Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał(a):

Prawda, nie ma robotów na terenie - nie ma serwisantów potrzebnych, nikt nie bedzie płacił ludziom dla których nie ma roboty i większosc firm działa na tej zasadzie. 

dlatego mobilizacja dla dilera do rozwoju serwisu jest wtedy kiedy sprzedaje więcej, można nie zgadzać się z tym działaniem. 

A na teranie jest miejsce dla wszystkich firm. 

Może tego nie rozumiem bo jestem prosty chłop od dojenia krów ale teraz szukać pracowników, szkolić i puścić w teren żółtodziobów kiedy już mamy sprzedane kilkanaście urządzeń to brzmi jak przepis na porażkę. Każdy dealer zatrudnia ludzi na serwis. Od zawsze każdy narzekał na brak ludzi,a rolnicy na długie terminy realizacji. Gdyby wcześniej zatrudnić ludzi zacząć ich szkolić i brać pod opiekę używane roboty które rolnicy montowali na własną rękę.Dziś przy ogromnym zainteresowaniu na robotyzację mieliby świetne kadry. Nie ma co się oszukiwać prawdziwy zysk jest na serwisie nie sprzedaży nowych urządzeń. 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

Tak patrząc na Polskę północną wschodnią to większość bardzo dużych gospodarstw jedzie na gea , karuzele to większość gea .

@MKrajes dlatego jak zachodzisz kupić halę to najpierw wybijają ci to z głowy żebyś wziął robota , bo na hali zarobią raz w roku a na robocie kilka .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 3
Opublikowano
33 minuty temu, MKrajes napisał(a):

Może tego nie rozumiem bo jestem prosty chłop od dojenia krów ale teraz szukać pracowników, szkolić i puścić w teren żółtodziobów kiedy już mamy sprzedane kilkanaście urządzeń to brzmi jak przepis na porażkę. Każdy dealer zatrudnia ludzi na serwis. Od zawsze każdy narzekał na brak ludzi,a rolnicy na długie terminy realizacji. Gdyby wcześniej zatrudnić ludzi zacząć ich szkolić i brać pod opiekę używane roboty które rolnicy montowali na własną rękę.Dziś przy ogromnym zainteresowaniu na robotyzację mieliby świetne kadry. Nie ma co się oszukiwać prawdziwy zysk jest na serwisie nie sprzedaży nowych urządzeń. 

A wytłumaczysz to dilerom, ktorzy tym serwisantom płacą? Poruszasz temat, na który nie mam wpływu.

@Supersebusiek najpierw to na tej hali musi miec kto doić, wierz mi, że gospodarstwa odwiedzone przeze mnie w tamtym i tym roku chcialy robota nie dlatego, że ktoś ich przekonywał.

Mało tego, mam halę z najnowszą automatyką odpaloną w tamtym roku, chcą powiększyć stado i doić częsc na robotach 🤷‍♀️.

Tu nikt noża nie przystawia do gardła ;)

Opublikowano

Ktoś musi być i pilnować tu się z wami zgodzę ale 2 x dziennie nie doisz i temu ludzie idą w tą stronę. 

Sam gdybym miał większe stado przy budowie nowej obory był by robot.

Ale wszystko ma swoje wady i zalety 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

Tak patrząc na Polskę północną wschodnią to większość bardzo dużych gospodarstw jedzie na gea , karuzele to większość gea .

@MKrajes dlatego jak zachodzisz kupić halę to najpierw wybijają ci to z głowy żebyś wziął robota , bo na hali zarobią raz w roku a na robocie kilka .

Sam żałuję że nie dołożyłem do Gea 

Godzinę temu, Paulina1985 napisał(a):

A wytłumaczysz to dilerom, ktorzy tym serwisantom płacą? Poruszasz temat, na który nie mam wpływu.

@Supersebusiek najpierw to na tej hali musi miec kto doić, wierz mi, że gospodarstwa odwiedzone przeze mnie w tamtym i tym roku chcialy robota nie dlatego, że ktoś ich przekonywał.

Mało tego, mam halę z najnowszą automatyką odpaloną w tamtym roku, chcą powiększyć stado i doić częsc na robotach 🤷‍♀️.

