Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, emtec123 napisał:

A ten urlop ma być za zgodą rolnika? Jeszcze nie spotkałem się, by zootechnik pytał czy może nie przyjechać za miesiąc. To jest miesiąc urlopowy w firmie i tyle. Do mnie rok temu na moją prośbę zootechnik przyjechał w sierpniu, bo zależało mi na wynikach i nie było problemu

A za czyja jak nie rolnika? U nas akurat najczęściej brał urlop w grudniu bo próby mieliśmy pod koniec miesiąca więc wypadały na święta, a zootechnik z daleka więc przyjeżdżał na cały tydzień i tak było mu wygodnie, ale jeśli była potrzeba to wolne było w sezonie np. żniwa czy kukurydza i zootechnik nie robił z tym żadnych problemów.

Opublikowano
emtec123 napisał:

38 minut temu, slawek74 napisał:

narpierw płaczą że ludzie od nich uciekają bo drogo bo sytuacjia na ,,górze'' nie ciekawa a oni tych z których żyją olewaja masakra kiedys kierowniczkę rejonową zjechalem bo zrobili sobie ,,urlop'' od moich krów bez mojej zgody to chodzą teraz jak zegarki czasem trzeba walczyć o swoje a nie siedzieć cicho jak mysz pod miotłą my możemy bez nich ale ich bez nas niema

A ten urlop ma być za zgodą rolnika? Jeszcze nie spotkałem się, by zootechnik pytał czy może nie przyjechać za miesiąc. To jest miesiąc urlopowy w firmie i tyle. Do mnie rok temu na moją prośbę zootechnik przyjechał w sierpniu, bo zależało mi na wynikach i nie było problemu

Raz w roku moga nie pobierać prób za zgodą rolnika

Opublikowano (edytowane)

@damianzetor9540 Musisz jednak wejść pod tą ocenę bo nie ujedziesz... Ja jestem od lutego i nie miałem w tym sezonie ani jednej więc jest poprawa bo w poprzednim się zdarzał często.Dorzucanie treściwych i coraz to innych kwaśnych, drożdży czy witamin jest w twoim przypadku bez sensu bo gówno ci zostanie nie pieniądze. Nie wiem ile włókna i sm mają twoje objętościówki ale jak na krowę po wycieleniu to te 17 kg qq i 7 sianokiszonki to jest w kij za mało, jak masz zapasy to staraj się skarmiać więcej bo to najtańsza pasza. U mnie z ostatniego doju u jednej sztuki w 30 dniu laktacji i 37,7 kg mleka idzie 25 kg kukurydzy i 10 kg sianokiszonki a też mam suche i gówniane pasze i to z gleb 6 klasy. Do tego 3-4 kg pełnoporcji 20%białka 7mj energii i tyle samo swojej o podobnych parametrach ze zboża, zwykłej soi i rzepaku i suchego ziarna kukurydzy. Żadnych ddgsów i innego badziewia, najprostsze i najbardziej naturalne komponenty sa najlepsze. I dalej jest niedobór energii bo tł 3.8 bia 2.89 mocznik 201 ale ketozy żadnej i to dosyć powtarzalny wynik w tym roku bo kilka takich sztuk miałem. Problem jest tylko z zacieleniem ale to moja wina bo posłuchałem weterynarza i czekałem aż zdjadą z mlekiem, te które atakowałem hormonami wczesniej albo kryłem bez leczenia mam cielne...  Więc jak masz możliwość to spróbuj wciskac wiecej objętościówek a na pewno nie dodawaj na pałę coraz to nowszych komponentów bo będzie tak jak u mnie w pewnym momencie, połowa wypłaty na pasze i dodatki a reszta na bieżace sprawy a poprawy jak nie bylo tak nie ma.

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

A ile kosztuje tak w praktyce ocena? Jałówki też się liczą do tego? W tej cenie jest jakiś doradca żywieniowy czy za to trzeba osobno dopłacić?

@tumiwisizm więcej kiszonki nie mogę dać bo braknie, już jest wyliczone na styk :( W tym roku zwiększyłem areał trawy 2 x i qq też będzie 40% więcej, może się uda odbić od dna

Opublikowano

Mi kilkanaście zł w miesiącu zostaje  jeszcze z tego interesu 3 grosze  do litra płaci mleczarnia w moim przypadku za byciee pod oceną więc im wydajniejsze stado tym lepiej bo płacisz ocenę za sztukę a premie 3 grosze mam do ilości mleka przy +/- 30 sztukach wychodzi za ocenę+/- 400zl 

Opublikowano (edytowane)

Vatu jest ile % na tą usługę? Co to jest ten pakiet jałówki-krowy? 

