Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, paawlik227 napisał:

Da radę tymi agregatami bielić wapnem w oborze...? Czy będzie się dysza zatykać 2mm średnicy ma. Używa ktoś takich sprzętów do bielenie?

Screenshot_2024-06-17-10-06-56-258_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Mam na sprzedaż zeszłoroczny za 850 brutto z fakturą. raz wymalował oborę. Lanca z kwasówki

IMG_20230612_153216_7.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Mam na sprzedaż zeszłoroczny za 850 brutto z fakturą. raz wymalował oborę. Lanca z kwasówki

IMG_20230612_153216_7.jpg

Zadowolony jesteś byłeś z tego sprzętu? A z jakich okolic jesteś?

Opublikowano

Dobre to jest tylko wapno dobrze rozcieńczyc bo dyszę będzie zapychać. U mnie obora 23 na 10m w godzinę wybielona tylko lać przez sitko jakieś wapno bo będziesz sie więcej wku.... niż to warte.

Pytanie z innej beczki. Posiałem kuku w suche, część od razu powschodziła gdzie była trochę wilgoć. część po 3 tyg po deszczach a jakieś 40% w ogóle i nie ma ziarna nawet w ziemii. Jest tak że są np 3 duże qq później 5 małych i 3 metry nie ma nic. Albo ptaki zjadły co się nie zdarzało przez ost 10 lat albo dostało trochę wilgoci puściło kiełek i uschła. Jest sens siać jeszcze raz z jakimś małym fao? ziemia ciężka iły, na piasku mam 1.3ha to w kolano qq

Opublikowano

Ja takim podobnym maluje już kilka lat.Maluje bardzo dobrze. Minus mały zbiornik i często trzeba uzupełniać wapno. Jak jeden maluje a drugi rozrabia to idzie szybko.

3 minuty temu, Xawier napisał:

Dobre to jest tylko wapno dobrze rozcieńczyc bo dyszę będzie zapychać. U mnie obora 23 na 10m w godzinę wybielona tylko lać przez sitko jakieś wapno bo będziesz sie więcej wku.... niż to warte.

Pytanie z innej beczki. Posiałem kuku w suche, część od razu powschodziła gdzie była trochę wilgoć. część po 3 tyg po deszczach a jakieś 40% w ogóle i nie ma ziarna nawet w ziemii. Jest tak że są np 3 duże qq później 5 małych i 3 metry nie ma nic. Albo ptaki zjadły co się nie zdarzało przez ost 10 lat albo dostało trochę wilgoci puściło kiełek i uschła. Jest sens siać jeszcze raz z jakimś małym fao? ziemia ciężka iły, na piasku mam 1.3ha to w kolano qq

W tym roku była u nas presja ploniarki. Do tego to co miałem po łące to jeszcze drutowiec poprawił. %50 procent wypadło niestety. Dosiewanie raczej nie ma sensu. Ta w kolano zagłuszy wschodzącą. Chyba że całkiem duże place całkiem puste.

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Xawier napisał:

A jakby zamiast wapna kupić jakąś najtańszą biała farbę i też by było białe😁

A co do kukurydzy to na pewno nie zaszkodzi jak posiejesz jest ciepło deszcze przechodzą po tygodniu powinna być na wierzchu🤔 I u mnie też są takie miejsca że jest już równa z maską C-360 a i jest taka co ma 15cm bo po deszczu zaczęła wschodzić ale takiej mam może z 5% w całym areale😏

Opublikowano

Ja kupiłem najtańszy rozdzielacz do opryskiwacza jaki mieli w sklepie i miałem pompę od opryskiwacza. Do tego przez neta zamówiłem lancę teleskopową do bielenia. Do tego chyba 30metrów węża ogrodowego. Stawiam beczkę plastikową 200 litrów i metry szybko ubywają. Dużo cieczy idzie z rozdzielacza na powrót więc praktycznej wyeliminowane jest mieszanie cieczy w beczce bo samo się miesza. Szybka robota a nie zaprzeczam, że ciężko mi się przybrać do bielenia bo po prostu nie lubię 😛

Opublikowano
3 godziny temu, paawlik227 napisał:

Zadowolony jesteś byłeś z tego sprzętu? A z jakich okolic jesteś?

W porównaniu do pompy wrzucanej do beczki z wapnem i laniu po ścianach to tu jest perfekcyjna robota. 

I wygodna, pistolet z tym zbiornikiem to masakra wg tego. 

Lanca chyba 2m, mam rękawy siatkowe do cedzenia. Na usługi już tym można iść. 

Łomża 

1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Ja kupiłem najtańszy rozdzielacz do opryskiwacza jaki mieli w sklepie i miałem pompę od opryskiwacza. Do tego przez neta zamówiłem lancę teleskopową do bielenia. Do tego chyba 30metrów węża ogrodowego. Stawiam beczkę plastikową 200 litrów i metry szybko ubywają. Dużo cieczy idzie z rozdzielacza na powrót więc praktycznej wyeliminowane jest mieszanie cieczy w beczce bo samo się miesza. Szybka robota a nie zaprzeczam, że ciężko mi się przybrać do bielenia bo po prostu nie lubię 😛

A kto lubi 😉 

Karol nie psuj mi interesu 🤪

Opublikowano

Co może być przyczyną, że krowy wszystko liżą? Najgorszy problem pojawia się po dojeniu, widać diping im smakuje, ale diping idzie ten sam od roku a problem pojawił się tydzień temu. Jakieś braki? Jakie?

Opublikowano

Coś niemożliwego. Znowu pada.  Niemal codziennie. Klienci moi na presowanie siana susza susza i wysuszyć nie mogą. Gnojowicy nie spieszyłem się zaczac wozić, teraz szkoda że taki upał a zaraz trzeba myśleć już o drugim pokosie. 

Opublikowano

No może trochę zazdroszczę. Ale ja na pewno mam dużo biedniejsze łąki i nawożenie. Plus późno skończony pierwszy pokos. Plus mam dziwne zimne ziemie.  Widać to fajnie na początku sezonu. Naprawdę wszystkie prace polowe robię 3 tygodnie później od sąsiadów 10km obok. Także nie mogę i tak na ta trawe narzekać. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

napiszjakie minerały icwcjakiej formie i ilości dajesz? czy coś ostatnio zmieniłeś?

200g takiego czegoś, jakieś 100g kredy i sól do woli. Wydajności nie powala to i zapotrzebowania chyba też wielkiego nie ma. Ze zmian to sianokiszonkę tegoroczną zacząłem.

IMG_20240617_215651.jpg

Edytowane przez KTJW
Opublikowano
5 godzin temu, paawlik227 napisał:

A jakby zamiast wapna kupić jakąś najtańszą biała farbę i też by było białe😁

A co do kukurydzy to na pewno nie zaszkodzi jak posiejesz jest ciepło deszcze przechodzą po tygodniu powinna być na wierzchu🤔 I u mnie też są takie miejsca że jest już równa z maską C-360 a i jest taka co ma 15cm bo po deszczu zaczęła wschodzić ale takiej mam może z 5% w całym areale😏

Ja tak robię, kupuje najtańszą farbę z psb i nie ma problemu z mieszaniem

Opublikowano
kampl napisał:

Coś niemożliwego. Znowu pada.  Niemal codziennie. Klienci moi na presowanie siana susza susza i wysuszyć nie mogą. Gnojowicy nie spieszyłem się zaczac wozić, teraz szkoda że taki upał a zaraz trzeba myśleć już o drugim pokosie. 

gdzie tak pada