Tu nikt noża nie przystawia do gardła ;)

Nie mam do Ciebie pretensji w tej kwestii tylko wyrażam moją opinię jako rolnika. To jest niedopuszczalne by dealer sprzedawał produkt bez odpowiedniego zaplecza. Dziś do hali jest problem by ktoś przyjechał od ręki a pchają się jeszcze w roboty.  Co do płacenia to najlepiej brać prowizje ze sprzedaży a ty chłopie się martw bo ludzie z serwisów odchodzą bo mają dość dziś w 4 czy 6 robią robotę dla 10. Przychodzi młody bez pojęcia i na dzień dobry ma więcej niż ten który odszedł i pracował lata. Jeszcze żeby ktoś chciał przyjść. Sama wiesz jakie są opóźnienia w montażach.

Jeżeli ktoś kupuje robota z myślą że nie trzeba będzie chodzić do obory bo samo się zrobi to bardzo szybko się rozczaruje. Widzę tylko po ogłoszeniach z okolicy wcześniej szukali do udoju na hali, zamontowane roboty i dalej szukają do pracy tylko przy obsłudze robota.   

Edytowane przez MKrajes
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, RusiL napisał(a):

Ktoś musi być i pilnować tu się z wami zgodzę ale 2 x dziennie nie doisz i temu ludzie idą w tą stronę. 

Sam gdybym miał większe stado przy budowie nowej obory był by robot.

Ale wszystko ma swoje wady i zalety 

Masz rację na hali 2 razy dziennie i po dojeniu drzwi od obory kopnął i do następnego dojenia masz spokój a z robotem co chwila alarm bo któraś sztuka nie chciała wejść. Masz przykład Gustawa on też tak myślał że jak będzie robot to tylko przez tel będzie patrzył jak się doją i teraz w nowej oborze wiatr hula.

• Like 1
Opublikowano

Nikt o tym nie mówi z doradców a co mi wspominało wielu rolników istotne jest miejsce zamontowania robota i układ obory. Inne rozwiązania wymusza instalacja robota w miejscu hali udojowej inaczej można rozwiązać pewne kwestie projektując budynek od zera czy robiąc przybudówkę na roboty. Dlatego nie ma odpowiedzi wolny czy kierowany lepszy czy dana marka jest lepsza

Opublikowano
1 minutę temu, DanielFarmer napisał(a):

wg Ciebie który lepszy? kierowany czy swobodny

Nie ma odpowiedzi który lepszy, jak kolega wyżej wspomniał. Ruch trzeba dobrać do obory, do hodowcy. Czy obora będzie remontowana, czy nowa, ile krów robot ma obsłużyć, jaki jest dostęp do stołu, strategia żywienia. To nie jest tak, że ktoś powie, że ruch kierowany (zoptymalizowany ladniej mówiąc) jest lepszy i zrób.

A zapytasz czy "zywienie" czy "dój" pierwsze. Jest jeszcze system "mix", na podlasiu bardzo popularny.

90%obor z DeLaval w polsce to kierowany i żywienie pierwsze, ale nie dlatego, że to najlepszy wybór dla gospodarstwa. Analiza możliwości i tego co się chce, czego się oczekuje, poznanie systemu - wtedy można wybrać świadomie.

Niektorzy oczekują, że ktoś wybierze za nich, to moze być droga do rozczarowania jak się nie uda. 

Ja na przykład pracowałam na ruchu kierowanym "milk first" i uważam, że jest geniqlnym rozwiązaniem.pomiędzy feed first a ruchem wolnym :) Ale to moje osobiste zdanie.

Opublikowano
4 godziny temu, MKrajes napisał(a):

Dokładnie tak samo myśle. W mojej okolicy delaval co chwila ma nowych pracowników albo nie ma. A jednak przy robocie, zresztą przy wszystkim potrzebny jest serwis który będzie za chwilę. 

Opublikowano
4 godziny temu, MKrajes napisał(a):

Sam żałuję że nie dołożyłem do Gea 

Nie mam do Ciebie pretensji w tej kwestii tylko wyrażam moją opinię jako rolnika. To jest niedopuszczalne by dealer sprzedawał produkt bez odpowiedniego zaplecza. Dziś do hali jest problem by ktoś przyjechał od ręki a pchają się jeszcze w roboty.  Co do płacenia to najlepiej brać prowizje ze sprzedaży a ty chłopie się martw bo ludzie z serwisów odchodzą bo mają dość dziś w 4 czy 6 robią robotę dla 10. Przychodzi młody bez pojęcia i na dzień dobry ma więcej niż ten który odszedł i pracował lata. Jeszcze żeby ktoś chciał przyjść. Sama wiesz jakie są opóźnienia w montażach.

