Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kizak no niby są jedni 25 km ale wiesz nie zawsze chcą jechać tak daleko

Podziabała jeszcze troszke siana po wodzie

Opublikowano (edytowane)

25 km to daleko🙆‍♀️ ,a co oni rowerami jeżdżą😱 ,to podjedż po  niego samochodem , niech świata zobaczy 😐 A może to  ,,posażna'' ,i chcesz mieć ,, porządek w domu''🤪

Edytowane przez kizak
Opublikowano
39 minut temu, Ursus932 napisał:

Współczuję takich "weterynarzy" ostatnio dzwoniłem do swojego weta bo z cielakiem był problem a był w terenie ok 40km ode mnie i przyjechał bez słowa. 

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Ursus932 napisał:

Przestań piepszyc zwalać winę na lekarza , jesteś d...a wołowa i się nad krowa znecasz stoisz nad nią i patrzysz jak się męczy  .

Nawet nie sprubowales poszukać normalnego który się zna lekarza do tej krowy , tylko jakiegoś szamana jej sprowadziłem , a sam stoisz nad nią z rękoma w górze jak Kaszpirowski próbujesz ją wzrokiem wyleczyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tipik napisał:

Panowie, mam taki problem z krowami mianowicie czestos występują zapalenia wymion jak nie po wycieleniu jakas ćwiartka ma zapalenie to inna krowa. Sianokiszonka z dobrych traw w belach nic nie zepsuta qq wydaje mi sie ze tez dobra jak gdzies z wieszku ciepa czy lekko zepsuta to daje jalowką. Sloma świeża beż grzybow czy cos. Z treściwych pelnoporcjowka 25% 3kg oraz 1kg rzepaku. Plus witaminy drozdze i kreda. U was tez podobne problemy? 

Teraz u mnie też megaszopka, zapalenie za zapaleniem. Podejrzewam żarcie, daje overtox ale niewiele tym razem pomaga. To że zdejmiesz najgorsze z pryzmy nie znaczy, że jest dobrze. Grzyby penetrują ja całą

Opublikowano
12 godzin temu, Karol6130 napisał:

Trzy lata temu zauważyłem że idzie macica, ojciec jak to on miał w zwyczaju, włożył łape na swą zgubę, trzymał ostro żeby nie wypchała z pochwy, może z 45 minut. 

Żeby krowa nie parła rzuca się na kark szmate i polewa zimną wodą, tylko to w tym przypadku nie działało. 

Wet przyjechał, dostała parę dawek pod ogon, przeć przestała, mówił że jak upadnie to odrazu nie wstanie, a ta wzięła się położyła i wstała przy nim😂

Kiedyś drugi opowiadał że  jak dawał zastrzyk to krowa dostała dawke razy 7, i dalej na żywca robił bo się bali że nie wstanie 

Na macicę po wycieleniu daje 5 oksytocyny i za godzinę kolejną 5.

Co do drastycznych widoków i nie przyjemnych zapachów to jest u nas rolnik, który jest inseminatorem a nigdy nie włożył ręki w krowę. 

Porody ogarnia teraz wet a kiedyś sąsiad nieraz 90 letni dziadek 

Zwracam honor, akurat dzisiaj był wet i z ciekawości zapytałem. Powiedział, że co prawda oxytocyna wywołuje parcia, ale jej podanie silnie obkurcza macicę i jest z tego więcej dobrego niż złego, tylko że oni podają co innego. 

Opublikowano

Nie musisz mi niczego zwracać. 

Jeden wet twierdzi że podanie oxytocyny w trakcie porodu pomaga a nie szkodzi. 

Podczas ciąży bliźniaczej podanie oxytocyny może przyczynić się do tego że przyspieszy poród drugiego cielaka. 

