Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, artek27 napisał:

Dałem ogloszenie na grupie lokalnej na fb i jednak jest chetnych do takiej roboty.

Gość sam zaproponował 200zl dniówki a przez dzień spokojnie wyrzuci.

I teraz weź mi wytłumacz czy w tym przypadku jest sens inwestować przerabiać oborę same kupienie miniladowarki okolo 30tyś trzeba dać plus przeróbki. Teraz tego obornika jest z jakichś miesięcy. No i co lepiej sie opłaci?

Nie mam paszowozu jak to do mnie było 

To jakiś idiota chyba . Ja na twoim miejscu nie zapłaciłbym mu 200 tylko 400 bo tyle najmniej ta praca warta. U mnie moi pracownicy którzy są na stałe nie chcą wyrzucać mówią dzwoń do flipera niech przyjdzie wyrzuci i przychodzi co półtora miesiąca wyrzuci przyczepę d47 200 mu za to daje i co nieraz jak jadę obok to mu piwo to na flaszkę bo jedyny na terenie gość od czarnej roboty typu gnój jakieś kucie łamanie betonu cięcie drzewa itp 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Dobrze że jeszcze ktoś się godzi na taką robotę... Ja z ojczulkiem zawsze sami rwalismy parkiety bo z pracownikami było ciężko. W 2019 przebudowalismy własnymi siłami, zachowały się tylko 4 stare słupy bo akurat stały tam gdzie trzeba. Nowe kanały, korytarze, przestawione stanowiska. Nawet drzwi wjazdowe w innych miejscach, nowe wykute stare zamurowane. Betony z betoniarki a nie gruchy. Rok pracy, koszt wcale nie jakiś ogromny bo ok 50-60 tys ale nie żałuję ani jednego dnia i ani jednej złotówki bo mogę normalnie wjechać paszowozem i niczego nie taczkuje. Ale to też duża zasługa starszego bo że chciał robić kompleksowo, jak trzeba a nie ,,jakoś będzie "

• Like 1
Opublikowano

kurła z 10 lat temu jak jeszcze bralem takich gości do wywalania to płaciło się 20-25 zl za rozrzutnik i na koniec już trudno było się doprosić, raz była sytuacja że wyprowadziliśmy cielaki gościu został z flaszką wywalać przychodzę za godzinkę, nie ma gościa nie ma flaszki rozrzutnik pusty 😂😂

• Haha 3
Opublikowano

Jak was czytam to wyobrażam sobie samych dyrektorów w garniturach. Albo na tych krowach taki dobrobyt albo mój ojciec coś źle robił że miał tylko 100 ha, setki świń, krowy i ciągle było za mało żeby zmodernizować do zadowalającego poziomu.  Bo twierdzicie że tu kupię, to wyremontuje i super. Nie trzeba ciężko pracowac. Ale to wszystko kosztuje, utrzymanie podworka o wielkości 1ha to jest jakaś studnia bez dna. A maszyny? wszystko robiliśmy na podwórku sami, lanie betonu, bramy, garaże, dachy. Tyle lat robiłem u niego robotę właśnie taką do jakiej wy alkoholików zatrudniacie. Bo niestety, głęboka sciolka to tylko połowa świń. Reszta łopata do kanału. Pasza w workach na plecach.  I co? Dałem radę. Ale już mi się naprawdę nie chce.  

• Like 2
Opublikowano

To też już jesteś tym dyrektorem w garniturze jak ci się niechce.

A na poważnie to masz w 100% rację,  też się staramy jak najwięcej robić samemu , a nie do byle gówna ludzi z zewnątrz zatrudniać.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, robert1226 napisał:

A na poważnie to masz w 100% rację,  też się staramy jak najwięcej robić samemu , a nie do byle gówna ludzi z zewnątrz zatrudniać.

Mi się opłaci wziaść kogoś do gówna. 

Pracuje jeszcze dodatkowo i przez dzień dużo więcej zarobie niż muszę jemu zapłacić i nie opłaca mi się brać wolnego dnia żeby wywalać gnój.

• Haha 1
Opublikowano

Do Wyszki mam 50km.

12 godzin temu, Supersebusiek napisał:

O , a u nas nikt nie chce zbierać , gmina Poświętne woj.podlaskie .

