Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mi się wydaje że jakieś zwarcie jak palił się tylko dach. 

W sąsiednim powiecie 2tyg temu też obora się spalila prawdopodobnie od dojarki bo była zamontowano na stronie obory. 

Opublikowano
3 godziny temu, niesamowity90 napisał:

A jakie szambo się wylewa w komentarzach, typu:

"Pewnie nie szło i podpalili"

"Jak im dopłaty przyjdą to konto w szwach pęka"

"Płacą KRUSU 300zł na całą rodzinę i podatków nie płacą"

Kto nie wziął takiej działalności we własne ręce, nigdy nie zrozumie kogoś kto ciężko pracuje na taki chleb całe życie...

Ci co tak piszą to ku*wy nie ludzie.

• Like 2
Opublikowano

Jaki macie skład paszy treściowej która mieszacie sami? Jak to wychodzi cenowo?  Przy okazji się spytam jeszcze jaki macie skład premii po wcieleniu jeśli ktoś stosuje... 

Opublikowano
29 minut temu, radekz200 napisał:

Co sadzicie o bolusach karotenowych? 😛

A po co to,? żeby mleko miało kolor :ph34r:

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

A po co to,? żeby mleko miało kolor :ph34r:

Pamiętam dekady temu ojciec kupił kilka przyczep marchwi i tym krowy karmiliśmy. Wtedy to mleko miało kolor dopiero. Nawet i smak był taki jakby słodszy.  

Opublikowano
11 godzin temu, radekz200 napisał:

Co sadzicie o bolusach karotenowych? 😛

Wrzucam od dwóch lat w 30 i czasem w 60dniu od porodu, oczywiście nie wszystkim. W ubiegłym roku wyszło mi około 1,5 słomki na sztukę. Dobre Wieloródki robione sexem. 

Opublikowano
danielhaker napisał:

1 godzinę temu, norbert098 napisał:

Dostaliście już nowy raport z federacji o indeksach samic ?

Tak, na początku stycznia miałem udój :)

i jak wyszło z pfami i reszta 😂

Opublikowano

Może ktoś podać sklad swojego Tmr dla 1 grupy ? chodzi mi o to ile i jakich tresciwych podajecie. bo chce soje czyms zastapic bo przy obecnej cenie sensu nie widze zakupywac zboze i soje i samemu robic

Opublikowano

Szybkie pytanko,  zasuszylem krowe i bylo ok, dzis zauważyłem że jedna cwiartka napuchnieta lekko twarda. Nie goraca , z cwiartki leci czarna wydzielina po wycisnieciu tak jakby mega ciemna krew jakby skrzepy. Możliwe że druga krowa jej cwiartke uzadzila? Co z tym zrobić? Do wycielenia dluga droga.

20210120_164823.jpg

Opublikowano

Jak macie zrobione w stodole pod jalowki? Nie wiem jak będzie lepiej zrobić na równo tak jak stół paszowych będzie tylko wylać murem pod drabiny zatrzaskowe czy tam gdzie będą stać to zrobić glebiej. 

Opublikowano

@ChiquitaB no uderzona pewnie. Zależy jaka dluga droga do wycielenia. Jesli wiecej niz 60 dni to śmiało dój ją kilka dni i poczekaj az.z.krwi będzie mleko i wtedy ponowne zasuszenie. Do tego masci schladzające. Ale możesz też zaeksperymentować i zostawić 😁  tylko co sie wydarzy w ćwiartce 🤷‍♀️

Opublikowano
artek27 napisał:

Jak macie zrobione w stodole pod jalowki? Nie wiem jak będzie lepiej zrobić na równo tak jak stół paszowych będzie tylko wylać murem pod drabiny zatrzaskowe czy tam gdzie będą stać to zrobić glebiej. 

głębiej zależy jak duże sztuki tam beda . mam około 60cm chyba

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie zdając bede bo inaczej pewny problem bo skrzepy się zrobia twarde.

Ja w stodole mam na głębokiej. Wywalane co 3 msc . Glebokosc pewnie z 1m. Jalowki male sięgają do paszowego akurat 😅 wywalam jak rowno z paszowym gnoju jest. Murek mam z 10cm nad paszowy wylany. Minus taki ze wywalam cyklopem bo nie mam jak wjechać do skojcow.

Edytowane przez ChiquitaB
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, ChiquitaB napisał:

Pewnie zdając bede bo inaczej pewny problem bo skrzepy się zrobia twarde.

Ja w stodole mam na głębokiej. Wywalane co 3 msc . Glebokosc pewnie z 1m. Jalowki male sięgają do paszowego akurat 😅 wywalam jak rowno z paszowym gnoju jest. Murek mam z 10cm nad paszowy wylany. Minus taki ze wywalam cyklopem bo nie mam jak wjechać do skojcow.

A ile wejdzie takich do zacielenia na powierzchni 12X6?