Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiada ktoś system żywienia na hali udojowej? Potrzebuje wzoru według którego mógłbym wykonać takie coś lub może które firmy mają w ofercie takie systemy, ale nie automatyczne tylko z indywidualnym dozowaniem ręcznie, najlepiej linka itp

Opublikowano

U mnie są zamontowane karmiki na hali i dozowanie tresciwej jest za pomocną linki oddzielnie do każdego karmika 

Opublikowano

Zrobię zdjęcia i podeślę. U nas była montowana hala w 2005 roku i na okolicy nie było żadnej obory z takim systemem, zresztą do tej pory nie wiem czy ktoś na okolicy ma podobny system, więc jest to zwykła hala typu rybia ość 2x3. Jak będziesz miał z 50 dojnych to zakładaj minimum 2x5. Swoją chcemy przerobić na 2x6 żeby dój trwał jak najkrócej. Z boku obory gdzie jest hala stoi silos z którego wychodzi żmijka. Żmijka przechodzi przez wszystkie dozowniki i napełnia je po kolei. Są zamontowane czujniki i jak  pasza się kończy to żmijka włącza się automatycznie i napełnia.  Do dozowników wchodzi jakieś 10-12 kg. W środku hali gdzie podłącza się aparaty udojowe wiszą powyprowadzane sznurki z rączką. U nas jest ustawiona dawka 1 kg po jednym pociągnięciu. Coś takiego http://www.trans-rol.home.pl/rolnictwo/ekstraklasa/481-gospodarstwo-rolne-agaty-i-kazimierza-przedzieckich- 

Opublikowano (edytowane)

Widziałem ten artykuł tylko z bliska właśnie chciałbym to zobaczyć. Halę mam właśnie rybią ość 2x5, w okolicy tylko stacje paszowe i nie mam gdzie podpatrzeć takiego rozwiązania. Jak będzie Ci wygodniej to możesz podesłać na maila czesio1612@op.pl

Użytkuje ktoś zgrabiarkę z pronaru dwukaruzelową?  Wytrzyma to trochę bo kilka tys tańszy od samaszu, ale tego nawet u znajomych nie zobacze bo nie mają tylko samasz

Edytowane przez czesio1612
Opublikowano

https://www.olx.pl/oferta/mini-ladowarka-thaler-2131-k-waidemann-manitou-terex-schaffer-CID757-IDz7f7l.html#663f91163a

co o tym myślicie? Opony prawie łyse ale po twardym u mnie by na takich jeździła. Obornik plus do sianokiszonki i czasami jakąś palete przewieźć. Na przegubie było coś robione, niby pęknięcie ale widać dobrze zrobione. Przy puszczaniu gazu takie jakby szarpnięcie jest i się zatrzymuje to normalne?

Opublikowano

Trochę nisko podnosi, więc zależy czy obornik ma wypychać z budynku, czy ładować na rozrzutnik. Jakbyś kupiłbyś paszowóz to też ciężko z załadunkiem. Sprawdzałeś może jak się zachowuje z obciążeniem na wysięgniku? Nie wiem, czy nie jest za lekka. Najlepiej by było, gdybyś mógł wziąć na paleciaka paletę o wadze 1 t. i pojeździć po błotku, żeby sprawdzić czy w zakrętach jest stabilna. Jeśli tak, to i z ciężką kulką sianokiszonki da radę. Podnieś taką paletę i opuszczaj  tak, żeby ładowarka  się oparła na paleciaku i podniosło przednie koła niech ktoś się patrzy na przegub, bo wtedy najlepiej widać jakie ma luzy. Co do szarpania to hydrostat po raptownym puszczeniu gazu powinien dość gwałtownie ją wyhamować, i się zatrzymać, ale nie wiem, czy to można nazwać szrpaniem. Hydrostat mocny? Tzn. czy rozwija prędkość taką jak pisze producent i czy jak się zaprzesz o coś wysięgnikiem to bez problemu mieli kołami, czy trzeda dać na prawdę dużo gazu, bo tylko buczy, a koła stoją?

