Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, krzys111 napisał:

Rodzaj gwintu na schładzalnikach i wężach w samochodach jest taki sam, pozostaje tylko średnica. Ale kierowcy często mają redukcję a jeśli nie to po pierwszym odbiorze kupisz odpowiednią redukcję. Pozdrawiam.

No właśnie problem z tym że średnicę pasują tylko problem jest ze skokiem gwintu. Na ogół u wszystkich co do mnie jeździli pasuje ale są dwa takie auta w których właśnie skok gwintu jest inny

Opublikowano
10 godzin temu, MKrajes napisał:

Nie wiem jak z dobrostanem ale kilka lat wstecz ładnie naciągali na te certyfikaty. Rzekomo z tym ich certyfikatem rzeźnie miały dopłacać do kg mięsa. Gospodarze się rzucili wywalili kasy na te ich audyty, certyfikaty, opłaty a jak przyszło co do czego to nikt poza OSI nie chciał honorować tych ich papierków. Cena z tą dopłatą była porównywalna lub niższa niż w lokalnych rzeźniach. Od tamtej pory nie spotkałem się by ktoś ze znajomych hodowców bydła mięsnego chciał mieć z nimi cokolwiek do czynienia.

Nie tylko chodzi o bezuwięziowe utrzymanie ale mają jeszcze sporo podpunktów do otrzymania tego certyfikatu. Wcześniej tylko czyste rasy mięsne były brane pod uwagę na rasy mleczne nie dostałeś certyfikatu.

Robili jeszcze jakąś akcję grup producenckich jak były na to dofinansowania i chyba też nie wypaliło ale szczegółów nie znam. 

Teraz niby arimr ma płacić 250zl do mamki, 130 do opasa. Do opasu ras mlecznych też mają dopłacać

Opublikowano

Tylko trzeba dokładnie wszystko sprawdzić ile kosztują te ich certyfikaty, audyty itd bo mogą dać ci z ARiMR 130 a zapłacisz więcej niż dostaniesz. A trzeba pamiętać że mogą ci w każdej chwili ten certyfikat cofnąć lub na liczyć jakieś kary 

Opublikowano

Aż tak mocno nie byłem w temacie. Pamiętam że wszyscy rzucili się na ten certyfikaty po wystawie w Szepietowie jak QMP się wystawiało obiecując dopłatę do ceny i chyba dodatkowe punkty przy PROW. Mogę cię skontaktować z hodowcami którzy wtedy weszli we współprace ale to może być niemiarodajne bo żaden nie chce więcej słuchać o nowych pomysłach QMP. 

Opublikowano

Może któraś z tych firm? Z tego co się zorientowałem są niby 3:

- ekogwarancja, ale od tego roku już nie certyfikuje qmp

- biocert

- cobico z nimi chyba podpiszę umowę. Koszt to 1720zl netto od 50do 100szt. 

Opublikowano
8 godzin temu, vat napisał:

Może któraś z tych firm? Z tego co się zorientowałem są niby 3:

- ekogwarancja, ale od tego roku już nie certyfikuje qmp

- biocert

- cobico z nimi chyba podpiszę umowę. Koszt to 1720zl netto od 50do 100szt. 

Dokładnie, przy 100szt przychód z ekoschematu QMP ok 13tys wiec "opłacałoby sie"

Kwestia dopłat z ubojni to już inna bajka,

Pytanie czy oni mają jakieś dodatkowe potrzeby przy utrzymaniu bydła czy te z ogólnego utrzymania zwierząt są wystarczające?

Mają kontrolować raz w roku,

Opublikowano
14 godzin temu, slawek74 napisał:

zmieniasz zbiornik? jak u handlarza kupujesz to oni dokładnie wiedzą jaki zakład jakie ma gwinty

zawór(jakiś nie orginalny i szybko padają uszczelki)  chcę nowy kupić przez neta a nie wiem jak dokładnie zmierzyć względem tego co mam.

Opublikowano
19 godzin temu, kampl napisał:

Kiedy kosicie gorzowskie? Ja może w poniedziałek zacznę. Chociaż nie na rękę mi bo taka wysoka temperatura  W poniedziałek wtorek że urośnie duzo

Ja w sobotę do majówki liczę juz mieć zasianą kukurydzę 

Opublikowano

Może ktoś podpowie jak rozwiązać kwestię uprawy po orce trawy. Dobrze kombinuję, że tutaj nadałoby się zakupić agregat talerzowy z hydropakiem na przykład? Bo słyszłem opinie że na niektórych typach ziemi lubi się zapychać. Kultywator wyrzuca mi kępy trawy spod orki, a orać głębiej nie mogę bo mi się piasek wywala, więc agregaty zębowe raczej nie bardzo. A może agregat aktywny? Chociaż bierny wydaje się mniej problemowy w użytkowaniu.

No i na 3metry szerokości  pytanie ile zapotrzebowania mocy jest w agregacie talerzowym a ile w takiej bronie wirowej?

Opublikowano
56 minut temu, niesamowity90 napisał:

Może ktoś podpowie jak rozwiązać kwestię uprawy po orce trawy. Dobrze kombinuję, że tutaj nadałoby się zakupić agregat talerzowy z hydropakiem na przykład? Bo słyszłem opinie że na niektórych typach ziemi lubi się zapychać. Kultywator wyrzuca mi kępy trawy spod orki, a orać głębiej nie mogę bo mi się piasek wywala, więc agregaty zębowe raczej nie bardzo. A może agregat aktywny? Chociaż bierny wydaje się mniej problemowy w użytkowaniu.

No i na 3metry szerokości  pytanie ile zapotrzebowania mocy jest w agregacie talerzowym a ile w takiej bronie wirowej?

Amazonką na bronie wahliwej zawsze podnosiłem na podnośniku by lekko równało, i siałem w świeżą orkę po trawie.  

• Like 1
Opublikowano
Dnia 23.04.2024 o 14:00, kampl napisał:

Kiedy kosicie gorzowskie? Ja może w poniedziałek zacznę. Chociaż nie na rękę mi bo taka wysoka temperatura  W poniedziałek wtorek że urośnie duzo

1-1.5 tyg, bo koszę wszystko razem ... 

Opublikowano
Dnia 21.04.2024 o 11:09, kołalski napisał:

Potrzebuję pomocy bo już 3 kolejny cielak po 3 dniach od urodzenia ma ostrą biegunkę tzn. wydała praktycznie zielonkawy płyn. Jeden zdechł, drugiego udało się lekarzowi uratować antybiotykami. i teraz znowu powtórka Cielak stoi z krową i po 3 dniach biegunka... zrobiony test na 4 wirusy ' negatywny. co robić? Gdzie szukać przyczyny?

Zielona na 3 dzień to kryptosporydioza będzie. Halocur albo jeszcze coś jest ale nie pamiętam już nazwy. Używaj suchej dezynfekcji i sprzątaj codziennie plus leki

• Like 1