Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, przezuwaczka napisał:

Nie ma znaczenia ile razy będziesz krył. Ma znaczenie tyko czym. Dobry hf taki powyżej 130 PF konkretnie poprawi wybrane cechy wymienia i mleczność już w drugim pokoleniu. Po pierwszym kryciu nie widać poprawy w cechach cielęcia, jeśli jest duża różnica między rodzicami. U mnie po 8 latach zabawy w poprawę genetyki i ostrej selekcji wszystko jest już niezłe. Należy się jeszcze nauczyć je żywić, by tych możliwości nie zmarnować😉

Właśnie te żywienie trafione w punkt. Mam sztuke której prababka, babka, matka były rekordzistkami w stadzie, większych od nich nie było, a ona wyrosła na grom wie co, ni to mleczne, ni to duże. Coś poszło nie tak, pomimo że pokrojowość została zachowana. Teraz druga laktacja niby 40/doba ale przy przodkach to ona nie przystoi...

Opublikowano
Dnia 15.06.2019 o 09:06, czesio1612 napisał:

Ja tak samo w tym roku mnóstwo spuchnięć stawów, tylko że żadna nie kuleje. Trzeba tą szczepionkę na beztlenowca spróbować bo wet w zeszłym roku chwalił i tu widzę ktoś stosował. Jak to się nazywa?

Ja już od kilku lat szczepię Clostrivaxem od beztlenowcow, ale jak stawy puchly u krów tak dalej puchna. 

Opublikowano

@DanielFarmer i @pedro2 znają go, ale nic mi o nim nie powiedzieli. Koleś z ich pobliskiej wioski. Ktoś z Af mi go polecił i podobno robi dobrze. Wie co to dezynfekcja sprzętu. Sam miałem chęć spróbować, ale po tych ostatnich partaczach nie mam odwagi. Znów mi coś przywloką.

Opublikowano
37 minut temu, pedro2 napisał:

To nie ten Thomas, rozmawialiśmy kiedyś o Kurzątkowskim. Ten Tyborowski też nie daleko, ale nic nie wiem. Jak nie weźmiesz to się nie przekonasz.

A to przepraszam. Nie wiem skąd mi się skojarzył. Przejrzałem na szybko i @rolstudent korzystał z jego usług. Kiedyś go polecał. Jak jest teraz?

Opublikowano (edytowane)

Jak wygląda karmienie bydła na wystawie w Szepietowie?Cielaki małe poji obsługa, czy samemu trzeba ogarnąć mleko? Ktoś wystawiał, ale nie pamiętam kto. Kwestia grzania mleka/wody do mleka mnie zastanawia, jeśli samemu karmić, bo maluchy najważniejsze😊

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

@Zawisza wystawiał jałówki. Jak sama nie zadbasz to więcej stracisz jak to warte. Nie wiem czemu chcesz się pokazać jak zwycięzcy są chyba już przed wystawą wybrani ze swojej kliki.

Opublikowano (edytowane)

Thomas dobrze gada, gorszej jakości żarcia tam nie ma,w kwestii siana myślałem że moje półtora hektara nad rzeczką to totalny badziew, okazało się że jest jeszcze gorszy, w szepietowie na wystawie. Pare lat wstecz było wszystko, teraz aby w kieszeni więcej zostało

@przezuwaczka

Nie licz na grzaną wode, Thomas dobrze prawi, jak sama nie zadbasz to więcej stracisz niż to warte. I tam nie ma czegoś takiego jak "obsługa" tylko szkoła hodowców, jeżeli cieliczke oddajesz na szkołę to wtedy jako tako ktoś przy tym chodzi, w innym wypadku nie ma takiej opcji i w ogóle z doświadczenia Ci moge powiedzieć tyle, żebyś sobie darowała małą cieliczke, większą do pierwszej grupy tj. do roku czasu jak najbardziej, taką małą po prostu szkoda. W tym roku również nas naciągają na wystawe, dziś byli bo wciąż jesteśmy niezdecydowani, ja nie chce jechać za ubiegły rok, matula chce i grom wie co robić, a nawet gdyby to itak czasu jest zbyt mało na przygotowanie.