U mnie aktualna mleczarnia nie dopłaca,  te 400 zł jakby nie patrzeć to weterynarz weźmie za 2 wizyty a burdel jak był w oborze tak będzie. Raczej się to zwróci 

Screenshot_2019-11-21-07-45-55-217_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 1
Opublikowano

Te prawie 5tys rocznie zmotywowało mnie do zdobycia jakiejś własnej wiedzy i pierwsze co zrobiłem po przejęciu gospodarstwa to zrezygnowałem z oceny. Nie uważam, że raporty to coś złego, wręcz przeciwnie. Jednak to jak wyglądała ta usługa to nie było warta tych pieniędzy, dojarz jakiś cwaniak przyjeżdżał jak chciał, kiedy chciał i nie interesowało go, że ktoś nie mógł, ich wakacje i przerwa w wynikach to też coś pięknego. W mojej miejscowości z 20 gospodarstw będących kiedyś pod oceną zostało tylko dwóch. Ktoś wcześniej chyba napisał że nie ma co się dziwić że ludzie od nich odchodzą, nie chcą utrzymywać prezydentów bo cena ciągle w górę. Po tych 4 latach bez raportów uważam, że aż tak bardzo ocena nie jest potrzebna żeby mieć zdrowe stado. Przynajmniej narazie, przy tych wydajnościach 😉

• Sad 1
Opublikowano

Ja na zootechnika nie narzekam nigdy się nie spóźnił raz dzwoni rano że wieczorem udoj akurat miałem wesele i mówię że nie bardzo pasuje bo wesele mam to czasowo nie bardzo to sam zaproponował że mi wydoi próbny dój sam przyjechał w południe pokazałem mu do dojenia sztuki cielaki narysował papiery spisał potem wieczorem wpadł tylko wydoic dałem mu 150 zł  bo mi było mocno na rękę że mi wydoi nigdy problemów nie miałem 

Opublikowano

Dodi jak chcesz być ,,średniakiem'' to i bez oceny dasz radę ale jak chcesz cos osiągnąć to to bez oceny ani rusz jak zootechnik nawala to trzeba go zmienić a nie cicho siedzieć raz kierowniczke ustawiłem i reszta chodzi jak trzeba zresztą nigdy nie było problemu

Opublikowano
12 godzin temu, marcinffff napisał:

@radekz200 kukurydza 39 skrobii to fajnie wyszła, mi za tydzień P. Darek ma pobrać kuku, Josera też pobrał , zdziwił się ile ziarna jest, ale  wysoko cięta bardzo

U mnie cięta nisko 😛 Darek z agrocentrum czy federacji? 

11 godzin temu, kr9292 napisał:

@radekz200 bateria ci pada 😂

kukurydza fajna, ale w sianokiszonkę od ujaa amoniaku. Być może zaszła fermentacja wtórna. Nie psuje  ci sie? U mnie 3 % amoniaku i mi babka zrobiła aferę 🤷

Przeciez widzisz ze się ładuje 😛 właśnie nic się nie psuje, w tamtym roku suchsza się bardziej psuła 

Opublikowano

W 4 lata z oceną to niektórzy z 6 tys od sztuki wyskakują na 9 i też maja zdrowe stada... U mnie jest kupa hodowców którzy doja 800l od 40 szt, dobre jalowki z Danii czy Holandii za kilka tysięcy kręcą max 35l w szczycie przy czym twierdzą że ocena im nic nie da. Można i tak

Opublikowano

Ja ogolnie chciałbym przejesc pod ocene, ale muszę kilka rzeczy ogarnac. Ale według mnie jesli sie chce to bez problemu mozna bez oceny sobie radzic. Średnio od krowy mam teraz 28 l. Jedna sztuka wczoraj wieczorem 27l dzis rano 28l. Nie byla wogole zasuszana ( nie zapisalem), wycielona 10 wrzesnia. ( Rekordzistka dawala ponad 60 ).Przemieszczeń mialem dwa w tym roku , ale to nie wina zywienia, poniewaz jedna wypchnela macice i slabo jadła, a druga byla 3 msc cielna.

Ketoz tez praktycznie nie mam, a jak cos sie trafi to niestety jest spowodowane kulawizna. Zbyt krótkie legowiska u krow zasuszonych i truskawy...

Kilka spraw jak bardziej zadbam i ogarne to spokojnie ponad 30 srednio od krowy bedzie , a mam sporo mieszancow i hf taki ooo.

Opublikowano

Jak ktoś nie jest pod oceną to może raz w miesiacu pobrać sobie probki sam i zawiezc do laboratorium. Raz w miesiącu zmierzyc ilość mleka od każdej sztuki. Ale po to jest pfhbipm zeby nam to ulatwić nie płacąc fortuny. 

Opublikowano

Uwazam ze ocena jest potrzebna, bo wyniki poszczegolnych grup i indywidualne by mi sie przydaly. Ale bez tego tez daje rade. Przynajmniej 2  razy w msc oddaje próbę mleka . Ostatnia w tamtym tygodniu tł. 4.37, bi 3.52, mocznik 213. I co najwazniejsze trzeba obserwować kal. 

Byl niedawno zywieniowiec z firmy paszowej wyniki pasz porobione. Kal na sitach zrobiony ( wszystko ok). PMR zrobiony na sitach, wyszlo , ze troche jeszcze za grubo sciety. 

Opublikowano

Średniak. Nie miło to brzmi, ale mniejsza o to. Jeśli chodzi o średnią na zbiorniku po odejściu z federacji przybyło mi na dzień dzisiejszy 8l od sztuki. 27-28l. Nie musi być dużo, musi być opłacalnie. Białko w całym roku nie spadło poniżej 3.4, zazwyczaj minimum 3,5 a to mnie akurat cieszy bo Ryki płacą za parametry. A nadwyżkę jałówek od dwóch lat udaje się sprzedać na "trzynstkę". 

• Like 2