Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jałówka odparzyła sobie między wymieniem a nogami z obu stron.Przerabialiśmy już maczke ziemniaczaną, sudocrem, animedazon i protego. Dwa razy dziennie osuszamy rane i pryskamy. Na początku jest poprawa a potem znów to samo.Wygląda tak jakby ciało jej sie rozchodziło czy pękało. Może brak jej jakich witamin? 

Opublikowano
14 godzin temu, zkordalski napisał:

Posiadam 100 sztuk bez obory przejazdowej. Wychodzimy 6 rano ja wyciągam obornik wszędzie, tata zadaje qq mama treściwą oni kończą zaczynają doic ja idę do byków wracam daje sianokiszonke rano kończymy wszystko o 7.30

To ile czasu doicie, że w 1,5h jest rozdane i wydojone?

Jeśli dajesz rano tylko kukurydzę a wieczorem tylko sianokiszonkę to będzie na pewno szybciej. U mnie też tak jeden robi

Opublikowano (edytowane)

Dajemy zawsze kukurydzę tresciwa witaminy drożdże sianokiszonka. Doimy 22 sztuki teraz na 5 aparatów i kane w kane idzie siara. Doj trwa około 45 minut w tym czasie ss też pojone cieleta.  Średnio z zbiornika wychodzi 26litrów na dzien od sztuki  więc mleko też jest. Dobrze zorganizowany harmonogram mamy.

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Mierzyłeś ten czas? Mam na dojarce minutnik i sam dój 22 szt trwał 1-1,20 h, teraz przy 14 szt 45 min.

Opublikowano
47 minut temu, Thomas2135 napisał:

Mierzyłeś ten czas? Mam na dojarce minutnik i sam dój 22 szt trwał 1-1,20 h, teraz przy 14 szt 45 min.

A na ile aparatow doisz? Bo cos dlugo ci zchodzi. Ja doje 27 sztuk 4 aoaraty udojowe i tez wychodzi jakos tak 45 minut samego dojenia. Z przygotowaniem i pozniej pozmywac to dla jednej osoby przedluza sie do godziny. 

Opublikowano

Tez myślałem ze doisz 100 sztuk w godzinę 9_9 u mnie na 30 sztuk narazie zwykła dojarka na 3 bańki doimy 1,5 godziny. Wiem ze to stary sposób ale za 2 lata myślę że będzie hala udojowa to powinno być sprawniej.  Ma ktoś tutaj hale krowy chętnie do niej wchodzą czy trzeba latac za nimi?

Opublikowano

No odpalamy dojarke tak o 6.30 jest wyłączona i 7.10-15 zależy potem już mycie ale to sama to robi. A my wtedy kończymy tam jeszcze się podgarnie pogłaska cielaka i do domu. Już po śniadaniu jestem  :)

Może MO sa po prostu twardsze i dlatego tyle schodzi. Też mamy sztukę gdzie w tym czasie ze dwie sie wydoja a ona jeszcze. Nie no bez przesady hehe 

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

12 sztuk to ja bańką wydoje w pol h

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano
19 minut temu, tedek2 napisał:

12 sztuk to ja bańką wydoje w pol h

Taaaa..... jasne. :P 

Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Tez myślałem ze doisz 100 sztuk w godzinę 9_9 u mnie na 30 sztuk narazie zwykła dojarka na 3 bańki doimy 1,5 godziny. Wiem ze to stary sposób ale za 2 lata myślę że będzie hala udojowa to powinno być sprawniej.  Ma ktoś tutaj hale krowy chętnie do niej wchodzą czy trzeba latac za nimi?

Krowa jak to krowa. Jedna wejdzie sama,drugą trzeba kacnąć. Najmniejszy problem jest z młodymi krowami. Starsze troche sie ociągają,może dlatego,że dłużej stały na uwięziówce. Jałówki szybko sie uczą idą ze stadem.

Opublikowano

A u mnie z kolei na przewodówce przypada na jedną krowę 15 min z wszystkimi czynnościami. Łatwo sobie policzyć ile np. 3-5 aparatów wydoi w godzinę, pół godziny itd. :) Może to zasługa wydajności, albo po prostu krowy nie mają daru do szybkiego oddawania mleka.:) Mowa o HF.

Opublikowano (edytowane)

I jak u Was na rejonie? Wydajności podskoczyły? U mnie prawie każdy zanotował wzrost, poza nielicznymi osobami, krów również się nie zwiększyło zbytnio, może o 5%. 

Druga sprawa, podana wydajność np. 11149 to tyczy się 365 dni czy jak oni to podają? Na cały rok to jak cie mogę, ale jeśli na 305 dni to nie wiem skąd biorą się wyniki w tych tabletkach, jak co niektórzy nie wiem czy mają w zbiorniku 3/4 tego co jest podane. :D

20180322_101345.jpg

Edytowane przez damianzetor9540