Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Teraz u mnie też megaszopka, zapalenie za zapaleniem. Podejrzewam żarcie, daje overtox ale niewiele tym razem pomaga. To że zdejmiesz najgorsze z pryzmy nie znaczy, że jest dobrze. Grzyby penetrują ja całą

Długo dajesz ten preparat i jak? Wszystkie te środki na toksyny muszą być dobrze wymieszane z pasza w paszowozie, dawanie z ręki czy z trescieymi mija się z celem, to nie tabletki uzdrawiające. 

Jak z energią w dawce?

Edytowane przez kr9292
Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam zapaleń ale mi się wydaje ze to selekcją się kasuje bo jak zaczynałem chować to co 3 tygodnie było jak nakupiłem krów a potem te co nie pasowały łapały zapalenia to się sprzedawało i po kilku latach zostali już takie najlepsze i spokój.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Długo dajesz ten preparat i jak? Wszystkie te środki na toksyny muszą być dobrze wymieszane z pasza w paszowozie, dawanie z ręki czy z trescieymi mija się z celem, to nie tabletki uzdrawiające. 

Jak z energią w dawce?

Tak, masz rację, niedobór energii bo oszczędzam kukurydzę z pryzmy powodując jej szybsze zagrzewanie dodatkowo. Błąd. Overtox mieszam w wozie sprawdzał się zawsze bardzo dobrze. Być może jest tego tyle że nie daje rady

Opublikowano

Jak zapach kukurydzy jest zmieniony to na bank kukurydza. U mnie się skończyła niedawno i ta końcówka była masakra. Niby ładnie wyglądała, ale wiedzialam że już tam jest coś nie tak. Somatyka poszła w górę... kilka krow złapało zapalenia. Wcześniej u mnie było sporo odwalanej kukurydzy, a taki wierzch wyglądający dobrze szedł jałówkom. Spod spodu dla krów. Też mieliśmy już dawać coś na toksyny, ale nie było potrzeby bo komórek mieliśmy na poziomie 130.

Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał:

Ja nie mam zapaleń ale mi się wydaje ze to selekcją się kasuje bo jak zaczynałem chować to co 3 tygodnie było jak nakupiłem krów a potem te co nie pasowały łapały zapalenia to się sprzedawało i po kilku latach zostali już takie najlepsze i spokój.

Ciekawe ,bo u mnie się pier.... najlepsze , albo młode ,a ,,szmaty''  zostają ,nic ich nie rusza.

Opublikowano

Kurde ja też mam ostatnio problemy z zapaleniami. A u mnie teraz mają tylko w dzień pastwisko a w nocy sianokiszonkę z bel i 2 x dziennie śruta zbożowa.

Nie wiem co to powoduje ale już zacząłem notować duże opady bo obok żwirownia na którą przywożą podobno piach z zamiatanych ulic ale zastanawiam się czy coś z tego nie przedostaje się do wód podziemnych a potem do studni. 

Co najlepsze robię antybiogram to co powinno wyleczyć nie działa i u niektórych sztuk z czasem samo przejdzie

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj była u mnie amirr kontrolować wypas sprawdzali czy krowy są na pastwisku.

W śrucie nie można dużo pszenżyta dawać bo jak go jest za dużo to będzie zapalenie wywoływać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
4 minuty temu, Pablo16 napisał:

Co najlepsze robię antybiogram to co powinno wyleczyć nie działa i u niektórych sztuk z czasem samo przejdzie

Kiedyś wet mówił że nueraz to co ma wyleczyć to wyleczy na tyle że bakterii nie będzie a komórki zostają i dopiero w drugiej laktacji może ich nie być 

Opublikowano

To białą chyba ze względu na te boki. U mnie bez okrycia ziemią jak miałem i taką i taką, to pod czarną się jakby bardziej psuło. Pod czarno białą(białym do słońca) było lepiej. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Dzisiaj była u mnie amirr kontrolować wypas sprawdzali czy krowy są na pastwisku.

W śrucie nie można dużo pszenżyta dawać bo jak go jest za dużo to będzie zapalenie wywoływać.

Zobaczymy wcześniej faktycznie dużo pszenżyta ale od dwóch tygodni zmniejszyłem na korzyść owsa i jęczmienia. Mam jeszcze w planach wysłodki granulowane zamówić i trochę dorzucać białko 3.1-3.2 i ostatnio mocznik mocno do góry mi poszedł

Opublikowano

U mnie tez dzisiaj uberis u jednej wykryto. Teraz leczenie i zobaczymy co będzie. U niej był jeszcze dziwny przypadek bo końcówka strzyka stwardniała. Nie miała ustanego. Nie ma śladów. Dalej zwezenie jakieś jest i jedzie na kaniulach ostatnio... dostanie antybiotyk i zobaczymy co się będzie z nią działo. @Pablo16 u mnie tak samo mocznik do góry. Tłuszcz też w górę teraz. I zapaleń więcej. Somatyka już jest lekko poniżej 300 ogólnie. Co się wykryje to się leczy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

O życie to słyszałem że może powodować somatyke ale pszenżyto to pierwsze słyszę zresztą u mnie idzie tego dość sporo i odpukać spokój. @soltys48 i jak efekty po tym? Bo mam takiego ponad miesiąc byczka biegunka jakby z domieszką krwi dostał już do pyska środek nazwy nie pamiętam biała zawiesina i został mi ten właśnie linco-spectin dostał już tego dwie dawki obserwuje narazie ogólnie to dziwne bo to antybiotyk głównie  płucny i w skutkach ubocznych ma możliwość przejsciowej biegunki ale niby u cieląt też na biegunki bakteryjne 🤷‍♂️

Opublikowano

Piszcie coś o podwyżkach cen mleka,  bo jak do rana była gadka o macicy, tak ja do nocy wkładałem... Teraz czytam o zapaleniach, aż strach co rano wyjdzie przy dojeniu 😂

• Haha 1