Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za kilka dni się okaże czy nasz nowy rząd jest za rolnikami. Czy zagłosują za zalaniem 400 tys ha torfów w całej Polsce czy będą przeciw. Wystarczy że się wstrzymają od głosu i to już jest liczone jako sprzeciw i ten projekt upada. Także już niedługo będzie wiadomo czy jeden z filarów zielonego bezładu się położy. 

Nasi dziadkowie po wojnie przymierali głodem bo kraj był zniszczony i rozkradziony więc gdzie mogli tam robili ziemię rolną aby jakoś wyżyć. Gdy to wszystko przynosi zyski to komuś sobie w UE ubzduralo to zniszczyć 

• Like 2
Opublikowano

Ale kompromitacja. Krowa która za 3 tygodnie ma się cielic ma ruję ... Miałem bardzo podejrzenia ze coś nie gra. A i tak dałem ciała i nie sprawdziłem . I jeszcze z antybiotykiem zasuszylem... Jak to teraz ruszyć by dzialalo

Opublikowano

Mój ojciec doił kiedyś siementala który przez 3 lata nie urodził i dawał raczej powyżej 15l dziennie.  Raczej słabo mi się opłaca doic tyle czasu. Ale narazie to mi wypadlo za dużo sztuk. I chcę trzymać na siłę. 

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Za kilka dni się okaże czy nasz nowy rząd jest za rolnikami. Czy zagłosują za zalaniem 400 tys ha torfów w całej Polsce czy będą przeciw. Wystarczy że się wstrzymają od głosu i to już jest liczone jako sprzeciw i ten projekt upada. Także już niedługo będzie wiadomo czy jeden z filarów zielonego bezładu się położy. 

Nasi dziadkowie po wojnie przymierali głodem bo kraj był zniszczony i rozkradziony więc gdzie mogli tam robili ziemię rolną aby jakoś wyżyć. Gdy to wszystko przynosi zyski to komuś sobie w UE ubzduralo to zniszczyć 

Nie wierzę, że pozwolą żeby to nie zostało zatwierdzone. 

Ula na donka by się obraziła. 

Obym się mylił. Ale wg mnie to jest już pewne. 

Ogłoszą, że rzucą jakąś dopłatę do zalanych i odtrąbią jako sukces 

Opublikowano

Pewnie tak będzie ale nie wiem czy kojarzysz na Podlasiu Grądy Woniecko , jak to zaleją to w tamtych okolicach będzie katastrofa , z tych łąk jest żywione tysiące sztuk bydła , uważam , że rolnicy nie pozwolą na to .

Opublikowano

Tam nikt nie bierze odpowiedzialności za to czym się zajmuje. 

Siekiera wczoraj powiedział z wielkim oburzeniem, że wszystko się wylewa na niego, on odmawiał kilkukrotnie objęcia stanowiska ministra, dzisiaj jest, ale nie musi być. 

To jest przedszkole. Kota dobrego nie ma to myszy grasują 

Opublikowano
1 minutę temu, Supersebusiek napisał:

Pewnie tak będzie ale nie wiem czy kojarzysz na Podlasiu Grądy Woniecko , jak to zaleją to w tamtych okolicach będzie katastrofa , z tych łąk jest żywione tysiące sztuk bydła , uważam , że rolnicy nie pozwolą na to .

Nie tyle co kojarzę, a za gówniaka jeździłem tam z ojcem robić siano. Do dzisiaj kilku z wioski obrabiają tam niecałe 100ha. 

Nie tylko Grądy. Dolina Biebrzy, Narwi. Bronowo całe ma być zalane 

Grądy, tereny PGRu, setki hektarów łąk gdzie wszystko było zrobione książkowo, cała melioracja to majstersztyk. I najważniejsze było dbane, rowy odmulane, więźniowie w sezonie kosili zarośla, remontowali zastawki, mostki. 

Teraz to wszystko zniszczyć. A razem z tym masę hodowców gdzie nic poza bydłem nie ma prawa się utrzymać. W dolinie łąki, a tam gdzie pola uprawne to w większości piach żywy. 

Opublikowano

Moja okolica to też  w większości łąki torfowe. Coś około 5-6 tys ha na naturze 2000. Jak to zaleją to kilka wsi nie będzie miało co robić bo zostaną praktycznie same grunty 6z gdzie przy pogodzie takiej jak w tamtym roku zbiera się pół do jednego fostrshrita zielonki z kukurydzy z ha. Więc trzeba by było trzymać jedna krowę na 5 ha. Już niedługo się wszystko okaże. Jak to przegłosują to raczej nie mamy nic do stracenia i trzeba będzie zablokować wszystko co się da bez względu na konsekwencje skoro i tak za parę lat nic po nas nie zostanie. Ja bym  ciągnikami plus jakąś maszyna przyczepiona z tyłu, zaczął blokować parkingi pod supermarketami na kilka godzin dziennie. Wtedy wystarczyłoby z 8-10 ciągników i cały parking zastawiony. Iść na kilkugodzinne zakupy po sklepie a na koniec wyjść i nic nie kupić. Wtedy sieci by mocno to odczuły a druga sprawa to nie trzeba nigdzie tego zgłaszać bo przyjeżdżalibysmy na zakupy. Z tydzień by tak przyblokował to by się im odechciało sprzedawać masło po 2-3 zł i mleko po 2 zł 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Supersebusiek napisał:

Większość ziemi Podlasia to tylko pod kukurydzę i trawę się nadaje , jesteśmy skazani na te krowy .

Jeszcze możecie do telewizji startować ;)

Opublikowano

Mogę powiedzieć  że jeszcze na wsi jest dobrze ale nie powiem , bo skoro jeszcze na przetargu z kowru, ziemia nie  daleko mnie   poszła w dzierżawę  za 5700 zł  taka była walka 

• Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, arosaw100 napisał:

Mogę powiedzieć  że jeszcze na wsi jest dobrze ale nie powiem , bo skoro jeszcze na przetargu z kowru, ziemia nie  daleko mnie   poszła w dzierżawę  za 5700 zł  taka była walka 

Trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby tyle dać. 

Opublikowano
16 minut temu, arosaw100 napisał:

Ciekawe czy będą płacić. Chodzą zawsze plotki, że on tylko tak nabijają, a potem i tak nie płacą. 

5 minut temu, Nintendo napisał:

Trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby tyle dać. 

4 minuty temu, arosaw100 napisał:

To jakiś  swiniarz wziął 

a co? To jakiś synonim???? o.Oo.O

Opublikowano (edytowane)

Do widziałem  się że w następnej  gminie  jest też przetarg z kowru na dzierżawę  140 h I już się zgłosiło 40 osób . Czyli jednak jest na wsi dobrze 

9 minut temu, Leszy napisał:

Ciekawe czy będą płacić. Chodzą zawsze plotki, że on tylko tak nabijają, a potem i tak nie płacą. 

a co? To jakiś synonim???? o.Oo.O

Może  być  trzodziaż , teraz passę????   Może  lepiej świniopas nie obrażając ich 

Edytowane przez arosaw100