Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, soltys48 napisał:

Teraz w okolicy @Dream1990 będą przetargi i tam dopiero będą rekordy a najmniejsza działka 60ha

tzn? od kogo? 

Aaa już widzę

Edytowane przez Dream1990
Opublikowano

@Paulina1985 Czy wzamjan za Pollene JK do zasuszenia ćwiartki można użyć ?

Płyn Lugola - co to jest ?

Płyn Lugola, czyli wodny roztwór jodu w jodku potasu. 1 g płynu zawiera dwie substancje czynne tj. 10 mg jodu i 20 mg jodku potasu. Płyn Lugola przechowuje się w ciemnej buteleczce ze szkła, bez dostępu do światła. Nie zawiera on alkoholu. Preparat dostępny w aptece bez recepty (

Opublikowano

W okolicy jeden tak wydzierżawił ziemię pod fotowoltaikę że zamiast za całość zajętego pola płacą mu tylko za stopki od tych paneli. 

Się chłop zdziwił bo miało być pięknie a wyszło taniej niż sąsiedzi dawali za dzierżawę:D

W Żelechówie w PGR za hektar pola chłop płaci ponad 3000 wcześniejszy płacił 8000

We wsi poszło ostatnio gospodarstwo 5ha za ponad 100 hektar, ziemia dobra tylko mokra i różne figury geometryczne, pole wapna nie widziało chyba nigdy, budynki tyle że są. 

Opublikowano
11 minut temu, Azor07 napisał:

@Paulina1985 Czy wzamjan za Pollene JK do zasuszenia ćwiartki można użyć ?

Płyn Lugola - co to jest ?

Płyn Lugola, czyli wodny roztwór jodu w jodku potasu. 1 g płynu zawiera dwie substancje czynne tj. 10 mg jodu i 20 mg jodku potasu. Płyn Lugola przechowuje się w ciemnej buteleczce ze szkła, bez dostępu do światła. Nie zawiera on alkoholu. Preparat dostępny w aptece bez recepty (

z plynem lugola nie eksperymentowałam. Jak piszesz ma też potas, nie wiem jak to sie bedzie zachowywało w ćwiartce. Może ktoś uzywał 🤷‍♀️

preparat powinien na pewno zawierac glownie JOD, a tu masz 2:1 dla Potasu 

Opublikowano

Krowa drugiej na wymie na deptała, od dwóch dni jest w jednej ćwiartce krew, dostała przeciw zakrzepowy i mastiplany. 

Jest sens ją dalej leczyć czy zasuszyć? 

Opublikowano
6 minut temu, karol6130 napisał:

Krowa drugiej na wymie na deptała, od dwóch dni jest w jednej ćwiartce krew, dostała przeciw zakrzepowy i mastiplany. 

Jest sens ją dalej leczyć czy zasuszyć? 

czekać killa.dni, smarować altadermem albo octem. A po co od razu mastiplan na krew w mleku? 

Opublikowano

Żeby zapalenia nie było, lekarz najpierw kazał mastijet, ale że miałem mastiplany to powiedział że też mogą być. 

Z mastiplanami jest średnio, jedni mają drudzy nie, cena też skacze, od 13 do 16 zł. 

Opublikowano

Ja mam sporo krwi w mleku i na 12szt jedna wyjechała, bo to bylo zakażenie a nie tylko krew, i jedna dostała zapalenie, a reszta spokojnie się zdoiła chociaz na poczatku zatykały sie skrzepami, bez leków, samo zdojenie i smarowanie mascią (tylko pierwsze dwa.dni). Nawet kiedyś od jednego lekarza słyszalam, ze antybiotyk pogarsza. Ale co lekarz to teoria. Ważne zeby przeszło.

Ja bym poczekała i ja doiła. Zwykle po kilku dniach przechodzi, najdluzej chyba 2 tygodnie sie bujaliśmy.

P.S...Lepiej powiedzcie czy Tetra Delta wraca 😂

Opublikowano

@Paulina1985 a co byś ty zrobiła rok wcześniej był problem z tą ćwiartką (rozerwany strzyk ) bo po wycieleniu były grudki różne  były podawane tubostrzykawki , antybiotyk i nic nie pomogło zasuszyłem i teraz po wycieleniu nic z tej ćwiartki nie leci (nieraz jeden grudek) ćwiartką jest nabrzmiała . Drugie moje pytanie poprzednim razem po ocieleniu na drugi dzień nie wstawała dostała kroplówkę wapniową raz pomogła i teraz ten sam problem po pierwszym podaniu wstała i za kilka godzin znowu nie wstawała była powtórka kroplówki na razie jest ok. tylko wet mówił aby pomyśleć o jej sprzedaniu bo to się będzie powtarzać już po ocieleniu co ty na to ? Dodaj jeszcze krowa nie jest typowo mleczna 20-25 litrów dla cieląt choć teraz nawet połowy tego niema wycielone w poniedziałek o 3gdz krowa z 2010 roku .

