Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

Tłuszcz 8 zł

Co "Tłuszcz 8 zł"?

Opublikowano
29 minut temu, soltys48 napisał:

Bo?

Ciele ma coś sobą reprezentować...a po hf?

No i widać że mleka nie odstawiasz bo złapałeś odrazu :D

27 minut temu, slawek74 napisał:

jałówka hf która będzie mlecznicą

A na co mnie to :o fakt nie sprecyzowalem 

23 minuty temu, Paulina1985 napisał:

ja zrozumialam, ze ma jakis poziom genetyczny prezentować, a nie umieśnienie 😅 To ja chyba zle zrozumiałam 🤦‍♀️

No trochę zle to ująłem :o chodzi mi o materiał na opasa, to czy to będzie byk czy jałówka to mniejsze o to, ale mając możliwość wyboru wolał bym cielaka z dolewka mięsnego, a że nie mam doświadczenia z krowami to się pytam ;)

Opublikowano
13 godzin temu, Łolek napisał:

@wujekk110@wujekk11

Zdążyłem podać fatro i nie doje czubek strzyka zastrupil się i część dzisiaj odpadło ćwiartka nabrana ale bez obrzęku jasna nie zaczerwieniona może laktacje dokończy 

Łolek dobrze postąpiłeś zasuszając tę ćwiartkę. Ja pierwszym razem walczyłem o uratowanie ćwiartki miesiąc czasu, do momentu zassania kaniuli do zatoki mlecznej. Zastanawiałem się przy tym, dlaczego kaniula nic nie wystaje poza strzyk.

Przy drugiej ćwiartce jak odpadł strup, a wraz z nim zwieracz strzyka, uzmysłowiłem sobie dlaczego kaniula wchodziła tak głęboko do kanału strzykowego. Ponieważ krowa nie dawała się doić, ze względu na dużą bolesność i była to już druga ćwiartka, postanowiłem ją sprzedać.

W obu przypadkach było tak jak sugerowała @Paulina1985 wyczuwało się pogrubienie kanału strzykowego.

Może koleżanka Paulina - ekspert tego forum - podpowiedziałaby co jest tego przyczyną.

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jest jeszcze jakiś "mydlany" tańszy ale podobno nie chcą pobierać 

O tym myślisz?

39719896_Palmit16.jpg.ca07b559ac6dbab36978eded1f93c8bd.jpg

2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

8 zł za kilogram towaru brutto. 

Taniej wyjdzie kupić ziarno qq i zmielić. 

Opublikowano

@wujekk110  chodz Ci o przyczynę powstawania strupków i wynicowania strzyków? pogrubienia? 

Jeśli nie ma oznak nadepnięcia, to może być podrażnienie koncówki strzyka no. środkiem do odkazania legowiska  - np.wapnem. 

Poza tym kwestia wysokiego podciśnienia, pustodoju. 

Przy doju wszystkich ćwiartek jednocześnie niestety są ćwiartki, z ktorych krowa daje mniej, jeśli no. z trzech ćwiartek daje po 4 litry, a z czwartej daje 2litry, to ta ćwiartka czeka bedąc "dojona na pusto" na inne ćwiartki. Takie sytuacje potęguje też "dociskanie aparatów" przez hodowców. Pustodój na początku i na końcu doju działa na strzyki morderczo 🤷‍♀️

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, Mateusz1q napisał:

Spytam jeszcze raz czy jest możliwe w ogóle dosypywanie cukru białego do paszy treściwej?

Jeśli dostają melasę która ma 40% sacharozy i im ona nie szkodzi, to co zaszkodziłby cukier? 

Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

@wujekk110  chodz Ci o przyczynę powstawania strupków i wynicowania strzyków? pogrubienia? 

Jeśli nie ma oznak nadepnięcia, to może być podrażnienie koncówki strzyka no. środkiem do odkazania legowiska  - np.wapnem. 

