Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Troker1979 napisał:

u mnie znowu esinbala bił na głowę polski silozet. Może na jakąś podróbę trafiłem

Dlatego że silozet jest dobrą folia, chyba najlepsza z pl. To że Polska nie znaczy że gorsza. Nie którzy jak nie widzą napisu Germany to jakby diabła zobaczyli uciekają. Miałem ją i polecam, według mnie z pl najlepsza i niczym się nie różni od większości zagranicznych w podobnych cenach. Tych najdroższych nigdy nie używałem więc nie porównam.

Opublikowano
3 minuty temu, PolandOnion napisał:

Dlatego że silozet jest dobrą folia, chyba najlepsza z pl. To że Polska nie znaczy że gorsza. Nie którzy jak nie widzą napisu Germany to jakby diabła zobaczyli uciekają. Miałem ją i polecam, według mnie z pl najlepsza i niczym się nie różni od większości zagranicznych w podobnych cenach. Tych najdroższych nigdy nie używałem więc nie porównam.

To że nasze polskie nie znaczy że jest dobre.

Opublikowano
3 godziny temu, DANDYS napisał:

A jaką trawe zasiać na sianokiszonke teraz? najlepiej jakąś 2-3 letnia .

Top Nasiona widziałem jakaś mieszankę wprowadzili w typie gorzowskiej tylko dodali festolium 40%  i piszą że niby dwuletnia 

Opublikowano
Troker1979 napisał:

39 minut temu, robert1226 napisał:

Pierwszą  power strach w tamtym roku owijałem i polecam .

Tę trzecia już usunęli ogłoszenie,  a z ciekawości to ile chcieli za nią , bo w tamtym roku to po 700 zł za rolkę chcieli .

niecałe 370 stało jak wrzucałem link. Pewnie ktoś się pierdolnął

a widziałem u Ciebie w galerii przesiewales łąki gutllerem . wyszło to jakoś ?

Opublikowano

jaką wy róznice widzicie w tej foli? 🤪 ja owijam taką jaką jest dostępna i najtańsza. Przewaliło się już tego z ok 15-20 marek pewnie i nie widzę żadnej róznicy. Każda owija żadna się nie rwie a i bele się nie psują o ile dziur nie ma. Raz tylko trafiłem na jakąs wadliwą partie zielonej Duo Plast rwała się co chwile to wymienili mi na biała i biała szła już dobrze

Opublikowano
2 godziny temu, mx_racer napisał:

jaką wy róznice widzicie w tej foli? 🤪 ja owijam taką jaką jest dostępna i najtańsza. Przewaliło się już tego z ok 15-20 marek pewnie i nie widzę żadnej róznicy. Każda owija żadna się nie rwie a i bele się nie psują o ile dziur nie ma. Raz tylko trafiłem na jakąs wadliwą partie zielonej Duo Plast rwała się co chwile to wymienili mi na biała i biała szła już dobrze

Widocznie mało owijasz i zwykła stacjonarna owijarka. Czy w samozaładowczej czy w prasoowiajrce ramię chodzi bardzo szybko i wtedy wychodzi jaka jest jakość foli. Przerobiłem te najtańsze i to się wogole nie nadaje. Rwie się co chwila 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, DANDYS napisał:

a widziałem u Ciebie w galerii przesiewales łąki gutllerem . wyszło to jakoś ?

To już było dość dawno ale pamiętam że efekt mierny. Trochę za późno to robiłem i stara trawa zagłuszyła nową. Mi się wydaje że lepszy zestaw to ten Na V z siewnikiem talerzowym i wałem. Bo Gutller tylko z przodu włóka i palce drapiące i wysiew rzutowy. Musi po tym solidnie padać by się przyjęło. Nowy użytek tak podsiew słabo.

6 godzin temu, ThePerkins napisał:

https://agrotechnik.pl/produkt/folia-do-bel-raniwrap-750-zielona/

https://agrotechnik.pl/produkt/folia-do-bel-silozet-750-biala-tektura/

a te ktoś stosował ?, niby robię polycropem i jestem zadowolony , ale droga... 

Miałem w tamtym roku silozet z tym że opakowanie inaczej wyglądało. Oprócz pudełka rolka była zafoliowana. W mojej owijarce samozaładowczej zdecydowanie lepsza od  Esinbala ale to i to miałem pierwszy sezon a najczęściej podrabiana folia to ponoć Esinbal.  Dobry klej i mocna. Z traktora wychodziłem tylko by wymienić rolkę.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
krzychu121 napisał:

2 godziny temu, mx_racer napisał:

Widocznie mało owijasz i zwykła stacjonarna owijarka. Czy w samozaładowczej czy w prasoowiajrce ramię chodzi bardzo szybko i wtedy wychodzi jaka jest jakość foli. Przerobiłem te najtańsze i to się wogole nie nadaje. Rwie się co chwila 

Sipma maja to chyba nie jest stacjonarna owijarka. Owijam sporo tą owijarka od 2017 roku i przewaliłem tego masę. Jeśli Ty widzisz różnicę w foli to ok ja nie widzę.

Opublikowano

Nie wiem czy jest coś takiego nigdy nie było potrzeby się w to zagłebiac. Prędkosc owijania zależy od hydrauliki ciągnika ale szaleć z gazem nie wolno bo bele potrafią latać 😝

Opublikowano

Ogólnie z nowych to tylko jelonki i fendty , potem długo nic i dopiero potem ktoś tam Ma 10-15 letnie Masseye , new Hollandy itp. no i reszta to małe gospodarstwa więc ursus , Zetor itp.