Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

U mnie za około 10ha w kilku kawałkach oddalone max 1 km od domu 3,5tys cięcie plus zwózka akcjia w 4 godziny łącznie z wpadką☺ czym rozgarniacie na pryzmach przy zbiorze?

A jaki kopiec Ci wyszedł bo mam podobny areał i w tym roku przy bardzo dobrym płonie wyszło mi 2900 za zbiór przyczepa 

Opublikowano
4 godziny temu, DanielFarmer napisał:

najlepsza to jest jakość cięcia w porównaniu do przyczepy i prasy choć tu trochę sieczkarnia przepuściła 😜

Ciemno już było i o drobniejsze cięcie nie zdążyłam poprosić, ale dużo drobniej niż przyczepą.

4 godziny temu, kr9292 napisał:

Ja też zbierałem sieczkarnia. Ile placilas?

Z ubijaniem 300 za przyczepę, gdzie wchodziło średnio ok 1 przyczepę z 1 ha i plon był całkiem niezły.

• Thanks 1
Opublikowano

Są folie 9!!🙂 to pryzma taka jak u mnie tylko u mnie w niektórych miejscach 10 na styk, ale to może przez to ze sieczkarnia lepiej pocięła to teoretycznie powinna sie lepiej ujezdzic i byc jej mniej 

Opublikowano (edytowane)

Bywają 9 metrowe folie docelowo pod 8metrowe silosy. Sama taką kupuję. U mnie pryzma z 6,5 ha przykryta folią 9x33 m. Plon niebo lepszy niż rok temy, chodż nie taki jak 2 lata temu. Reszta traw odsiewana na wiosnę i też rośnie w końcu ładnie. Zielsko jest w nich tylko takie wysokie miejscami😓

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Kiedy zbieraliście te trawy? U mnie z 5 ha lucerny z kupkówą i 4 ha koniczyny z tymotką było 12 przyczep krone RX, pryzma 12x40 chociaż zmieściło by się pod 11m koszone 2 tyg temu w środę, raz nie wskoczył na pryzme jd 185km 

Opublikowano

Pytam poważnie i proszę bez ściemy. Ile czasu zajęłoby wam skoszenie 14 ha w 6 działkach od 1ha do 8 ha składającym się z kilku działek sąsiadujących. Jakiej szerokości kosiarką?

Opublikowano

Ja tydzień temu 2 metrową kosiarką ściąłem w 11 godzin 18 ha i było to w 7 kawałkach. Jeśli były by to równe łąki to spokojnie skosił bym to w 9h. Przy mojej średniejz dwu metrowej kosiarki 1,5ha/h na nierównych łąkach to te twoje 14ha w 9 godzin

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Ciemno już było i o drobniejsze cięcie nie zdążyłam poprosić, ale dużo drobniej niż przyczepą.

Z ubijaniem 300 za przyczepę, gdzie wchodziło średnio ok 1 przyczepę z 1 ha i plon był całkiem niezły.

Kto zbierał ?

Przyczepa z ha to nie wyczyn bo z sieczkarni jest towar nastroszony i jest go mniej na przyczepie niż na samozbierającej U mnie też pierwszy pokos sieczkarnią i rewelacja jakość cięcia z 24 ha pryzma 16x80 wychodziło ponad 3 przyczepy z ha 

Opublikowano

Zależy jakie te przyczepy bo jedna ma 60 m3 a druga 40 i naleci. Mówcie o konkretnych datach koszenia bo koszenie tydzień później niz ktoś robiło duża różnice. Te 16 na 80 z 24 ha to kosmos pewnie niedawno skosiles. 

U mnie z 25 wyszla 12 na 65 też miejscami na styk. Trawa koszona 18 maja 

Opublikowano

Nom tak. Reszta drugiego pokosu odbija , koloru nabrala , ale jak nie bedzie deszczu to ja na gorkach przypali i tyle. Teraz czekam na 1 pokos siany w tym.roku  dsv 2056  i dsv 2014  za jakies 1,5 tygodnia pod kose . 2056 pieknie rośnie.

Opublikowano

Ja dziś robiłem scinke na sianych w tym roku i niby ładnie wyglądała ale wyszło średnio 6 belek z ha ale ładnie odbija i jutro wylatuje w nią z nawozem mam nadzieję że za 3 tygodnie zbiorę ja z resztą 

Opublikowano

Należy ktoś może do jakiegoś wojewódzkiego związku hodowcow? Warto się na to pisać?Są z tego jakieś korzyści?

Należy ktoś może do jakiegoś wojewódzkiego związku hodowcow? Warto się na to pisać?Są z tego jakieś korzyści?

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Pytam poważnie i proszę bez ściemy. Ile czasu zajęłoby wam skoszenie 14 ha w 6 działkach od 1ha do 8 ha składającym się z kilku działek sąsiadujących. Jakiej szerokości kosiarką?