Pisz na priv najwyżej wyśle kogoś z firmy w wasze rejony.

38 minut temu, Sean_Layton napisał:

to ja jeszcze bliżej bo gmina wyszki

Opublikowano
19 godzin temu, robert1226 napisał:

Niby kasy zostanie ale zdrowie na tym człowiek traci . Wyjdzie na starość 

Opublikowano

Dokładnie. Też się zawzinalem i 39 lat zwyrodnienia drugiego stopnia w obu kolanach i będzie tylko gorzej. Jakieś mniejsze rzeczy to tak np zrobiliśmy teraz dwa kojce, dziś tankujemy inne pomieszczenie to jeszcze idzie ogarnąć ale jak w tamtym roku latem stawiałem garaże to żadna oszczędność. Całe dnie w biegu i nie upilnujesz stada wkradnie się somatyka albo później patrzysz z lata nic nie cielne. A dodam że robiłem na trzeźwo.

Opublikowano
Dnia 4.03.2024 o 22:33, artek27 napisał:

Pracuje w firmie co zbiera folię od rolników.

U siebie gówna nie wyzucisz , a czyjeś smieci ogarniasz i babrasz w tym , a pieniądz nie wydany to pieniądz zarobiony.

Dnia 5.03.2024 o 12:16, alfa napisał:

Niby kasy zostanie ale zdrowie na tym człowiek traci . Wyjdzie na starość 

Nie no bez przesady , do większych prac typu budowa to oczywiście że ludzie najmuje teraz będzie budowa garażu to ekipa przychodzi do budowy , a sam to wszystkie naprawy jakieś modernizację w środku budynków czy naprawy mechaniczne sprzętu ciągników czy samochodów ogarniamy sami.

• Haha 1
Opublikowano

A ja uważam że z w miarę sensownej idei robi się jakaś polityczna przepychanka. PiS i konfederacja kręcą się wokół tych rolników jak szczury. Dodali tych złomiarzy z solidarności. Dodali jakiś prorosyjskich napinaczy. I za tydzień wszystko zdechnie. Bo już sami rolnicy widza że zamiast pierwotnej idei zrobił się jakis cyrk na Ukraine. Tyle czasu był z tym zbożem problem a nagle zamiast walczyć z zielonym ładem to zrobiło się przedstawienie. Już nie wspomnę że niekoniecznie nasze problemy to ich zboże.  Czemu ja k**wa kupuje soje po 2700 a w 2020 było nawet 500zl taniej.? A zresztą połowa rolników jest szczęśliwa że ma tanie zboże bo trzyma zwierzęta. 

Opublikowano

Nie wrzucaj wszystkich do jedno worka. Ja jak i inni znajomi mamy zwierzęta i pojechaliśmy na strajk. I takich osób jest pełno. 

Polityków i tych celebrytów z solidarnośći powinno się gonić z protestów. Oni tylko szkodzą a nie pomagają. Część z tych sytuacji to zwykłe ustawki i prowokacje zrobione przez z rząd aby opinia publiczna się zniechęciła i protesty powoli spotykały się z coraz większą niechęcią zwykłych ludzi. 

• Like 1
Opublikowano

I ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia. Zalali nas zbożem to czemu nie mogą nas zalać nawozem? Rozumiem że może nie mają możliwości produkcji ale dla takiej ilości zboża na pewno mają swoje zakłady, przecież nie mogą kupować z Europy po 2000. I tak jak Rosja mają po 700. Więc czy nie lepiej opłaci im się nawóz przysyłać? Jest droższy 3x. Więc transport bardziej się opłaci w przeliczeniu na kg

1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Nie wrzucaj wszystkich do jedno worka. Ja jak i inni znajomi mamy zwierzęta i pojechaliśmy na strajk. I takich osób jest pełno. 

Polityków i tych celebrytów z solidarnośći powinno się gonić z protestów. Oni tylko szkodzą a nie pomagają. Część z tych sytuacji to zwykłe ustawki i prowokacje zrobione przez z rząd aby opinia publiczna się zniechęciła i protesty powoli spotykały się z coraz większą niechęcią zwykłych ludzi. 

To prawda. Masz rację. Ale oni obalili cały wizerunek walki rolnika. Taki koń trojanski