Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
PolandOnion napisał:

Właśnie kojarzę że siejesz te jednoroczne. Ile średnio z ha można zebrać belek w takim normalnym roku? ( nie jak w tamtym w północnej Polsce)

pierwszy pokos 4 maja 21 bel/ha, drugi 29 maja 7 bel/ha bele po kuhn vb 3160 i około 35 ton kukurydzy było by więcej ale zeszła po miesiącu od siewu siana w totalny popiół, 3 lipca na wierzchu potem duża ilość opadów ja uratowała środek wlkp

Opublikowano

Przyszedł rachunek za prąd :(

Gospodarstwo do 20 krów, właściwie chodzi tylko chłodnia, dojarka przewodowa, ogrzewacz do wody 50l, światło, i typowe AGD w domu. 

Taryfa G12W

Okres 29.07-30.06- 14k

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Musiałbym w papiery zajrzeć. Ale u mnie przy całym stadzie około 100 sztuk w dwóch oborach. Duży dom, dwie rodziny, częste majsterkowanie w garażu wychodzi około 2,3 tys na miesiąc. Oczywiście w domu wszystko elektryczne. Też taryfa g. Myślę że kolega mógłby sporo zaoszczędzić jakby odzysk założył. Sporo kasy na grzaniu tej wody ucieka 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Za 11 miesięcy 14 koła to dużo ?

Dla mnie wydaje się dużo. 

Dziennie do 40kw 

Średnia cena kw 1.21

Ten ogrzewać grzeje tylko 50l 2xdziennie do mycia przewodowki więc tutaj wielkiej oszczędności nie będzie 

Opublikowano

Jak tam pewnie jest grzałka okolo 2000w. Niech taki bojler chodzi około 4 godzin dziennie. To masz 8 kWh razy te 1,21. To już masz około 10 zł dziennie. Czyli 300 zł miesięcznie. Nadal uważasz że to mało przy twoim rachunku?  Nawet jakby optymistycznie patrząc wychodziło 200 zł to i tak jest to 1/6 twojego rachunku na głupie grzanie wody. Przy 300 zł to 1/4 rachunku. Ludzie nie zdają sobie sprawy ile taka terma pobiera prądu 

Załóż odzysk to zobaczysz ile rachunek spadnie. Ja przy odzysku 200 l nie włączam termy wcale. Odzysk utrzymuje temperaturę na około 50-60 stopni zima i tyle wystarcza żeby utrzymać bakterie na poziomie 10-12 tys 

A tak jeszcze podam przykład żeby ci to bardziej zobrazować. Zazwyczaj przy pompie od dojarki jest silnik około 2 kWh czyli ma takie samo zużycie co ta terma. Wiadomo możesz mieć mniejszą grzałkę ale wtedy będzie dłużej grzał taki bojler. I na dojenie krow dwa razy dziennie zużywasz tyle samo prądu co na ogrzanie wody żeby tą dojarke umyć w kilka minut umyć. A mógłbyś mieć tą wodę do mycia praktycznie ,, za darmo ''

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Ale założysz taki że nie będziesz musiał praktycznie wody grzać. Zamiast 1200 zł miesięcznie będziesz płacił 900-1000 zł. Wiadomo kasę trzeba wydać na odzysk ale nie zakładasz go na rok . Daniel ci dobrze napisał . Zadzwoń do firmy i ci dobiorą do zbiornika 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
2 godziny temu, plati napisał:

Przyszedł rachunek za prąd :(

Gospodarstwo do 20 krów, właściwie chodzi tylko chłodnia, dojarka przewodowa, ogrzewacz do wody 50l, światło, i typowe AGD w domu. 

Taryfa G12W

Okres 29.07-30.06- 14k

Co tak drogo ??? 

Opublikowano
plati napisał:

Chłodnia 630l to nie wiem czy coś się uda dopasować. 

Generalnie chyba inwestycja krotkookresowo bo produkcja zmierza ku wygaszeniu

trochę się spóźniłeś... .iałem 80L odzysk sprzedałem przed nowym rokiem i taki by starczył przy dzisiejszych cenach nie pràdu ale jego przesyłu zwrócił by się za rok na bank nawet jak by podgrzewał tylko do 40stopni bo podgrzać wodę z 10 a z40 syopni do 60 to bardzo duża róźnica .

Opublikowano
9 godzin temu, plati napisał:

Chłodnia 630l to nie wiem czy coś się uda dopasować. 

Generalnie chyba inwestycja krotkookresowo bo produkcja zmierza ku wygaszeniu

To odzysk 60 wystarczy taka też dużo nie będzie kosztować a czasem jakąś używkę można znaleźć w dobrej cenie. U mnie odzysk 200 l teraz trzeba nawet upuszczać wody bo grzeje powyżej 60 stopni

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

trochę się spóźniłeś... .iałem 80L odzysk sprzedałem przed nowym rokiem i taki by starczył przy dzisiejszych cenach nie pràdu ale jego przesyłu zwrócił by się za rok na bank nawet jak by podgrzewał tylko do 40stopni bo podgrzać wodę z 10 a z40 syopni do 60 to bardzo duża róźnica .

Ktoś mi mówił że 80l będzie zbyt duży