Dyskowa 2,4m przy 13-14km/h równe łąki, ale nie ideał, siane trawy pół godziny hektar z obkoszeniem spokojnie,  przy 9-10km/h 40-45minut. Na "dzikich" łąkach gdzie trawa jak wata nie pogoni więcej niż 10km/h chociaż równo jak na stole. Torfy 8km/h bo szkoda ciągnika deptać. Zależy jaki kształt i jak na uwrociach się zwijasz, u mnie wszystko prawie kwadrat aby 4x w koło i przecinam na 2-3 składy

Opublikowano

Ja poszedłem w tym roku z postępem i odsiałem trawy bez zboża tylko w zwykłej mieszance z trawą jednoroczną(barenbrug). No i nie jestem jakoś mega zadowolony, w ogóle chyba jako jeden z niewielu nie podzielam entuzjazmu jeśli chodzi o trawy. Średnia ilość bel z ha wyszła tak jak w zeszłym roku. Zobaczymy jak będzie dalej ale za rok zastanowię się jeszcze ze w razy jak będę odsiewał. Na dzien dzisiejszy ma toto może z 20-30 cm ale jest strasznie duzo pustych placków gdzie wyschła w kwietniu. Z 3 ha nie skosiłem w tym roku jeszcze nic i na 99.9% będzie mniej masy niż gdybym odsiewał z jakimś dziadowskim zbożem. Ni tu paszy dla krów, ni tu zapychacza dla jałówek. Ale wiadomo, 5 klasa gleby wiec wszystko sie może zdarzyć

61668572_361177561202126_4302624737357463552_n.jpg

62014386_658804607898467_1847330438339624960_n.jpg

Opublikowano
Zawisza napisał:

Kiedy zbieraliście te trawy? U mnie z 5 ha lucerny z kupkówą i 4 ha koniczyny z tymotką było 12 przyczep krone RX, pryzma 12x40 chociaż zmieściło by się pod 11m koszone 2 tyg temu w środę, raz nie wskoczył na pryzme jd 185km 

Też w tą środę trawy bardzo różne

Opublikowano
9 minut temu, tumiwisizm napisał:

Ja poszedłem w tym roku z postępem i odsiałem trawy bez zboża tylko w zwykłej mieszance z trawą jednoroczną(barenbrug). No i nie jestem jakoś mega zadowolony, w ogóle chyba jako jeden z niewielu nie podzielam entuzjazmu jeśli chodzi o trawy. Średnia ilość bel z ha wyszła tak jak w zeszłym roku. Zobaczymy jak będzie dalej ale za rok zastanowię się jeszcze ze w razy jak będę odsiewał. Na dzien dzisiejszy ma toto może z 20-30 cm ale jest strasznie duzo pustych placków gdzie wyschła w kwietniu. Z 3 ha nie skosiłem w tym roku jeszcze nic i na 99.9% będzie mniej masy niż gdybym odsiewał z jakimś dziadowskim zbożem. Ni tu paszy dla krów, ni tu zapychacza dla jałówek. Ale wiadomo, 5 klasa gleby wiec wszystko sie może zdarzyć

61668572_361177561202126_4302624737357463552_n.jpg

62014386_658804607898467_1847330438339624960_n.jpg

Kiepska mieszanka. Jaki skład. Ja widzę efekty w przesiewaniu. Co do plonu to słabszy niż rok temu patrząc po trawie. Prawie nic deszczu w kwietniu. Coś tam pod koniec pokropiło, ale szybko wyparowało. Inni mieli więcej szczęścia jeśli chodzi o opady.

Opublikowano

Bestergrass żółty (20% Życica trwała 4N 30% Kostrzewa łąkowa 20% Tymotka łąkowa 20% Kupkówka pospolita 10% Kostrzewa trzcinowa) + bestergrass niebieski czyli te jednoroczne tematy. Jest biednie, w zeszłym roku sam porobiłem mieszanki z jakiegoś targowego dziadostwa(kupkówka, tymotka ale i trochę koniczyny, lucerny) no i było o wiele lepiej i przede wszystkim o wiele taniej, w tym roku było tam 20bel/ha. 

Nie chce tu jakoś przedwcześnie skreślać tych mieszanek od deheus/barenbrug ale nie widzę siebie z zamówieniem jej jeszcze raz, za rok. 

Opublikowano

Za sucho było. Nie ma co skreślać takiej mieszanki. Rok temu może miałeś lepsze warunki. Kosiłem na jednej działce trawę a jarmarku sianą  w sierpniu 2016 i drugą dsv 2401, 2025, AG 11. Taki mix. Ta z rynku lepiej wyrosła, była gęstsza ale rośnie na dołku i miała więcej wody.  Znów na końcu łąki sytuacja odwrotna. Dsv na górce były 2 razy lepszy niż trawa z rynku. Ciekawa sytuacja. 

Opublikowano
Thomas2135 napisał:

my 10ha kosiarką 2,4 od godziny 11 do 18 kawałki bardzo zróżnicowane krótkie i nawet 5arowe kliny gdyby były regularne to 15 ha spokojnie by wykosił w tym czasie

Opublikowano
9 godzin temu, Primula94 napisał:

Nom tak. Reszta drugiego pokosu odbija , koloru nabrala , ale jak nie bedzie deszczu to ja na gorkach przypali i tyle. Teraz czekam na 1 pokos siany w tym.roku  dsv 2056  i dsv 2014  za jakies 1,5 tygodnia pod kose . 2056 pieknie rośnie.

Wstawisz zdjecie 2056? 😛 u mnie na jednej działce tez elegancko rośnie jeszcze chwila i pójdzie pod kosę, ale na drugiej są puste płace i się zastanawiam czy nie podsiac tego koniczyna