniedzy co oni dostają, nikt by sobie takimi rozmowami d*py nie zawracał. My jesteśmy uzależnieni od mleczarni a oni to wykorzystują. I dziwisz się, że ktoś chciałby to zmienić?????¬¬¬¬¬¬

Opublikowano

Ha ! Proszę cię przeczytaj ost 2-3str nikt nic nie koloryzuje sama prawda. Kto tu buja w obłokach to nie wiem, chyba trzeba naprawdę nie mieć za grosz zdolności oceny sytuacji żeby tego nie widzieć. To jest przedsiębiorstwo gdzie siedzą ludzie, którzy mają zaplanowane ruchy na pół roku naprzód jak pociągać za sznurki. 

Śmieliśmy się z mlekowity i ich sms, a tymczasem mlekpol nas wyciupciał jak chciał. Wychodzi na to, że u nich za sznurki jeszcze pociągają amatorzy. 

Przygotowali już sobie grunt pod stały dochód z udziałów podnosząc kilkukrotnie wartość zasłaniając się że wysoka cena to powoduje. Kto umie liczyć ten policzył ile cena miała na to wpływu. Teraz zobaczycie że takie akcje jak pod koniec roku z udziałami to będzie norma, a każdemu brakuje do spłaty 100% masakrycznie ilości. To jest dobrze zaplanowana gra 

Opublikowano
Jak mleczarnia filmie orła to syndyk z udziałów państwu podatki a potem tym hienom zapłaci a my z długami zostaniemy, spółdzielnia to super twór bo oni tam za nic nie odpowiadają,toż to nasze, wezmą teczkę, kasę i baj,problem udziałowcom zostanie
Opublikowano

DanielFarmer skoro tak bardzo chcesz zmieniać świat to dlaczego Cię ludzie na delegata nie wybrali? Nie startowałeś bo za mleczko dobrze placili, a jak obniżka to przebudzenie[wyr*chany bez mydła]  ale ok za 4  lata Cie wybiora pojedziesz na wybory  rady  i z ogromnym elektoratem dostaniesz  5 glosow a  taki   co śpi na zebraniach janek dostanie zamiast 30 to 25 głosów  a na  wiosce powiedza ty Cipko cena  jak  glosowales

Opublikowano
Było nas 20na zebraniu,zgłosiło się trzech odrazu to co miałem 4? głosowałem na nowego niestety się nie udało.O to chodzi że trzeba by tych delegatów większość wymienić a to nie będzie łatwe...ja nie muszę rządzić,ważne żeby ktoś mądry rządził w naszym interesie...
Opublikowano

Panowie spokojnie na wszystko przyjdzie czas bańkowcow i niemyślący którzy za wódeczkę idą glosowac się skończą bo rynek sam to zweryfikuje za 4lata zostaną świadomi i samodzielni rolnicy bo porostu inni nie będą mieli racji bytu

Opublikowano
Kargo nie za wódeczkę tylko za 50tys rocznie.A rynek zanim tych u góry zweryfikuje to nas może nie być :) Aleee widać jacy wszyscy odważni, mlekpolowcow na forum multum ale cichutko siedzą bo jeszcze im mleko nie przejdzie haa
Opublikowano

Tak jak sierpczoki jak mieli cenę Lux krzyczeli jebać biedę jak mają ni jaką to jedyne co mogą powiedzieć to że kocham mlekovite ale ja przynajmniej się pojechałem zapytać czemu taka planowana chora według mnie inwestycja w Egipcie i chociaż to głos ni jaki to mają świadomość że dostawcom to jakoś nie odpowiada 

Opublikowano

Daniel mówiłem o tych co delegatów wybierają. A gdzie się pytałeś i co ci odpowiedzieli?? 

Opublikowano

Mistrz o czym ty prawisz, chyba normalne że jedna osoba nic nie zdziala, najpierw trzeba się skrzyknąć poświęcić czas pojeździć po tych świadomych i przetłumaczyć. W pojedynkę można sobie pobrykać, musi iść większość rady 

Opublikowano

Co tu sie dziwić jak są regiony gdzie rolnicy nazywają mleczarnie i przewoźników w szczególności mafią, bo ponoć Ci którzy dają sie doić ponoć płacą kierowcom żeby mleko "przechodzilo".

Opublikowano
14 godzin temu, alfa napisał:

ma byc obnizki 10 gr plus zabranie oceny tak bylo mowione i tak bedzie na fakturze za miesiac bedzie widac a z ktorego potpunktu zabieraja to juz chyba sam prezes decyduje. Czareczek to pochwal sie zdjeciem fak. Z cena litra bez ilosci i nazwiska jak sie boisz a no i po odjeciu udzialu bo ja takowa widzialem i szalu nie ma a nikt z piatnicy nie chce sie pochwalic zdjeciem tutaj

Gdybym oddawał do Mlekpolu to za styczeń patrząc na wasz cennik i moje parametry miałbym 1,54 netto. W Piątnicy mam cenę za styczeń 1,66 netto. Czyli w Mlekpolu wyszło by mi brutto 1.62 tylko nie wiem ile u was biorą na udziały. W Piątnicy wyszło mi 1,74 brutto po odjęciu 10gr na udziały zostaje mi 1,64

Opublikowano
49 minut temu, zkordalski napisał:

Tak jak sierpczoki jak mieli cenę Lux krzyczeli jebać biedę jak mają ni jaką to jedyne co mogą powiedzieć to że kocham mlekovite ale ja przynajmniej się pojechałem zapytać czemu taka planowana chora według mnie inwestycja w Egipcie i chociaż to głos ni jaki to mają świadomość że dostawcom to jakoś nie odpowiada 

Człowieku co cię ten Sierpc tak boli? Któryś raz w nas uderzasz. O ch*j ci chodzi? Powlaz jeszcze swojemu prezesowi w tylek to na następnej fakturze będziesz miał pozycje,, dupowlazenie +3 gr"

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

W mlekovicie mało kto 1,8zl brutto mial w grudniu

Opublikowano

powiem wam ludzie ze nie ma co się spinać,prawda jest taka, że zmienić,albo poprawić to sobie można jak rzucisz w cholerę krowy,mleczarnie znają charakterystykę produkcji,wiedzą że co drugi mleczarz zadłużony na maksa,więc lecą sobie z nami bo wiedzą , że mogą. Ja w czasie ostatniego kryzysu obiecałem sobie że kolejnego okresu dojenia krow  za złotówkę nie wytrzymam psychicznie i jeśli to nastąpi skasuje stado. Jakby co dam znać że krowy na sprzedaż;)

Opublikowano

Mlekpol bierze 2gr od litra. No chyba ze jest hossa to na koniec roku troche to wzrasta w grudniu. W 17 wyszlo chyba ze 20gr za grudzien na udzialy. Ale to taki strzal bardzien bo nie pamietam dokladnie

Opublikowano
53 minuty temu, KARGO napisał:

W mlekovicie mało kto 1,8zl brutto mial w grudniu

I to z 10 groszami co poszły na udział a do ręki dostało się poniżej 1,7 brutto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v