Opublikowano (edytowane)

1. pytanie : ja bym tę ćwiartkę zostawiła, prawodpodobnie stan zapalny lub tkanka bliznowata w środku się ulokowała. Tez mam teraz po wycieleniu taką jedną delikwentkę. Doimy na 3 strzyki, z tym nieczynnym (chociaż cwiartka duża) nic nie robimy. Jeśli bedzie widac oznaki ogolnoustrojowych problemow (temperatura, spadek pobrania paszy, spadek mleka) to wejdziemy z antybiotykiem ogolnym i lekami przeciwzapalnymi. Najwazniejsze zeby z tej cwiartki nie lał się syf, a jesli tak jest to wypalilabym cwiartkę raz jeszcze. (u mojej nic nie leci, daje z trzech 20l na udój )

2. drugie :  zbadaj krew. Co z watrobą? jeśli parametry kijowe to rzeczywsicie bedzie sie powtarzać, ale! pamiętaj, ze watroba ma mozliwosc regeneracji, lekarz moze podać coś co w tym pomoze, a oprocz tego wlewki do pyska z ostropestem plamistym. Moze to tylko brak fosforu?  Ja też mialam takie "babcie", że po kilka razy po porodzie lekarz przyjezdzał wlewy robić, przeżyły, doją się i nie myslę na razie o sprzedaży. Jeśli ta Twoja bedzie stabilna i w 30.dniu laktacji to zrob znowu badanie krwi i zobaczysz w jakim stanie znajduje się wątroba. Moze to kwestia przygotowania do porodu?

P.S. pytanie czy ta krowa dobrze pobiera żarcie ? teraz spojrzalam na wiek 😆 no sluszny wiek, 11lat to ktora to jej laktacja? moze ekonomiczniej rzeczywiscie ja sprzedac ?

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
24 minuty temu, soltys48 napisał:

Chłopaki już złożyli protest że za duże działki

Podzieliby na 15-20ha to ile osób byłoby zadowolonych. Dobrze że można licytować tylko w 1 przetargu.

Opublikowano
42 minuty temu, Azor07 napisał:

@Paulina1985 a co byś ty zrobiła rok wcześniej był problem z tą ćwiartką (rozerwany strzyk ) bo po wycieleniu były grudki różne  były podawane tubostrzykawki , antybiotyk i nic nie pomogło zasuszyłem i teraz po wycieleniu nic z tej ćwiartki nie leci (nieraz jeden grudek) ćwiartką jest nabrzmiała . Drugie moje pytanie poprzednim razem po ocieleniu na drugi dzień nie wstawała dostała kroplówkę wapniową raz pomogła i teraz ten sam problem po pierwszym podaniu wstała i za kilka godzin znowu nie wstawała była powtórka kroplówki na razie jest ok. tylko wet mówił aby pomyśleć o jej sprzedaniu bo to się będzie powtarzać już po ocieleniu co ty na to ? Dodaj jeszcze krowa nie jest typowo mleczna 20-25 litrów dla cieląt choć teraz nawet połowy tego niema wycielone w poniedziałek o 3gdz krowa z 2010 roku .

A podawałeś po kroplówce tetanusan? Ja zawsze jak czuje kłopoty to już po porodzie nastrzykuje krowę, w razie czego jak trzeba kroplówkę to po niej też kilka dni podaje i zazwyczaj dobrze się sprawdza

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Paulina1985 napisał:

1. pytanie : ja bym tę ćwiartkę zostawiła, prawodpodobnie stan zapalny lub tkanka bliznowata w środku się ulokowała. Tez mam teraz po wycieleniu taką jedną delikwentkę. Doimy na 3 strzyki, z tym nieczynnym (chociaż cwiartka duża) nic nie robimy. Jeśli bedzie widac oznaki ogolnoustrojowych problemow (temperatura, spadek pobrania paszy, spadek mleka) to wejdziemy z antybiotykiem ogolnym i lekami przeciwzapalnymi. Najwazniejsze zeby z tej cwiartki nie lał się syf, a jesli tak jest to wypalilabym cwiartkę raz jeszcze. (u mojej nic nie leci, daje z trzech 20l na udój )

2. drugie :  zbadaj krew. Co z watrobą? jeśli parametry kijowe to rzeczywsicie bedzie sie powtarzać, ale! pamiętaj, ze watroba ma mozliwosc regeneracji, lekarz moze podać coś co w tym pomoze, a oprocz tego wlewki do pyska z ostropestem plamistym. Moze to tylko brak fosforu?  Ja też mialam takie "babcie", że po kilka razy po porodzie lekarz przyjezdzał wlewy robić, przeżyły, doją się i nie myslę na razie o sprzedaży. Jeśli ta Twoja bedzie stabilna i w 30.dniu laktacji to zrob znowu badanie krwi i zobaczysz w jakim stanie znajduje się wątroba. Moze to kwestia przygotowania do porodu?