Co do zdjęć to na prawdę fajnie wygląda, nie  tak jak te odmalowane wraki z większości ogłoszeń

Opublikowano
1 godzinę temu, Xawier napisał:

https://www.olx.pl/oferta/mini-ladowarka-thaler-2131-k-waidemann-manitou-terex-schaffer-CID757-IDz7f7l.html#663f91163a

co o tym myślicie? Opony prawie łyse ale po twardym u mnie by na takich jeździła. Obornik plus do sianokiszonki i czasami jakąś palete przewieźć. Na przegubie było coś robione, niby pęknięcie ale widać dobrze zrobione. Przy puszczaniu gazu takie jakby szarpnięcie jest i się zatrzymuje to normalne?

Musi to być miniładowarka? Na dużą nie masz miejsca?

Opublikowano
59 minut temu, asus921 napisał:

@Xavier

Mam do sprzedania przegubowa łamana za 1/3 tej ceny jakby cie interesowala :)

Pokaż jakieś zdjęcia to może coś pohandlujemy. Wg tabliczki waży 2500kg a podnosi 1650kg, Thomas musi być to korytarz paszowy mam na 140cm. Paszowóz mam wysoki na 240cm, do obornika podgaryniania, wypychania od cieląt, do wybieranie sianokiszonki z pryzmy. Niestety coś muszę kupić to kręgosłup już ma zmiany dyskopatyczno reumatyczne.

Opublikowano

Chyba musiałem zerknąć na dane techniczne innego modelu thalera, skoro waży 2500kg. To może być ok, ale te 1650kg to trochę zbyt optymistycznie chyba podali. Może hydraulika tyle by dźwignęła, gdyby wcześniej tyłu nie podniosło. Ja mam atlasa 32E, który wg tabliczki też waży 2500 i z tyłu dodatkowe ok 120 kg obciążników to z paletą 1t. można normalnie pracować, 1,2t już trzeba uważać, żeby na zakrętach jej nie położyć, a jak chciałem przewieść paletę saletry, na której zostało 1350 kg to matka musiała stać na obciążnikach bo mnie przeważało. Jeśli masz możliwość to przetestuj ją z tą paletą. Jak wysoko podnosi licząc do lemiesza łyżki w poziomie?

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, Xawier napisał:

Pokaż jakieś zdjęcia to może coś pohandlujemy. Wg tabliczki waży 2500kg a podnosi 1650kg, Thomas musi być to korytarz paszowy mam na 140cm. Paszowóz mam wysoki na 240cm, do obornika podgaryniania, wypychania od cieląt, do wybieranie sianokiszonki z pryzmy. Niestety coś muszę kupić to kręgosłup już ma zmiany dyskopatyczno reumatyczne.

IMG_20181110_121334.thumb.jpg.ac3dfd8f6cf19075884abc00624c20fd.jpg

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Przekeeeek napisał:

Chyba musiałem zerknąć na dane techniczne innego modelu thalera, skoro waży 2500kg. To może być ok, ale te 1650kg to trochę zbyt optymistycznie chyba podali. Może hydraulika tyle by dźwignęła, gdyby wcześniej tyłu nie podniosło. Ja mam atlasa 32E, który wg tabliczki też waży 2500 i z tyłu dodatkowe ok 120 kg obciążników to z paletą 1t. można normalnie pracować, 1,2t już trzeba uważać, żeby na zakrętach jej nie położyć, a jak chciałem przewieść paletę saletry, na której zostało 1350 kg to matka musiała stać na obciążnikach bo mnie przeważało. Jeśli masz możliwość to przetestuj ją z tą paletą. Jak wysoko podnosi licząc do lemiesza łyżki w poziomie?

Doczytałem w angielskim folderze, że podnosi 1050kg a sam waży 1800kg więc nie wiem co tam na tabliczce miało oznaczać. Było na niej napisane dwa razy 2500kg raz 3000kg i raz 1650kg tylko że po niemiecku ale to nie mój język.