Jeżeli ktoś kupuje robota z myślą że nie trzeba będzie chodzić do obory bo samo się zrobi to bardzo szybko się rozczaruje. Widzę tylko po ogłoszeniach z okolicy wcześniej szukali do udoju na hali, zamontowane roboty i dalej szukają do pracy tylko przy obsłudze robota.   

A jaką masz halę w tej chwili ? Z tymi pracownikami do robota to prawda co tu piszesz . Są gospodarstwa gdzie pracuje  i robot i hala .

Opublikowano

Ogólnie to bardzo ciekawa ta rozmowa. 40letnia dojarka konwiowa przez 10 lat potrafi bezawaryjnie pracowac a tutaj wybór robót czy hala za 500tys warunkujemy serwisem. Aż tak się to chrzani że wpływa to na nasz wybór sposobu doju, firme, i dilera?

I moje pytanie. Czy robot będzie funkcjonował w warunkach starej uwiezieniowki gdzie byłby dosłownie wpakowany w środek budynku bez jakiegokolwiek systemu kierowania ruchem i blokada przed stołem paszowym? 

Opublikowano

Nie. Konwiowa nie wiem jak u ludzi chodzi, ale myślę że 20 lat temu to byli i tacy co 40 krów tym obsluzyli. A warta 5 tys. A robót robi tak z 50

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Taki robot wydoi wiecej mleka przez rok niż konwiowa przez 20 lat 😁

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

Taki robot wydoi wiecej mleka przez rok niż konwiowa przez 20 lat 😁

Krone to spec od kosiarek, Pottinger bardziej uniwersalny. Jak chcesz topową precyzję, bierz Krone. Jak wszechstronność, Pottinger da radę. 😉

Opublikowano
42 minuty temu, kampl napisał(a):

Ogólnie to bardzo ciekawa ta rozmowa. 40letnia dojarka konwiowa przez 10 lat potrafi bezawaryjnie pracowac a tutaj wybór robót czy hala za 500tys warunkujemy serwisem. Aż tak się to chrzani że wpływa to na nasz wybór sposobu doju, firme, i dilera?

I moje pytanie. Czy robot będzie funkcjonował w warunkach starej uwiezieniowki gdzie byłby dosłownie wpakowany w środek budynku bez jakiegokolwiek systemu kierowania ruchem i blokada przed stołem paszowym? 

Robot będzie funkcjonował, ale czy krowy będą funkcjonowały?

Za mało myślimy o tzw. dobrostanie krów (dostęp do jedzenia, wody, wygodnych legowisk, ograniczenie czasu stania, szerokie przejścia, ilość legowisk i miejsc przy stole, wentylacja i światło), a za dużo o tym "ile się maksymalnie krów zmieści", czy krowa da  rade wleźć między tymi rurami czy może być ciaśniej? czy można porobic jeszcze wiecej legowisk? ile minimalnie cm może być na krowę na stole paszowym? 

Ja pracowalam na przerabianej  oborze i w wielu takich byłam, z lepszymi i gorszymi rozwiązaniami i skutkami. Przeróbki są Ok, połowa obór to przeróbki.

Krowy się przyzwyczają do wszystkiego, ale czy uzyskam tam wysokie wydajnosci, zdrowotnosć i dobry rozród?

Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz - ciągle aktualne.

Opublikowano

No tak racja. Ale w budynku 40 letnim nie będzie standardu jak w tych najnowszych. A rujnować do samych ścian i od nowa wyposażyc to i tak nie będzie wystarczające bo ogranicza ulokowanie budynku i niski sufit. Ja absolutnie nie pisałem o rujnowaniu dobrostanu i wciskaniu maksa w budynek. Tylko że ja jestem w takiej sytuacji że mam budynki które pozwolą utrzymać może i 100 krów. Ale każdy z innej parafii... I może musiałbym byki zlikwidować i ograniczyć młodzież. Ale do sedna to chodzi mi o to że w moich warunkach robót nie byłby możliwy do zintegrowania w żaden znany system, takie ciało obce. Czy to jest wykonalne by stał sobie w losowym miejscu i to działałoby?