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano (edytowane)

Córce się zachciało cielaka prowadzać i mąż roczną jałówkę na szkołę młodych hodowców daje. Już ładnie przygotowana i chodzi elegancko. Krowa nie pojedzie, bo kulawa, jakby się przestraszyła przed wycieczką😓. Myślałam, że badań nie przejdą, a tu 100% wyszło zdrowe 6 szt we wszystkich grupach. Znam trochę ludzi w ODRze, więc sobie z grzaniem wody poradzę. Najwyżej czajnik elektryczny wezmę. Będzie dobrze. Masz rację @Zawisza, że się złościsz za numery w tamtym roku. Dla niektórych wystawa to straszny szpan. Jak dla mnie zawracanie tyłka, ale moi nakręceni, więc ustąpiłam. Jak mi siano nie podejdzie, to zobaczysz mojego białego busa z zaopatrzeniem😂.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)

To Ci powiem że od razu możesz tym busem tam jechać, tylko nie daj sie wciskać na parking tylko grzej pod cielaka :D Gratulacje czystego stada, teraz to rzadkość :) W sumie ta rywalizacja dla "małych" jest ciekawa, zabawna i poważna(oczywiście wśród dzieci) w jednym, więc poniekąd rozumiem sytuacje, no i pare gadzetów też wpadnie dla małej :D I uwierz nie masz czego żałować, że krowa zastrajkowała, byliśmy 3 razy i jak dla mnie jak ktoś ma dobre stado, to wcale nie musi tego pokazywać i szpanować, ten kto sie interesuje to wie że mirek ma dobre krowy a czesław shit. U mnie jeszcze się okaże czy czerwona która była rok temu pojedzie bo ma sie cielić na dniach, mam gdzieś z nią zdjęcie w galerii, jak sie wycieli to może i pojedziemy, jak nie to ja bym odpuścił bo tylko ona ma jakieś tam realne szanse rywalizacji chociaż w tym roku sędzią jest polak to wcale bym sie nie zdziwił jak ponownie wszystko będzie ukartowane. Ogólnie zapisane są trzy krowy i jedna ponad roczna cieliczka na szkołę, ale jak dla mnie to strata czasu i nikt nie doceni trudu i poświęcenia jakie trzeba włożyć w przygotowanie. No i nie zapomnij o balu w sobote wieczorem, będzie potrzebna "przepustka" bo w końcu w największym stopniu chodzi tam o to, żeby się zalać :D 

@@edit

no i skoro to roczna cieliczka, to spokojnie, myślałem że mowa o całkiem małych, także jak w pierwszej grupie to po co mleko? :D 

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Nie dziwcie się, że wiadomo, która sztuka wygra, skoro duże gospodarstwa mają tak wysoki poziom hodowlany. Moją roczną dzisiaj oglądali, to po kilku myciach jej nie poznali, jak wypiękniała😁 Ogon tylko kazali mi lepiej wyprać😂😂😂

Opublikowano

wyniki są zawsze dzień przed, bo na wygraferowanie nazwiska na pucharach trochę schodzi i w jeden dzień nie wyrobili by się. Stała procedura, znana mi jeszcze z technikum jak szkołę reprezentowałem, liceum 1 klasy potrafiło wygrać z 3 technikum mechanizacji z obsługi przeglądu samochodu :D mieli wiedzę com

Opublikowano (edytowane)

zawiąz torebke foliową na ogonie z jakimś wybielaczem, powinno pomóc :D 

Aaa no i kto był dziś u Cb? Tomek z Łukaszem na dwa auta? Bo nie wiem czy Tomek coś nie wspominał że jedzie w strone czyżewa 

@przezuwaczka

Ok już rozumiem, czyli jedzie dwie :D

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano
13 minut temu, Zawisza napisał:

zawiąz torebke foliową na ogonie z jakimś wybielaczem, powinno pomóc :D 

Aaa no i kto był dziś u Cb? Tomek z Łukaszem na dwa auta? Bo nie wiem czy Tomek coś nie wspominał że jedzie w strone czyżewa 

Z agrocentrum? 😛

Opublikowano

Co sądzicie o aplikowaniu wody podczas robienia kiszonek z ziarna qq jak i wysłodków? Dotychczas nie było z tym problemu ale w tamtym roku zarówno wysłodki jak i ziarno qq było za suche i teraz problem bo się grzeje i psuje mimo że ubite konkret. 

Jeśli podczas śrutowania qq podawał bym aplikatorem bezpośrednio wode ma to sens? Np qq po zbadaniu wyjdzie 25 % wilgotności, a więc w celu zwiększenia wilgotności do 35-36% bym podawał około 100 litrów wody na tone. 

Z wysłodkami podobnie, ciężarówka sypie w innym miejscu niż powstaje pryzma, podczas przewożenia ładowaczem i ubijania bym dodał odpowiednią ilość wody. 

Jak to według Was wygląda?