Silnik

3-cylindrowy chłodzony cieczą silnik Diesel Yanmar 23 kW = 31 KM, 2800 obr/min

Wysokość podnoszenia

3040 mm

Wysokość podnoszenia(punkt obrotu WZ)

2760 mm

Ciężar roboczy

1650 kg

Siła podnoszenia

1150 kg

Udźwig w pozycji prostej

1020 kg

Edytowane przez Xawier
dopisanie
Opublikowano (edytowane)

Na mojej jest po germańsku i po angielsku, więc mam łatwiej 🤓. Mam podaną wagę serwisową 2500kg, DMC 3200kg., i dopuszczalne obciążenie przedniej i tylnej osi po 2500 kg. Jest jeszcze siła pociągowa podana w kN. Teoretycznie tylko 700 kg powinienem ją obciążać, a dźwiga więcej bez żadnego ale. Mam do niej łyżkokrokodyla to żeby przywieść sianokiszonkę ważącą ok 750 kg muszę ją wziąć w środek łyżki, bo jak chcę wbić zęby, a lemieszem tylko podepszeć od dołu (jak to robią prawie wszyscy na yt) to mnie przeważa. Więc jak łyżkokrokodyl to tylko szeroko się otwierający, żeby kulka weszła

Może te 1650 to masa bez osprzętu, a 1800 z łyżką czy coś... albo z kabiną....

3000 DCM, 2500- obciążenie osi. 3000- 1150=1850, więc mniej więcej waga maszyny. Takie moje gdybanie. 

Wysokość podnoszenia niezła, ja na Twoim miejscu próbowałbym testów z paletą, jeśli to możliwe.

Edytowane przez Przekeeeek
Opublikowano
Przed chwilą, Xawier napisał:

4 kilometry dalej gościu ma większy 4 cylindrowy model koło 50KM silnik i idzie robota , z teleskopem na ramieniu to i stara 200 czy unię tytan 13 obornikiem zładuje, ogólnie super przynieś wynieś powymiataj 

Opublikowano

Mieliście przypadek że z jednej firmy paszowej co biorę zamiast NON GMO przysłali GMO, nie popatrzyłem sobie na etykietę i karmiłem takim, po paru workach wyłapałem to i tu moje pytanie- złożyłem reklamację w firmie i poinformowałem ich że mam umowę z mleczarni ze za stosowanie GMO kara za 3 ost miesiące.  Dzwonili do mnie pa paru dniach z pytaniem czego od nich oczekuję za tą ich pomyłkę? Myślicie, że powinienem i czy w ogóle jest szansa na jakieś "odszkodowanie'? Słyszeliście o podobnym przypadku?

Opublikowano

A niby co mleczarnia moze mu zrobic i jak udowodnic ze krowy kilka dni temu zjadly pasze ze sladowa ilością gmo? 

Powie ze pasza przyjechala niezgodna z zamowieniem i krowom jej nie daje i po temacie. 

Co do firmy to niech zabierają i przywoza taka jaka była zamawiana, a zadośćuczynienie to niech może oni cos zaproponują 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Xawier napisał:

Mieliście przypadek że z jednej firmy paszowej co biorę zamiast NON GMO przysłali GMO, nie popatrzyłem sobie na etykietę i karmiłem takim, po paru workach wyłapałem to i tu moje pytanie- złożyłem reklamację w firmie i poinformowałem ich że mam umowę z mleczarni ze za stosowanie GMO kara za 3 ost miesiące.  Dzwonili do mnie pa paru dniach z pytaniem czego od nich oczekuję za tą ich pomyłkę? Myślicie, że powinienem i czy w ogóle jest szansa na jakieś "odszkodowanie'? Słyszeliście o podobnym przypadku?

duża różnica w cenie obu rodzajów? ile tego zamówiłeś ? całą palete ? ile wyszło już worków a ile zostało? oddać to co zostało i niech dają całą palete non gmo , niech co najwyżej te parę worków będą stratne 

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Co może mu zrobić to wiadomo. Wystarczy niezapowiedziana kontrola z weterynarii np. ciężko by było się z tego wytłumaczyć, a jak na szkoleniu było czy w umowie ma zapis, że nie może wogóle mieć GMO w gosp. To już d*pa zimna. Dla chcącego nic trudnego. Jak nie ma tego dużo to spasac szybko i siedzieć cicho, jak więcej to gadać z firmą. 

Nie jestem jego przeciwnikiem, ale tłumaczenie nie zauważyłem, że daje GMO to żadne tłumaczenie