P.S. pytanie czy ta krowa dobrze pobiera żarcie ? teraz spojrzalam na wiek 😆 no sluszny wiek, 11lat to ktora to jej laktacja? moze ekonomiczniej rzeczywiscie ja sprzedac ?

To jej 10( ocieleniu ) pobiera pasze ,nad wątrobą nawet nie myślałem bo to jak to się mówi zwykłą krowa (mamka ) ,przed wycieleniem dostawała witaminy takie od opadów bllenmast josera może za mało . Czyli przy takiej krowie też może wątrobą szwankować ?         @komizmo nie wiem co wet podawał po ocieleniu zastrzyk bo miała 39.5 dopiero za ok12gdz kroplówkę i też jakieś zastrzyki (nic nie mówi co podaje bo to technik i nie wpisuje się w książkę leczenia ) 

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Krew to jeszcze nic gorzej jak powstaną krzepy i trzeba będzie ręcznie to zdoić. 

Chyba, że tylko sam strzyk przygnieciony. 

Nie ma chyba nic gorszego jak zdajanie skrzepów. Aż mną wzdryga jak sobie to przypomnę. 

Opublikowano
52 minuty temu, Azor07 napisał:

To jej 10( ocieleniu ) pobiera pasze ,nad wątrobą nawet nie myślałem bo to jak to się mówi zwykłą krowa (mamka ) ,przed wycieleniem dostawała witaminy takie od opadów bllenmast josera może za mało . Czyli przy takiej krowie też może wątrobą szwankować ?         @komizmo nie wiem co wet podawał po ocieleniu zastrzyk bo miała 39.5 dopiero za ok12gdz kroplówkę i też jakieś zastrzyki (nic nie mówi co podaje bo to technik i nie wpisuje się w książkę leczenia ) 

im starsza krowa tym wątroba może byc w gorszym stanie, tak jak ze starymi ludzmi 😁  Hepatil i te sprawy 😁 Moja ś.p. babcia ciagle raphacholin brała czy jak to sie nazywa. 

Jak przed wycieleniem nie dostawała odpowiedniej dawki, pewnie tez bez soli gorzkich, to nie ma się co dziwić, ze trochę.jej się noga powinęła. Przypatrz jej się, jak Ci na niej zależy, daje mleko, je, to poczekaj i obserwuj. Przed wycieleniem dawaj im cos lepszego niz witaminy dla opasow ;) mają inna zapotrzebowanie. To nie była "tylko" mamka :) tylko krowa w wysokiej ciaży i do tego jeszcze starsza :) trzymamy kciuki. Jesli w dobrej kondycji i je, to ja bym jej dała szansę.  Twoja decyzja. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, roni9411 napisał:

A jak to sprawdzić?

kał do badania wysłać do laboratorium albo wet z dobrym mikroskopem i ogarnięty(ale nie powie Ci konkretnie co to za pasożyty, najwyżej z jakiej grupy)

2 godziny temu, Dream1990 napisał:

Podzieliby na 15-20ha to ile osób byłoby zadowolonych. Dobrze że można licytować tylko w 1 przetargu.

Można we wszystkich do momentu jak wygrasz, byłem wczoraj to wiem

i jeszcze słówko co do licytowanie 3 - 4t pszenicy za ha i sienie rzepaku i zbóż to dla mnie chore. Nawet jkj wyjdzie się na plus do oddawać więcej dla Państwa niż sobie zostaje w kieszeni - parodia, szanujmy swoją pracę. Też by mi się przydało kilka hektarów więcej ale przy takich czynszach to wolę kupić gotowe pasze a nie zapi....alać jak głupi.

Edytowane przez Troker1979
ortografia
Opublikowano
roni9411 napisał:

10 godzin temu, Troker1979 napisał:

może zarobaczona?

A jak to sprawdzić?

nie wiem czy coś z tego będzie. mam takie 2 szt, im starsze tym bardziej pogłębia się różnica we wzroście. odrobaczone 2x i nic. pewnie nic z nich nie będzie bo 15 mc a wzrost 9

Opublikowano
2 godziny temu, Dream1990 napisał:

I co z tego? Kolega z trzema braćmi i siostrą stają każdy do innej działki