Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
33 minuty temu, pronto1984 napisał:

Witam jestem producentem warzyw. I mam pytanie do mleczarzy. Ale tak z ręką na sercu miałem w. Tym roku marchew ziemniaki. I kapustę. I np. roboty mam od groma no i np ziemniaki sprzedałem średnio za 22 grosze brutto. Miałem 35 ton z ha nie dzierżawę ziemi bo uwzględnieniu wszystkich. Wydatków z ha zostaje mi 800 zł teraz policzcie sobie ze ja mając np 60 ha warzyw musze utrzymać rodzinę. I teraz tak ile np litr mleka by musiał kosztować żeby taki krowiarz wyszedł na zero. Praktycznie tak jak ja. Bo ja myślę ze. 60 groszy brutto ,ale byście musieli wiele czynników uwzględnić. A i dodam ze cena na moje warzywa utrzymuje się już w takich okolicach cenowych. Koło 15 lat 

To zależy od kosztu produkcji bo kazdy ma inny, do tego jakieś kredyty. Napewno wiecej niż 60 groszy

Opublikowano
33 minuty temu, pronto1984 napisał:

Witam jestem producentem warzyw. I mam pytanie do mleczarzy. Ale tak z ręką na sercu miałem w. Tym roku marchew ziemniaki. I kapustę. I np. roboty mam od groma no i np ziemniaki sprzedałem średnio za 22 grosze brutto. Miałem 35 ton z ha nie dzierżawę ziemi bo uwzględnieniu wszystkich. Wydatków z ha zostaje mi 800 zł teraz policzcie sobie ze ja mając np 60 ha warzyw musze utrzymać rodzinę. I teraz tak ile np litr mleka by musiał kosztować żeby taki krowiarz wyszedł na zero. Praktycznie tak jak ja. Bo ja myślę ze. 60 groszy brutto ,ale byście musieli wiele czynników uwzględnić. A i dodam ze cena na moje warzywa utrzymuje się już w takich okolicach cenowych. Koło 15 lat 

Kolego nie rozumiem po co zaczynasz wgl taki temat. Każda produkcja rządzi się swoimi prawami i każdy ma wybór co chce z ziemią robić i co wgl robić i nikt Tb nie każe uprawiać tych warzyw skoro to nieopłacalne , tak jak piszesz od 15 lat.... Skoro my mamy tak dobrze to możesz i Ty próbować swoich sił w mleczarstwie i się przekonać jak jest kolorowo.

• Thanks 2
Opublikowano
8 minut temu, Thomas2135 napisał:

Ja też dzisiaj dostałem i lipa, bo tylko 4 MO w katalogu i to bardzo przeciętne. A nich ich choooooo. Zadzwonię jeszcze i zapytam co mają poza katalogiem.

https://www.evolution-xy.fr/fr/index/bovin/table/46

Tu masz ofertę z evolution powinni każdego ci sprowadzić 

Opublikowano
2 godziny temu, pronto1984 napisał:

800zl z ha ziemniaka ci zostaje? Liczysz robociznę czy jak? U mnie przy średnim plonie 47t/ha przemysłówki wyszło 9tys brutto czystego zysku nie licząc roboty bo ciotki /wujki pomagają

Opublikowano (edytowane)

Lubie takie za przeproszeniem pierdo... jakby Ci,sie nie opłacało to bys nie robił , w warzywach masz dwa lata chude i nastepny rok dobry zawsze tak jest moze w innej kolejnosci, a znam kilku sadownikow. Jak nasz zysku 800zl z ha to z 60 ha masz 48000zl czyli jakies 4000zl na miesiąc plus jakies dopaty to źle? Chciałbym taki zysk 

Edytowane przez Dominiik
Opublikowano

To czy ma zaczynac produkcje mlekani cala debata o tym to jest do temat do ,,luźne rozmowy producentow mleka" a nie tu. U mnie oplacalnosc czytaj zeby przetrwac narazie to jest okolo 1zl. Z tym ze jeszcze mam sporo do poprawy w tym temacie. A tak zeby sie jakos do przodu krecilo to 1,2-1.4 ale to jest w kazdym gospodarstwie sprawa indywidualna. Klasa ziemi, rozrzut dzialek rolnych od gospodarstwa, maszyny, budynki, doswiadczenie chodowcy, genetyka zwierzat i wiele innych nawet szczescie ma ogromne znaczenie xD. Slowem jezeli masz budynki do chodowli to pewnie dal bys raze jakos to popchnac do przodu na poczatek z maszynami uzywanymi. Ale jezeli nie to gigantyczna kasa na start potrzebna zeby tak od zera wejsc w chodowle byla mlecznego.

Opublikowano

Witam.  Ktoś może wie jak to jest z tymi udziałami z mleczarni ??? Zakończyłem odstawę mleka juz ponad 2.5 roku temu złożyłem wniosek o zwrot i cisza... Prezesa nie mogę się doprosić o pieniądze. ktoś moze orientuje się jak to jest od strony prawnej ??? Nie chciałbym zakładać mleczarni sprawy bo z doświadczenia wiem że to długoooo trwa. 

Opublikowano
3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Składał ktoś z tu obecnych na premię dla młodego rolnika? Czy lucerna zalicza się do roślin wysokobiałkowych za którą idzie dostać punkty?

Nie składalem ale wiem ze tak

Opublikowano

Nie w każdym odr są takie ofermy co nic nie wiedzą. Choć u mnie w rejonie nie dba się zbytnio o rolnictwo, to pracownicy są dobrze przeszkoleni. Teraz jednak doradca, który robił mi wnioski, MR czy dopłatowe robi w banku.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

@tedek2 Z pewnego źródła wiesz czy tak usłyszane? W moim odr tacy pracownicy że pożal się Boże, jak się czegoś z internetu człowiek nie dowie albo od znajomych to nic nie będzie wiedział. 

Od dwóch różnych osób więc pewne. Jeden sie zalił ze teraz kukurydzy mnien posieje bo oddal część synowi i on bd musiał posiac lucerne bo mu punktów brakowalo. Natomiast drugi mówił ze i jęczmień i lucerne musi posiac bo dostał całą gospodarke ale też mu by zabrakło

Opublikowano

Nie ma znaczenia przeznaczenie lucerny na nasiona czy paszę?

Opublikowano

Stosujecie tuby zasuszające dla krów? Wielu moich znajomych doi krowy raz dziennie, co drugi dzień i w końcu przestaje...

Opublikowano

99% zasusza z antybiotykiem, ale są nieliczni co potrafią bez i zapalenia nie ma.

Opublikowano

Najważniejsze to zmiana dawki. Ja daję słomę i sianokiszonkę. Doje dwa razy dziennie i nie polecam doju raz dziennie,dużo potem miałem podklinicznych po wycieleniu mimo podania antybiotyku na zasuszenie.