Przy doju wszystkich ćwiartek jednocześnie niestety są ćwiartki, z ktorych krowa daje mniej, jeśli no. z trzech ćwiartek daje po 4 litry, a z czwartej daje 2litry, to ta ćwiartka czeka bedąc "dojona na pusto" na inne ćwiartki. Takie sytuacje potęguje też "dociskanie aparatów" przez hodowców. Pustodój na początku i na końcu doju działa na strzyki morderczo 🤷‍♀️

Dlatego żeby zapobiec pustodojowi trzeba mieć aparaty które się wyłączają jak krowa się wydoi

Opublikowano
5 minut temu, Paulina1985 napisał:

A nie jak "odciągają" aparat ze strzyków ?

Tzn tak jak by próbować na siłę ściągnąć aparat 

Opublikowano

Niestety pomimo odlaczania automatycznego rowniez moze dojąc do pustodoju jednej cwiartki przez jakiś czas, co udój takie podrażnienie i po jakims czasie może zdarzyć sie właśnie takie podrażnienie częsci kanału. Oczywiscie nie każda krowa jest podatna, sami wiecie, że są krowy "twarde" i "miękkie" itd...

2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

A nie jak "odciągają" aparat ze strzyków ?

Tzn tak jak by próbować na siłę ściągnąć aparat 

wtedy nie ma już podciśnienia lub jest minimalne.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Niestety pomimo odlaczania automatycznego rowniez moze dojąc do pustodoju jednej cwiartki przez jakiś czas, co udój takie podrażnienie i po jakims czasie może zdarzyć sie właśnie takie podrażnienie częsci kanału. Oczywiscie nie każda krowa jest podatna, sami wiecie, że są krowy "twarde" i "miękkie" itd...

wtedy nie ma już podciśnienia lub jest minimalne.

Ogólnie to drugi powód likwidacji krów, ojciec krowy doi do zera i te krowy nadają się tylko do "wyrzucenia" dojenie 10 krów kanami trwa ponad godzinę i teraz dostawić do nich kilkanaście nowych (wszystko na luzie)  i zastanawiać się którą doić "normalnie" a którą do zera ... To lepiej całkiem się ich pozbyć 

• Sad 1
Opublikowano

9 minut temu, Paulina1985 napisał:

PS. i błagam, bez żadnych "ekspertów tego forum" 😅 chłopcy czesto wiedzą więcej ode mnie na rożne tematy. U nas po prostu duzo sztuk przemaglowanych. 

Koleżanko jest znane powiedzenie że," człowiek uczy się całe życie".

Ja już mam wiele lat za sobą pracy przy krowach, ale przyznam Ci się szczerze, że z wielu porad które tu udzielałaś -skorzystałem chętnie.

Powtórzę to, co koledzy pisali wcześniej, to forum bez Ciebie jest nudne😀

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie muszę ją wystąpić bo jeśli okażesz chęci i masz czas to możesz i Ty wystąpić. Nie ważne chyba kto pójdzie z tymi postulatami ale ważne żeby coś zmienić. Z tymi parametrami właśnie dumam. Jakiś organ który by na tym rękę trzymał ale to znów kilku ludzi których to my jako dostawcy byśmy musieli utrzymywać. 

To by musiała się inspekcja zajmować ale to ich nie ma zbyt wielu i chęci średnie mają i czasami kwalifikacje też średnie. Pytałem z ciekawości jakie dojście masz. Możesz na priv odpisać

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

aż z ciekawości wpisałem i faktycznie, tylko napoje.

ciekawe jak to smakuje.

Owsiane nawet spoko, migdałowe do kitu.

Weźcie pod uwagę, że jogurtu, twarogu, sera chyba nie da się z tego wytworzyć.

Opublikowano
45 minut temu, szymon09875 napisał:

No i widać że mleka nie odstawiasz bo złapałeś odrazu :D

A na co mnie to :o fakt nie sprecyzowalem 

No trochę zle to ująłem :o chodzi mi o materiał na opasa, to czy to będzie byk czy jałówka to mniejsze o to, ale mając możliwość wyboru wolał bym cielaka z dolewka mięsnego, a że nie mam doświadczenia z krowami to się pytam ;)

Jak ktoś hoduje same krowy i ze 2 byczki do krycia awaryjnego to na kij mu materiał na opas? 😉 Tylko mendy handlarze się cieszą. Na hf też są amatorzy, którzy wolą kupić 2 szt po 400 niż 1 za 800. Każdy ma swoją filozofię. Chociaż ja akurat mam ho a nie typowe hf