Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przed zasuszeniem była leczona, podane 2 x cepravin, po wycieleniu dalej kilka mln somatyki , chciałbym załatwić aby na resztę strzyków nie poszło, oczywiście aureus

ile tego rywanolu, wstrzyknąc i zdajać ? jak to robicie hmm, lekarz to zaraz leczyć by chciał mój więc nie chcem jego pytać

Opublikowano
16 minut temu, marcinffff napisał:

przed zasuszeniem była leczona, podane 2 x cepravin, po wycieleniu dalej kilka mln somatyki , chciałbym załatwić aby na resztę strzyków nie poszło, oczywiście aureus

ile tego rywanolu, wstrzyknąc i zdajać ? jak to robicie hmm, lekarz to zaraz leczyć by chciał mój więc nie chcem jego pytać

Dwie duże strzykawki co każdy udoj 🙂

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie sobie rozcięła koniec strzyka i nie wiadomo, gdzie wlot😦 wygląda paskudnie, ale doi się normalnie. Byle zwieracz trzymał narazie, bo i tak panna do sprzedania, bo zawieszenie wymienia masakra i przez 2 mies po wycieleniu trzeba trzymać aparat, bo spada😅

Opublikowano

U mnie jeśli chodzi o pobieranie wody po porodzie to najlepiej letnia woda z cukrem, u wszystkich działa, bo sama woda albo z tymi specyfikami specjalistycznymi to już różnie. Co do zasuszania ćwiartki to u mnie było podawane ponad 100 ml przez 4-5 dni, tylko wtedy w ćwiartce nie było mleka tylko woda i po kuracji też ta woda została

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio1612 napisał:

U mnie jeśli chodzi o pobieranie wody po porodzie to najlepiej letnia woda z cukrem, u wszystkich działa, bo sama woda albo z tymi specyfikami specjalistycznymi to już różnie. Co do zasuszania ćwiartki to u mnie było podawane ponad 100 ml przez 4-5 dni, tylko wtedy w ćwiartce nie było mleka tylko woda i po kuracji też ta woda została

Nam wet powiedział żeby nie dawać wody z cukrem że to szkodzi krowie tylko zapomniałem na co Ale jeżeli mi nie ufasz to się spytam żebyś miał przekonanie.

Opublikowano (edytowane)

A ja juz miesiac walcze z cwiartka po tym jak krowa sobie koncowke strzyka rozwalila. Na poczatku zdajana przez kaniule przez tydzien bo inaczej nie szlo w miedzyczasie jedno zapalenie bo mleka nie oddawala do konca to wet dal cos i przeszlo potem jak juz mozna bylo doic normalnie dostala drugie bo dalej wstrzymywala mleko nawet recznie nie szlo zdoic, wet dal cos mocniejszego i tubki, nie zadzialalo cwiartka jak kamien i syf zaczal leciec, dostala inne tubki i nic. Powiedzial zeby zasuszyc i z glowy, w miedzyczasie kupilem capsiderm i zaczalem smarowac, aktualnie tylko dol cwiartki twardy i juz jest lepiej. Teraz dal na zapalenie Pen Strep daje sie strzykawka z taka koncowka w wymie. Mam nadzieje ze sie wyleczy bo najlepsza krowa.

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

@chiquitab też to ostatnio miałem, marna sprawa. U mnie cwiartka zmarnowana. A jeśli chodzi o cukier w wodzie to wydaje mi się że nie ma sensu tego podawać bo takiego rodzaju curku nie ma co rozłożyć, może tylko w slinie ale ta woda jest tam tylko przez chwilę więc też bez sensu...

Opublikowano

Najlepsza jest gliceryna. Mozna podac z woda po porodzie. A jezeli ktos z jakis powodow nie ma mozliwosci zakupu, a ma opory w podawaniu sacharozy z cukru to polecam poczytac o cukrze inwertowanym.

Opublikowano

Stosowal ktos swieze mloto browarniane bez kiszenia ? Kiedys dlugie lata stosowalismy kiszone ilosci tirowe.

Lokalny maly browar ma po 300-600kg dziennie i tylko takie partie mozna odbierac, wiec za malo zeby zakiszac, chyba, ze w jakis mauserach. Da rade na swiezo ?

Te 5-6kg swiezych na krowe da realnie te 2litry mleka/dzien ? 

Opublikowano

Dałem 220kg/ha saletry, ale tam warto bo młoda trawa, super działka i pompuje. A reszta czeka na koszenie, ale pójdzie po 150kg/ha. Jak pada to warto. Takie pytania to raczej po 15-20 sierpnia pod 4 pokos. 

Opublikowano

Sławek, sam się zastanawiam, ale jak rzucę to max 100kg no i sól bo dzielę na dawki

Pamiętacie suszę 2015? Rozsiałem 180kg pod trzeci pokos i średnio zebraliśmy wtedy chyba ze 4 belki z 3 pokosu. Pod czwarty nie dałem nic, bo kompletnie nie było widać na horyzoncie deszczu. We wrześniu spadło z 70 litrów a trawa zrobiła się ciemniejsza niż u sąsiadów

Dnia 8.07.2019 o 19:51, Paulina1985 napisał:

Nie zmieniłeś czegoś w dawce w okresie przejściowym? dawka na przygotowaniu (minimum 2-3tygodni przed wycieleniem) powinna być prawie identyczna jak po wycieleniu. Jest dużo możliwości "wtopienia" w tym czasie. Te 5kg to dostają albo wielkie krowy albo w przyszlosci mające być mega wydajne? 

Był żywieniowiec gdzieś na początku tego okresu przygotowawczego, ale składu dawki nie zmienialiśmy. Mogła się zmienić jedynie sianokiszonka, ale po 5 miesiącach nie potrafię powiedzieć czy na pewno :)

Od 2,5kg na 2-3 tygodnie przed wycieleniem i zwiększane jest do 5kg w okolicach terminu, nie start z 5kg- żebyśmy się źle nie zrozumieli :D:D 

Opublikowano

A tak jakoś tu zawędrowałem :P ale nad krowami myślę ;) jednak to bardziej pewny "rynek" no i inny obrót pieniądzem bo nie zamraża sie kasy na 2 lata ... a na rynku opasów coraz gorzej, teraz jak zaczną sprowadzać mięso z posa unii to nie spodziewam sie szybkiej poprawy ceny