Zdaniem weta przyspiesza poród łożyska 

Każdy z wetów zawsze jak jest problem z macicą czy zatrzymaniem łożyska pyta najpierw czy krowa dostała oxytocyne

Dodatkowy plus jest taki że po porodzie krowa odda mleko 

Co do zapaleń to miałem 5 w lato w te upały na antybiotyku, zostało wyleczone, 6 natomiast ma zepsute cały czas. 

Teraz po usunięciu obornika sypie wapnem legowiska 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Teraz u mnie też megaszopka, zapalenie za zapaleniem. Podejrzewam żarcie, daje overtox ale niewiele tym razem pomaga. To że zdejmiesz najgorsze z pryzmy nie znaczy, że jest dobrze. Grzyby penetrują ja całą

Długo dajesz ten preparat i jak? Wszystkie te środki na toksyny muszą być dobrze wymieszane z pasza w paszowozie, dawanie z ręki czy z trescieymi mija się z celem, to nie tabletki uzdrawiające. 

Jak z energią w dawce?

Edytowane przez kr9292
Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam zapaleń ale mi się wydaje ze to selekcją się kasuje bo jak zaczynałem chować to co 3 tygodnie było jak nakupiłem krów a potem te co nie pasowały łapały zapalenia to się sprzedawało i po kilku latach zostali już takie najlepsze i spokój.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Długo dajesz ten preparat i jak? Wszystkie te środki na toksyny muszą być dobrze wymieszane z pasza w paszowozie, dawanie z ręki czy z trescieymi mija się z celem, to nie tabletki uzdrawiające. 

Jak z energią w dawce?

Tak, masz rację, niedobór energii bo oszczędzam kukurydzę z pryzmy powodując jej szybsze zagrzewanie dodatkowo. Błąd. Overtox mieszam w wozie sprawdzał się zawsze bardzo dobrze. Być może jest tego tyle że nie daje rady

Opublikowano

Jak zapach kukurydzy jest zmieniony to na bank kukurydza. U mnie się skończyła niedawno i ta końcówka była masakra. Niby ładnie wyglądała, ale wiedzialam że już tam jest coś nie tak. Somatyka poszła w górę... kilka krow złapało zapalenia. Wcześniej u mnie było sporo odwalanej kukurydzy, a taki wierzch wyglądający dobrze szedł jałówkom. Spod spodu dla krów. Też mieliśmy już dawać coś na toksyny, ale nie było potrzeby bo komórek mieliśmy na poziomie 130.

Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał:

Ja nie mam zapaleń ale mi się wydaje ze to selekcją się kasuje bo jak zaczynałem chować to co 3 tygodnie było jak nakupiłem krów a potem te co nie pasowały łapały zapalenia to się sprzedawało i po kilku latach zostali już takie najlepsze i spokój.

Ciekawe ,bo u mnie się pier.... najlepsze , albo młode ,a ,,szmaty''  zostają ,nic ich nie rusza.

Opublikowano

Kurde ja też mam ostatnio problemy z zapaleniami. A u mnie teraz mają tylko w dzień pastwisko a w nocy sianokiszonkę z bel i 2 x dziennie śruta zbożowa.

Nie wiem co to powoduje ale już zacząłem notować duże opady bo obok żwirownia na którą przywożą podobno piach z zamiatanych ulic ale zastanawiam się czy coś z tego nie przedostaje się do wód podziemnych a potem do studni. 

Co najlepsze robię antybiogram to co powinno wyleczyć nie działa i u niektórych sztuk z czasem samo przejdzie

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj była u mnie amirr kontrolować wypas sprawdzali czy krowy są na pastwisku.

W śrucie nie można dużo pszenżyta dawać bo jak go jest za dużo to będzie zapalenie wywoływać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
4 minuty temu, Pablo16 napisał:

Co najlepsze robię antybiogram to co powinno wyleczyć nie działa i u niektórych sztuk z czasem samo przejdzie

Kiedyś wet mówił że nueraz to co ma wyleczyć to wyleczy na tyle że bakterii nie będzie a komórki zostają i dopiero w drugiej laktacji może ich nie być