Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, radekz200 napisał:

Co tam krowa pije za drinka? 😛 

pije tajemnicę sukcesu 🤐 🤣 o ktorej juz wszędzie pisałam 🤣 taka to tajemnica 😂

17 minut temu, slawek74 napisał:

pewnie swojak 😁

Nieee, ale dostałam takie coś ostatnio z podlasia 🤣 

20201016_102026.jpg

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Paulina1985 napisał:

a co fajnego w tym jest takiego opasa kupić? 🤔 że cielak w srodku to jeszcze nic nie znaczy, moze była pokryta "dźerzejem" jak to jakiś gość ostatnio na FB napisał 😂 chcialbys wtedy taką "krowę"? ;) Po takim tuczniku też w sumie nie wiadomo czego się spodziewać (tez.mleko), bo tylko na mięcho to jakoś szkoda jałowki zdrowej trzymać.

A to, ze jak napisalem wyzej suma sumarum ma sie jalowke za darmo, a koszty zakupu czy wyhodowania dobrej HF sama znasz, wiec troche trzeba nadoic od tej zeby sie to zwrocila, a ta odrazu zarabia. To oczywiscie nie jest plan na gospodartwo mleczne, tylko alternatywa dla kogos co troche bydlem handluje, troche mlecznych, troche opasow itd. 

Dlaczego odrazu mialaby byc pokryta Jerseyem? A moze Limousine albo simentalem (chociaz sim raczej jalowki nie kryja), wtedy cielak ledwo z tylka wyjdzie i w normalnych czasach juz z 1200 kosztowal.

A co do tucznika, to ja nie mowie o jakiejs super zapasionej, tylko po prostu nie typowy gen HF, duzy kaliber. Mam dwie podobne co na zdjeciu, jedna babcia juz w szczycie daje 35 litrow, spokojna, bezobslugowa, mala somatyka, brak problemow z rozrodem, druga identyczna jak na zdjeciu dopiero druga laktacja, dala maks 32 litry, ale u mnie wydajnosc nie jest ogromna, HFy mi wcale duzo wiecej nie daja, wiec dla kazdego co innego.

Malo bydla kupuje, ale ta czerwona akurat byla kupiona bardzo okazyjnie, bo za 2900 PLN w 6-miesiacu ciazy, dala pieknego cielaka powiedzmy 800-1000zl i do tego odrazu na nia dostalem doplate dla krow, takze policz ile ta sztuka faktycznie kosztowala, a nadal jest te 3-3.5k + warta w dobrej kondycji na mieso, chociaz na mieso sie na zapowiada, bo zaciela sie duzo lepiej od moich HF i patrzac na te "babcie" to raczej dlugowieczne krowy.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

W życiu nie kupilbym pierwiastki. Po pierwsze to cielak w plecy po drugie jeżeli ktoś sprzedaje to już ja sprawdził i często ma jakas wade. Widzę to u znajomych. Nie wiadomo jak była przygotowana do porodu, czyli nie wiadomo jak będzie z rozrodem.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

@asus921 ja się ze wszystkim zgadzam, kazdy robi to co chce oby na plus wyjść i nie sprowadzać.sobie klopotów na glowę.

Opublikowano

W okolicy gość sprzedaje masę wycielonych jałówek, nie dlatego, że mają wady, po prostu stado zdrowie, nie potrzebuje tylu na remont, a zwykle ponad 6 koła za pierwiastkę bierze.

Opublikowano

zalezy czy ktos ma duze stado i sprzedaje systematycznie. Co innego jak jedną czy dwie co jakis czas ktoś ma do opchnięcia.

Opublikowano (edytowane)

no ale tą jedna czy dwie nie sprzedasz jak dobrze sie zapowiada pierwiastka...tym bardziej jak stado małe. Czy sprzedasz pierwiastkę dającą po 40litrów, bo nie masz miejsca? 🤔

Bo ja bym dechami dobudowała scianę i daszek zeby taka sztuke zostawić 🤣

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

A czemu nie? za pierwastkę weźmie sześć a krowe gdyby wybrakował zakładając taką produkcyjną to tylko trzy bo będzie chuda a jak ma zadbane młodzież to za tą krowę będzie jałówka w odpowiednim momencie z paszą u niektórych jest różnie a obory tymi dechami jak to powiedziałaś przystawiać wiecznie nie będzie

Opublikowano

i pewnie styropianku? 🤔🤔🤔🤔🤣 

jakie wy macie dobre serduszka 🤣

A tak na marginesie powiem, że wycieliła nam się krowa, ktorej cwiartkę zasuszałam polleną w poprz.laktacji, i co? i ma w niej mleko 🤣 co prawda tylko 2litry, ale jest, ciekaweeę 🤔