Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dabrowskit napisał:

norbert098 napisał:

dabrowskit napisał:

zszedłem z Delicji na Agro energie tylko. dzień laktacji 120-150 cały czas jest

do setnego dnia laktacji ją tylko podajesz czy dłużej?

do 2 msc . Ona cenowo to samo co finezją

niesamowity90 napisał:

Oborę postawić też duży koszt, ale są tacy co stawiają. W rolnictwie często inwestuje się w rzeczy które na pierwszy rzut oka wyglądają jakby miały się nie zwrócić, a jednak inwestujemy

Bo kto ma postawić to postawi i tak nawet jak będzie drogo taka jest prawda. Sam robię plany na obiekt 2400 m²

a potem idzie agro 19? ile kg treściwej idzie na krowę średnio?

Opublikowano
krzychu121 napisał:

19 godzin temu, dabrowskit napisał:

zszedłem z Delicji na Agro energie tylko. dzień laktacji 120-150 cały czas jest

A nie przypadkiem extra energię? Nie kojarzę żeby w agrocentrum mieli agro energie 

no oto chodzi agro extra energia

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, dabrowskit napisał:

no oto chodzi agro extra energia

Poprzez stacje ja stosujesz ? Mam duże niedobry energii i zastanawiam się czy nie zamienić 21 z 1000 vem na tą extra energię z 1200 vem. 

Jak zabezpieczacie rękaw kukurydzy? Nie mam gdzie blisko zrobić . Tylko pod lasem i obawiam się ptaków. Przykrył bym banerami po reklamach ale czy wtedy myszy nie urządza siebie imprezy 

Opublikowano
Dnia 23.10.2023 o 17:08, slawek74 napisał:

worki z piaskiem przesuwam wraz z pobieraniem...

taką trawę najlepiej było by kosić grabić i odrazu zbierać ale nie wszędzie wiadomo tak się da...

Podeślesz jak to wygląda?. Żebym wiedział jak to wyjdzie, to od rana bym kosił i zgrabiał to na 12 bym skończył, tak jednak przez 12h leżało ... 

Opublikowano

Koło Sokołowa Podl. chłopak ma używane siatki z Danii po 3zł/m2. niektóre porwane, można uciąć i dopasować pod rękaw

krzychu121 napisał:

Jak zabezpieczacie rękaw kukurydzy? Nie mam gdzie blisko zrobić . Tylko pod lasem i obawiam się ptaków. Przykrył bym banerami po reklamach ale czy wtedy myszy nie urządza siebie imprezy

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Dnia 23.10.2023 o 17:08, slawek74 napisał:

worki z piaskiem przesuwam wraz z pobieraniem...

taką trawę najlepiej było by kosić grabić i odrazu zbierać ale nie wszędzie wiadomo tak się da...

Podeślesz jak to wygląda?. Żebym wiedział jak to wyjdzie, to od rana bym kosił i zgrabiał to na 12 bym skończył, tak jednak przez 12h leżało ... 

z apki nie wstawię i nie mam foto syn paszowóz miesza

danielhaker napisał:

Koło Sokołowa Podl. chłopak ma używane siatki z Danii po 3zł/m2. niektóre porwane, można uciąć i dopasować pod rękaw

krzychu121 napisał:

gotowa siatka do rękawa nie jest droga bo to nie pryzma .... czasem lepiej raz zainwestować niż parzyć jak się psuje...

krzychu121 napisał:

Tylko czy pod tymi siatkami nie zalęgną się myszy ? Mam banery reklamowe i przykrywam nimi pryzme kuku to wchodzą pomiędzy folie a baner i miejscami robią szkody. A folia przykryta piachem i na to baner. 

wapnem budowlanym mocno pod spodem i obok zsypać...

Opublikowano
1 godzinę temu, TypowyHF napisał:

Które drożdże lepsze Josera Dairy Pilot czy Agrocentrum Rumba Active ? Szczep drożdży ten sam SC47, ale dodatki mają inne i nie wiem co wybrać 

Dodatki z agrocentrum z czystym sumieniem moge polecić, za to na joserze się przejechałem może i tańsze witaminy mają ale mleko poleciało w dół. Nie wiem czemu, mimo poprawnego stosowania. Chociaż też nie można się słuchać z poleceń bo każde stado jest inne. Jednym krowom podpasuje josera drugim agrocentrum a trzecim jeszcze inne witaminy.

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Jak cenowo wychodzą ?

Drożdze z agrocentrum 6000 za tone.

Opublikowano
5 godzin temu, dabrowskit napisał:

Bo kto ma postawić to postawi i tak nawet jak będzie drogo taka jest prawda. Sam robię plany na obiekt 2400 m²

Ile teraz M2 

Opublikowano
alfa napisał:

5 godzin temu, dabrowskit napisał:

Ile teraz M2 

od 1400 w górę

Opublikowano
1 godzinę temu, kat napisał:

Podobno tak. Lejesz do pyska i krowa przestaje mleko dawać. 

Ja to krowy przy 30 litrach na dzień jak muszę zasuszyc to 3 dni na tmr dla jałówkę a później daje antybiotyk na zasuszenie i czopy aby mleko nie leciało z strzyków. No wiadomo że krowa nazbiera mleka w wymieniu ale jeśli wymie nie jest goroce i wszystko ok to ona sama te mleko ,,tak jak by przepali" stosuje to już 3 rok i żądnych problemów nie było z zapaleniami