Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
GrzesiekAgro napisał:

41 minut temu, slawek74 napisał:

Znam jednego co ma robota na dwóch nogach 😁 doi karmi sprzata kompleksowa obsluga 😉

Na etanol napędzany?😁

Raczej nie to jego starszy 😀 tylko śmieją się że to robot młody albo leży albo poluje a ten chodzi i zapier..

Opublikowano

Po pierwsze smroda znajdź sobie gdzieś bliżej siebie, po drugie tak jak mówiłem oestrophan mogę podać w dowolnej fazie cyklu plciowego a po 11 dniach ewentualnie powtórka i trafię albo nie najwyżej stracę 100zl  i nie udawaj weta jak nim nie jesteś 😉

Opublikowano

Oj tam oj tam. Jak ktoś ma wiedzę i doswiadczenie i ma mozliwosc poeksperymentować na swoim stadzie niech robi jak uważa, nam nic do tego. Ja zawsze boję się badać jajnikow zeby nie peknąć nic i nie rozregulować, więc ograniczam się do zdeponowania nasienia w odpowiednim miejscu i ew.podania receptalu kilka godzin przed kryciem jak sztuka wczesniej cyste miała 😁

Opublikowano (edytowane)

Dziś był wet, robiliśmy USG na cielnośc, 36 dzień i okazało się że u krowy siedzą bliźniaki. Zostawiać czy resorbowac? Wet jest za usunięciem a ja nie bardzo 😕

Edytowane przez maxler
Opublikowano
1 godzinę temu, martin0000 napisał:

Po pierwsze smroda znajdź sobie gdzieś bliżej siebie, po drugie tak jak mówiłem oestrophan mogę podać w dowolnej fazie cyklu plciowego a po 11 dniach ewentualnie powtórka i trafię albo nie najwyżej stracę 100zl  i nie udawaj weta jak nim nie jesteś 😉

Jak na razie to Ty udajesz weta bo podajesz hormony według własnego widzimisię na podstawie tego co brat Ci powiedział(który notabene chyba też nie jest weterynarzem?). A potem się pytasz w internecie co robić ^_^ 

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Oj tam oj tam. Jak ktoś ma wiedzę i doswiadczenie i ma mozliwosc poeksperymentować na swoim stadzie niech robi jak uważa, nam nic do tego. Ja zawsze boję się badać jajnikow zeby nie peknąć nic i nie rozregulować, więc ograniczam się do zdeponowania nasienia w odpowiednim miejscu i ew.podania receptalu kilka godzin przed kryciem jak sztuka wczesniej cyste miała 😁

Fajnie że chociaż Ty to zrozumialas😉u mnie właśnie tak jest jak mówisz,brat też się denerwuje jak mu mówię żeby znalazł jajniki,bo mówi że nikt tego nie robi a przynajmniej jego tak nie uczyli 😉

Opublikowano
18 minut temu, tumiwisizm napisał:

Tylko jeśli jedno z cieląt będzie bezpłodne to trochę lipa  :/

Często zdarzają sie u mnie w stadzie bliźniaki, jak nie zrzuci to urodzą się różnej płci. Może miałem już 20 bliźniaczych ciąż i nigdy nie było dwóch cieliczek. Nawet po sexowanym krowa zrzuciła w 8 miesiącu i był byczek i cieliczka. 

Opublikowano
3 godziny temu, maxler napisał:

Dziś był wet, robiliśmy USG na cielnośc, 36 dzień i okazało się że u krowy siedzą bliźniaki. Zostawiać czy resorbowac? Wet jest za usunięciem a ja nie bardzo 😕

na 80% już wiesz, że nie zostawisz żadnego z tych cielaków, bo jesli byki to sprzedaż, jeśli parka to sprzedaż. A jak wspomniałeś dwie dziewczyny rodzą się bardzo rzadko. Jeśli mimo tego zależy Ci na tej ciąży to zostawiaj 😁 ja pewnie bym zostawiła i liczyla na dziewczyny 😝   Z tym wywolywaniem resorbowania wlasnie jest tak, ze może nie wyjść kolejne zacielenie, lub dlugo przeciągnąć. Mam pierwiastkę, ktora miala stwierdzoną ciążę, przez przypadek dziewczyna na stażu podała jej prostaglandynę, krowa za dwa dni miała ruję 😪😪😪 Minęły trzy miesiące i nie udało jej się zacielić 😪 

Opublikowano

I ja ostatnio sprzedałem młodą krowę która była taka mała że dostaliśmy tylko 1200zł ale biznes 

mogłem jako cielaka sprzedać  lepiej bym wyszedł 

nie mogłem pokryć bo mocznik miała ciągle 800 ale zdrowa była  i latała na stanowisku tak że aparaty w powietrzu latały 

Od taka historia 

Opublikowano

a wlasnie jak najlepiej obnizyc mocznik u pojedyńczej sztuki? 3msc srednio 350 ruja regularna mimo to nie mozna zacielic. dawalem wyslodki ok 2.5kg dziennie i nic nie pomoglo

Opublikowano

@Xawier nie rozumiem 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ 

A Tak z innej beczki to wiecie co ???

Dzisiaj pan dystrybutor przywiozł mi w workach suchy TMR dla cielaczków z Piasta na sprobowanie(łudząco podobny do wyrobu z deheusa), powiem wam CAŁKIEM CAŁKIEM 🤔 i musli z Piasta (rowniez ludząco podobne do wyrobu musli z deheusa - PSIPADEK?????😏😏), jutro testy 😁 Moze ktoś stosował ? 

Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał:

I ja ostatnio sprzedałem młodą krowę która była taka mała że dostaliśmy tylko 1200zł ale biznes 

mogłem jako cielaka sprzedać  lepiej bym wyszedł 

nie mogłem pokryć bo mocznik miała ciągle 800 ale zdrowa była  i latała na stanowisku tak że aparaty w powietrzu latały 

Od taka historia 

Jak się zakończyła historia z tą leżącą, wyszła czy niet/

Opublikowano
6 minut temu, Xawier napisał:

Tak chyba to powiedzenie brzmi w orginale. Dobrze że zdecydowałaś się na powrót, szkoda że od nowa konto musiałaś zakładać

serio? nie wiedziałam 🤔, bo ja mało oczytana 😪 

No powrót powrotem😊 trochę na innych zasadach😊A konto to tylko obrazki, mi nie szkoda😊

@tumiwisizm serio? jestes zadowolony z ich musli? ja niestett nie bylam, juz dawno nie używaliśmy. To wygląda niezle, trochę szkoda, ze nie ma całego ziarna kukurydzy.

@michalcium mowisz i masz 😁 

20200121_174902.jpg

20200121_175055.jpg